lukier - 7892 przepisów (strona:199/527)

Sernik z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. 271

proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg chudego białego sera 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 budynie waniliowe Winiary 10 dag rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy(...)stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Zimny sernik polałam lukrem czekoladowym ale nie koniecznie musicie go lukrować. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec 549

minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia formując dużego „cukierka”, końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu), dodatkowo do lukru możemy dodać skórkę pomarańczową. Lukrujemy przestudzoną roladę. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) 172

masła 100 g cukru 1 pomarańcza  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Lukier 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy **** INGREDIENTI 400 g di farina 200 g di burro 100 g di zucchero 1 arancia 1 confezione di vanillina 1 cucchiaino di lievito vanigliato 2 cucchiai(...)ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. **** PREPARAZIONE Mescolate il burro ammorbidito con lo zucchero, la vanillina e 2 cucchiai di yogurt bianco. Aggiungete la farina setacciata

La grande e la piccola cuoca
Waniliowe ciasteczka renifery 188

cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii duża szczypta soli dekoracja: czerwone M&M's rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier PRZYGOTOWANIE: Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej(...)siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy). Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami M&M's. Pozostawić do zastygnięcia

Pyry na Gaz
Muffiny piernikowe 186

Przyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk)  200g mąki pszennej 70g cukru 10g cukru cynamonowego(...)rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały

Di gotuje
Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 233

mąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni z syropu lub kompotu (bez pestek) Lukier mleko cukier puder płatki migdałowe 0,5 jajka rozkłóconego z odrobiną mleka* Przygotowanie: Z wody, drożdży i szczypty cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować(...)wyrastania na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się. Przestygnięte polać lukrem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. *Do masy marcepanowej i do posmarowania należy użyć po pół jajka. Ja jedno jajko rozkłóciłam i połowę wlałam do masy

Ala piecze i gotuje
Chlebek dyniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.140 199

łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder sok z cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki z cukrem. Łączymy zawartość obu misek. Nie miksujemy za długo tylko tak jak w przypadków(...)ciasta na muffiny do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut. Ciasto lekko studzimy a następnie lukrujemy lukrem powstałym z utarcia cukru pudru z sokiem z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 199

przez 15 minut (w przypadku cieńszych pierników wystarczy ok. 13 minut). Odstawić do ostudzenia. Pierniki na początku są miękkie i delikatne, ale po chwili twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu. Lukier: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Cukier puder wsypać do miski. Dolewać po łyżce wody i rozcierać dokładnie łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej (dość gęstej) konsystencji. Ostudzone pierniki(...)maczać w gotowym lukrze i zostawić do ocieknięcia. Pierniki układać w szczelnych pojemnikach. Źródło: http://www.mojewypieki.com

Bullio
Pierniczki 2015 163

tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania • różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło(...)minut. • Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być dość gęsty ale plastyczny

To co kocham
Pyszne rogaliki z dżemem 155

blaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut lub jak rogaliki nabiorą złotego koloru. Ostudzić rogaliki i polać lukrem. Lukier – cukier puder rozmieszać z minimalną ilością wody. Tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił. Dziękuję za przepis

Kuchnia Pokoleń
Piernik dyniowy z orzechami pieczony w foremkach PapilArt. 168

cynamonu 1 łyżka kakao gorzkiego 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 5 jajek 1  szklanka posiekanych orzechów włoskich   2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera  2 foremki PapilArt   Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy(...)foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Babka śmietankowa z cytrynowym lukrem 191

zrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk(...)śmietanę,  mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1130

cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować(...)jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto Zjadamy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto Piegusek 262

Pyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie: Mleko(...)wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :) Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Rogale marcińskie (wersja 2) 190

małą ilością mleka. Piec w 18 0°C  przez około 30 minut, aż do lekkiego zarumienienia.  Dekoracja Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Jeśli będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Upieczone rogale posmarować lukrem. Od razu posypać posiekanymi orzechami. Rogale podawać po zastygnięciu polewy.  Ciasto rozwałkować

Ugotować