łosoś - 8862 przepisów (strona:84/591)

Łosoś podany z soczewicą czyli co nas czeka w weekend 92

Gościem specjalnym Ciasnej Kuchni w nadchodzący weekend będzie łosoś. Absolutnie wyborny smak tej ryby uzyskamy poprzez idealnie skomponowaną marynatę, a następnie upieczenie jej w niskiej temperaturze. Będzie aromatycznie, będzie smacznie, będzie kolorowo. Nic więcej nie powiemy… Pomysł na smaczne danie – łosoś podany z soczewicą Pieczony łosoś z piekarnika świetnie nadaje się na smaczny, rodzinny obiad. Łosoś przed upieczeniem(...)zostanie obtoczony świeżym tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i oliwą z oliwek. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na łososia, to uważnie śledźcie nasz profil na Ciasnej Kuchni ! Do smacznego! Artykuł Łosoś podany z soczewicą czyli co nas czeka w weekend pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Łosoś grillowany ze szparagami 223

Lidlu z 9,99! Ponieważ pogoda, jak na początek kwietnia wyśmienita - postawiłam na grillowanie - co prawda na płycie i na balkonie - ale za to pysznie i na świeżym powietrzu. Łosoś i szparagi to duet idealny - a przepis bardzo, bardzo prosty :) SKŁADNIKI (dla 4 osób 1 porcja ok. 375 kcal) 600 g fileta z łososia bez skóry pęczek zielonych szparagów(...)łyżki tartego parmezanu oliwa z oliwek sól pieprz cytrynowy sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi ze wszystkich stron po kilka minut. Od razu podajemy - szparagi posypujemy parmezanem. Pyszne

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z łososiem pieczonym pod delikatnym sosem jogurtowym 156

dopiero powoli odbudowuję kuchenno - obiadowe tradycje domowe, czyli próbuje zrealizować plan: mniej zamawiania, a więcej gotowania ;) Bez dalszego rozwodzenia się nad tematyką osobistą przedstawiam przepis na sałatkę z łososiem wędzonym na ciepło, którą zrobiłam ostatnio na kolację. Sałatka w zamyśle miała smakować jak ta, którą kiedyś poczęstowała nas nasza Kierowniczka, a moja osobista Teściowa w jednej osobie :) czy wyszło(...)samo smacznie? Przeczytajcie. Składniki: 100-150 gram łososia wędzonego na ciepło 2 garście mieszanki sałat garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren słonecznika prażonego Sos wg Teściowej: jogurt grecki gęsty, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu,  szczypta ziół prowansalskich oraz koperku suszonego. Jogurt mieszamy z majonezem

Kuchnia po mojemu
Delikatna zupa rybna 127

ryby i nie każdemu odpowiada smak i zapach. Ma prawo. Są firmy i sklepy, gdzie wybór ryb jest duży i ludzie powoli przekonują się do gatunków innych niż pstrąg, łosoś, dorsz i panga. Jeśli macie w domu antyrybiarza, osobę gardzącą pysznościami, a chcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią(...)intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy

ladykitchen
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 148

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól pieprz Sos: 500 ml mleka 50 g masła 50 g mąki

MyCookBook.pl
Łosoś na parze z pieczonymi burakami 158

Banalnie proste, niewymagające dużo pracy, a nie zwykle apetyczne i lekkie danie!!  Łosoś jest ulubioną rybą większości z nas. Każdy przyrządza go na swój sposób, ale ja, od kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych(...)walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;) Łosoś na parze z pieczonymi burakami Zacznijmy od przygotowania buraków. Składniki na pieczone buraki: 5 buraków marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej,  szczypta soli Buraki obieramy, kroimy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka z Tatarem z łososia 132

Szybka i aromatyczna sałatka z łososiem, co więcej z wyjątkowym łososiem. Już pięknie pokrojonym, tylko wyjąć i volia! Tatar z łososia atlantyckiego przygotowany jest z najlepszej, najbardziej delikatnej, starannie wyselekcjonowanej części fileta.  Powstaje z łososia atlantyckiego żyjącego w krystalicznie czystych wodach Norwegii. Dostawcy z wielopokoleniowym doświadczeniem dbają o to ,aby surowiec ,który trafia do Suempol, był najwyższej jakości(...)Sekret wysokiej jakości tkwi w wieloletnim doświadczeniu i wykorzystaniu technologii, opartej w dużym stopniu na pracy ręcznej, od ręcznego zasolenia począwszy. Zastosowanie tradycyjnej receptury produkcji sprawia, że Tatar z łososia zachowuje wszystkie najcenniejsze walory smakowe. Składniki tatar z łososia  SUEMPOL suszone pomidory w oleju świeży ogórek papryka żółta papryka czerwona cebula czerwona złocista kukurydza z puszki dressing Caesar

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś z bazylią 189

Łosoś to dla mnie najlepsza ryba. Usmażony lub grillowany , oprószony solą i pieprzem jest wyśmienity. Jak dodamy do niego jeszcze inne dodatki będzie to już rewelacyjny smak. Wcześniej pokazałam Wam jak można podać łososia ze szpinakiem i pieczarkami (przepis) . Jeśli nie jesteście miłośnikami zielonych liści :) to polecam łososia z sosem serowo - koperkowym (przepis) Składniki 4 kawałki łososia 1 garść liści(...)bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą  i pieprzem. Zaczynamy grillować układając rybę na patelni skórą do dołu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i bardzo krótką chwilę smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dorzucamy drobno posiekane listki bazylii i smażymy około 1-2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli. Na talerz wykładamy

O kuchni z uczuciem
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche.  Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu(...)Prezentacja:  Wszystko podajemy najlepiej w głębokim talerzu na dno wykładamy puree z selera, a następnie smażona ryba. Oprzeć smażoną zwiniętą w tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki:  300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo

Plate of Joy
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 187

Najlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej(...)papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek garść płatków migdałowych jajko Przygotowanie: Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek posiekać. Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki

Kulinarne Inspiracje
Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu 171

Połączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)pieprzu - łatwe prawda? 'łosoś na słodko, w cydrze z miodem' Składniki (na 4 porcje): - 0,5 kg filetu z łososia  - 0,33 l cydru * - 3 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy - sól, pieprz Cydr wlać do garnka i dodać miód. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień  i zredukować, do otrzymania karmelu. Delikatnie przestudzić, tak aby zrobił się gęstawy. Łososia obskrobać

CookYourself
Jajka faszerowane łososiem 178

blogu pokazałam już kilka różnych wersji jajek faszerowanych.  Jak do tej pory nie było jednak jajek z łososiem, chociaż pojawiły się już te o rybnym smaku.  Jajka z łososiem są niezwykłe w smaku, ale chyba nie posmakują tym, którzy łososia najzwyczajniej w świecie nie lubią.  Ja go lubię, więc i takie jajka zjem z miłą chęcią(...)przygotowania tych jajek użyłam majonezu dietetycznego , który pokazałam Wam już jakiś czas temu.     Składniki: 4 jajka 3 - 4 łyżeczki majonezu (u mnie wersja dietetyczna ) 50 g łososia wędzonego koperek pieprz (ew. sól)   Wykonanie: Jajka ugotować na twardo.  Obrać i podzielić na połówki.  Wyjąć delikatnie żółtka.  Łososia, żółtka i majonez zmiksować doprawiając pieprzem do smaku

Sto kolorów kuchni
Łosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami 161

Łosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami Dzisiaj danie, które jest sprzymierzeńcem zdrowego serca i smukłej talii. Łosoś pieczony z warzywami. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Sukces tkwi tu w prostocie. Łososia nie trzeba specjalnie marynować, ani przyprawiać. Wystarczy oprószyć solą i pieprzem. Resztę smaku wydobywa z niego serek paprykowy. Od góry podpieczony, a pod spodem kremowy. Ryba pozostaje(...)zostawiam na chwilę warzywa w oleju, ale zazwyczaj trwa to tylko do czasu nagrzania piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g) 1 opakowanie serka kremowego grillowana papryka i oliwki - Tapas 4 łyżki bułki tartej sół i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku

Pełny talerz
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 141

nawinie do tartaletek :)   Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja(...)obiad gotowa!  Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku  sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki 1-2 plastry cebuli

Grunt to przepis!