Czas na szparagi zbliżył się małymi krokami, więc podzielę się z Wami nowymi na nie przepisami. Tym razem przystawkę bardzo szybką przygotowałam, gdzie do zielonych szparagów łososia dodałam. Ryba pierwsze została lekko podsmażona, a następnie z musztardą, kaparami i tymiankiem w piekarniku upieczona. Nie macie czasu, a głód Was dogania(...)zdrową przystawką przegonicie tego „drania” :p Składniki na 3 porcje: 500 g szparagów zielonych, ok. 450 g surowego filetu z łososia norweskiego, 4 łyżeczki musztardy ostrej, 3 łyżeczki ziaren kapary, świeży tymianek, pieprz cytrynowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, pomidory suszone w oleju. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo
Moniki SmakołykiŁOSOŚ Z SALSĄ Z MANGO, PAPRYKI I POMARAŃCZY Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam ryby pod wszelką postacią, nie tylko te smażone tradycyjnie na głębokim tłuszczu J Łosoś to z pewnością jedna z moich ulubionych ryb (unikam raczej tych hodowlanych). Tutaj przedstawiam wam wersję na kolorowo i w słodkim klimacie, którego sprawcą jest mango i pomarańcza. Jeśli lubicie słodko-kwaśne(...)smaki, to to danie z pewnością przypadnie wam do gustu ;) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 2 filety z łososia ze skórką, każdy po około 150 g-200 g 1 dojrzałe mango, pokrojone w kosteczkę (około 1/2 cm) 1/4 papryczki chilli 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sok z 1 limonki sok wyciśnięty z połowy
Calzonella.comGościem specjalnym Ciasnej Kuchni w nadchodzący weekend będzie łosoś. Absolutnie wyborny smak tej ryby uzyskamy poprzez idealnie skomponowaną marynatę, a następnie upieczenie jej w niskiej temperaturze. Będzie aromatycznie, będzie smacznie, będzie kolorowo. Nic więcej nie powiemy… Pomysł na smaczne danie – łosoś podany z soczewicą Pieczony łosoś z piekarnika świetnie nadaje się na smaczny, rodzinny obiad. Łosoś przed upieczeniem(...)zostanie obtoczony świeżym tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i oliwą z oliwek. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na łososia, to uważnie śledźcie nasz profil na Ciasnej Kuchni ! Do smacznego! Artykuł Łosoś podany z soczewicą czyli co nas czeka w weekend pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna KuchniaLidlu z 9,99! Ponieważ pogoda, jak na początek kwietnia wyśmienita - postawiłam na grillowanie - co prawda na płycie i na balkonie - ale za to pysznie i na świeżym powietrzu. Łosoś i szparagi to duet idealny - a przepis bardzo, bardzo prosty :) SKŁADNIKI (dla 4 osób 1 porcja ok. 375 kcal) 600 g fileta z łososia bez skóry pęczek zielonych szparagów(...)łyżki tartego parmezanu oliwa z oliwek sól pieprz cytrynowy sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi ze wszystkich stron po kilka minut. Od razu podajemy - szparagi posypujemy parmezanem. Pyszne
Moje Kuchenne Rewelacjedopiero powoli odbudowuję kuchenno - obiadowe tradycje domowe, czyli próbuje zrealizować plan: mniej zamawiania, a więcej gotowania ;) Bez dalszego rozwodzenia się nad tematyką osobistą przedstawiam przepis na sałatkę z łososiem wędzonym na ciepło, którą zrobiłam ostatnio na kolację. Sałatka w zamyśle miała smakować jak ta, którą kiedyś poczęstowała nas nasza Kierowniczka, a moja osobista Teściowa w jednej osobie :) czy wyszło(...)samo smacznie? Przeczytajcie. Składniki: 100-150 gram łososia wędzonego na ciepło 2 garście mieszanki sałat garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren słonecznika prażonego Sos wg Teściowej: jogurt grecki gęsty, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu, szczypta ziół prowansalskich oraz koperku suszonego. Jogurt mieszamy z majonezem
Kuchnia po mojemuryby i nie każdemu odpowiada smak i zapach. Ma prawo. Są firmy i sklepy, gdzie wybór ryb jest duży i ludzie powoli przekonują się do gatunków innych niż pstrąg, łosoś, dorsz i panga. Jeśli macie w domu antyrybiarza, osobę gardzącą pysznościami, a chcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią(...)intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy
ladykitchenUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól pieprz Sos: 500 ml mleka 50 g masła 50 g mąki
MyCookBook.plBanalnie proste, niewymagające dużo pracy, a nie zwykle apetyczne i lekkie danie!! Łosoś jest ulubioną rybą większości z nas. Każdy przyrządza go na swój sposób, ale ja, od kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych(...)walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;) Łosoś na parze z pieczonymi burakami Zacznijmy od przygotowania buraków. Składniki na pieczone buraki: 5 buraków marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, szczypta soli Buraki obieramy, kroimy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Szybka i aromatyczna sałatka z łososiem, co więcej z wyjątkowym łososiem. Już pięknie pokrojonym, tylko wyjąć i volia! Tatar z łososia atlantyckiego przygotowany jest z najlepszej, najbardziej delikatnej, starannie wyselekcjonowanej części fileta. Powstaje z łososia atlantyckiego żyjącego w krystalicznie czystych wodach Norwegii. Dostawcy z wielopokoleniowym doświadczeniem dbają o to ,aby surowiec ,który trafia do Suempol, był najwyższej jakości(...)Sekret wysokiej jakości tkwi w wieloletnim doświadczeniu i wykorzystaniu technologii, opartej w dużym stopniu na pracy ręcznej, od ręcznego zasolenia począwszy. Zastosowanie tradycyjnej receptury produkcji sprawia, że Tatar z łososia zachowuje wszystkie najcenniejsze walory smakowe. Składniki tatar z łososia SUEMPOL suszone pomidory w oleju świeży ogórek papryka żółta papryka czerwona cebula czerwona złocista kukurydza z puszki dressing Caesar
Z Kuchni Do KuchniŁosoś to dla mnie najlepsza ryba. Usmażony lub grillowany , oprószony solą i pieprzem jest wyśmienity. Jak dodamy do niego jeszcze inne dodatki będzie to już rewelacyjny smak. Wcześniej pokazałam Wam jak można podać łososia ze szpinakiem i pieczarkami (przepis) . Jeśli nie jesteście miłośnikami zielonych liści :) to polecam łososia z sosem serowo - koperkowym (przepis) Składniki 4 kawałki łososia 1 garść liści(...)bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Zaczynamy grillować układając rybę na patelni skórą do dołu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i bardzo krótką chwilę smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dorzucamy drobno posiekane listki bazylii i smażymy około 1-2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli. Na talerz wykładamy
O kuchni z uczuciemwigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu(...)Prezentacja: Wszystko podajemy najlepiej w głębokim talerzu na dno wykładamy puree z selera, a następnie smażona ryba. Oprzeć smażoną zwiniętą w tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki: 300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo
Plate of JoyNajlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej(...)papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek garść płatków migdałowych jajko Przygotowanie: Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek posiekać. Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki
Kulinarne InspiracjePołączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)pieprzu - łatwe prawda? 'łosoś na słodko, w cydrze z miodem' Składniki (na 4 porcje): - 0,5 kg filetu z łososia - 0,33 l cydru * - 3 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy - sól, pieprz Cydr wlać do garnka i dodać miód. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i zredukować, do otrzymania karmelu. Delikatnie przestudzić, tak aby zrobił się gęstawy. Łososia obskrobać
CookYourselfblogu pokazałam już kilka różnych wersji jajek faszerowanych. Jak do tej pory nie było jednak jajek z łososiem, chociaż pojawiły się już te o rybnym smaku. Jajka z łososiem są niezwykłe w smaku, ale chyba nie posmakują tym, którzy łososia najzwyczajniej w świecie nie lubią. Ja go lubię, więc i takie jajka zjem z miłą chęcią(...)przygotowania tych jajek użyłam majonezu dietetycznego , który pokazałam Wam już jakiś czas temu. Składniki: 4 jajka 3 - 4 łyżeczki majonezu (u mnie wersja dietetyczna ) 50 g łososia wędzonego koperek pieprz (ew. sól) Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i podzielić na połówki. Wyjąć delikatnie żółtka. Łososia, żółtka i majonez zmiksować doprawiając pieprzem do smaku
Sto kolorów kuchni