masła 100 g cukru 1 pomarańcza 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Lukier 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy **** INGREDIENTI 400 g di farina 200 g di burro 100 g di zucchero 1 arancia 1 confezione di vanillina 1 cucchiaino di lievito vanigliato 2 cucchiai(...)ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. **** PREPARAZIONE Mescolate il burro ammorbidito con lo zucchero, la vanillina e 2 cucchiai di yogurt bianco. Aggiungete la farina setacciata
La grande e la piccola cuocacukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii duża szczypta soli dekoracja: czerwone M&M's rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier PRZYGOTOWANIE: Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej(...)siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy). Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami M&M's. Pozostawić do zastygnięcia
Pyry na GazPrzyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową. A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk) 200g mąki pszennej 70g cukru 10g cukru cynamonowego(...)rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały
Di gotujemąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni z syropu lub kompotu (bez pestek) Lukier mleko cukier puder płatki migdałowe 0,5 jajka rozkłóconego z odrobiną mleka* Przygotowanie: Z wody, drożdży i szczypty cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować(...)wyrastania na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się. Przestygnięte polać lukrem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. *Do masy marcepanowej i do posmarowania należy użyć po pół jajka. Ja jedno jajko rozkłóciłam i połowę wlałam do masy
Ala piecze i gotujełyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder sok z cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki z cukrem. Łączymy zawartość obu misek. Nie miksujemy za długo tylko tak jak w przypadków(...)ciasta na muffiny do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut. Ciasto lekko studzimy a następnie lukrujemy lukrem powstałym z utarcia cukru pudru z sokiem z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez 15 minut (w przypadku cieńszych pierników wystarczy ok. 13 minut). Odstawić do ostudzenia. Pierniki na początku są miękkie i delikatne, ale po chwili twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu. Lukier: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Cukier puder wsypać do miski. Dolewać po łyżce wody i rozcierać dokładnie łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej (dość gęstej) konsystencji. Ostudzone pierniki(...)maczać w gotowym lukrze i zostawić do ocieknięcia. Pierniki układać w szczelnych pojemnikach. Źródło: http://www.mojewypieki.com
Bulliotortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania • różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło(...)minut. • Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być dość gęsty ale plastyczny
To co kochamblaszce i tak pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut lub jak rogaliki nabiorą złotego koloru. Ostudzić rogaliki i polać lukrem. Lukier – cukier puder rozmieszać z minimalną ilością wody. Tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił. Dziękuję za przepis
Kuchnia Pokoleńcynamonu 1 łyżka kakao gorzkiego 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera 2 foremki PapilArt Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy(...)foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk(...)śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniacukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować(...)jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto Zjadamy :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaPyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie: Mleko(...)wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćmałą ilością mleka. Piec w 18 0°C przez około 30 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Dekoracja Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Jeśli będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Upieczone rogale posmarować lukrem. Od razu posypać posiekanymi orzechami. Rogale podawać po zastygnięciu polewy. Ciasto rozwałkować
Ugotowaćciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego lub śliwkowego *** zaparzyłam herbatę z jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane(...)suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Gotowe, chłodne już ciasto ozdobić lukrem ze skórką pomarańczową lub cytrynową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich nie dało(...)się powstrzymać, żeby nie sięgnąć:) Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Podane niby razem a jednak osobno. Tak samo można podać na niej imprezowe przekąski. Można też jedną miseczkę zdjąć a w jej miejsce postawić szklanki z kawą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia