Wpis pochodzi z mgotuje.pl Sałatka z łososiem i pomarańczą to przepis na lekką, orzeźwiającą sałatkę, która doskonale nadaje się na kolację lub lunch do pracy. Uwielbiam soczysty smak pomarańczy, który wraz z garścią orzechów doładuje nasz organizm potrzebnymi witaminami. Polecam do wypróbowania Sałatka z łososiem i pomarańczą Drukuj przepis Ilość(...)porcji: 2 Czas gotowania: 30 Składniki -opakowanie mixu sałat z rukolą -300 g łososia -sól, pieprz -2 pomarańcze -100 g sera halloumi (można zastąpić serem pleśniowym) -garść orzechów włoskich lub nerkowca Sos: -łyżka miodu -łyżeczka musztardy -sok z połowy cytryny -oliwa z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie --> Filet z łososia (bez skóry) posypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na patelni
Marta GotujeRoladki z ogórka z twarożkiem i łososiem Pyszne, wiosenne i zdrowe przekąski z ogórka, wędzonego łososia i twarożku wymieszanego z chrupiącymi warzywami. Są bardzo wygodne w użyciu ponieważ można wziąć je po prostu w rękę. Można je podać na śniadanie, jako przekąska na imprezie lub jako przystawka do grilla. Polecam! Składniki: 1 długi świeży ogórek 200g twarogu 1 łyżka(...)jogurtu naturalnego 100g łososia wędzonego pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół pęczka szczypiorku 4 rzodkiewki sól i pieprz *** Twarożek mieszamy z jogurtem oraz solą i pieprzem – do smaku *** *** Szczypiorek, papryki oraz rzodkiewki drobno kroimy *** *** Pokrojone warzywa mieszamy z twarożkiem *** *** Ogórka kroimy za pomocą obieraczki do jarzyn lub krajalnicy w cieniutkie paseczki *** *** Układamy po dwa plasterki ogórka
Blog z ApetytemJajka z pastą z łososia Jajeczka faszerowane wędzonym łososiem to wspaniały pomysł na wielkanocne śniadanie. Dodatek kurkumy do nadzienia sprawia, że nabiera ono pięknego żółtego koloru. Przy przygotowywaniu farszu należy uważać aby go nie przesolić gdyż zarówno łosoś jak i majonez są już słone, więc wystarczy dodać zaledwie szczyptę soli. Składniki: 3 jajka 50 g wędzonego łososia 1 pełna(...)cytryny, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę *** *** Powstałym farszem wypełniamy białka jajek *** *** Jajeczka z wierzchu możemy przyozdobić plasterkami wędzonego łososia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KOLOROWE JAJECZKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ JAJKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZAWIJANE W SZYNCE PRZEPIS TUTAJ WIELKANOCNE JAJKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ SOS TATARSKI PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemalbo nieprzyzwoicie tłustej , z warzywami (na pomidorach, szparagach czy szpinaku), z dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Szykujemy sobie wysoką blachę do pieczenia, do której zmieszczą się ramekiny. Każdą foremkę smarujemy wewnątrz cienką warstwą masła. Odkładamy sobie(...)chrzan, może potrzeba go więcej niż tylko łyżeczkę. Próbujemy, bardzo lekko solimy i pieprzymy do smaku. Ziołowy jogurt rozkładamy po równo do naszykowanych wcześniej ramekinów. Na jogurcie układamy mięso łososia, pocięte na cienkie paseczki (zostawcie kilka do dekoracji). Pośrodku tej kompozycji robimy łyżką wgłębienie i ostrożnie, żeby nie zniszczyć żółtka, wbijamy całe jajko. Ramekiny wkładamy do formy do pieczenia
Karo in the Kitchenpodają smażoną rybę w panierce z kapustą kiszoną i ziemniakami albo pierogi. Lubię zjeść te dania, nawet bardzo, ale nie co tydzień. Dlatego u nas wczoraj gościł makaron z łososiem i cukinią w sosie śmietanowym. Trochę miałam zabawy z łososiem, bo jednak ciągle uczę się niektórych rzeczy, ale o tym zaraz... Składniki (porcja dla 3 osób) ~ 25 dag makaronu(...)mnie penne ~ 35 dag filetu z łososia 1/4 śmietanki 30% 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1/4 opakowania sera typu feta sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanego koperku szczypta majeranku sól, pieprz, olej Zaczęłam od przygotowania łososia. Ja kupiłam ze skórą. Obrałam go z łusek, czyli "głaskałam" nożykiem w stronę przeciwną niż są ułożone. Następnie opłukałam. Teraz ważna
Justa próbuje gotowaćŁosoś z porami to pyszne połączenie. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam również niewielką ilość wiórek kokosowych, które przyjemnie „chrupały” podczas jedzenia. Na 4 porcje: 2 filety z łososia (po około 250-300g każdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem(...)łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy cytryny 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki parmezanu 2 łyżki wiórek kokosowych sól, pieprz 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy niewielką ilością oleju i kładziemy łososia. Pory kroimy na półplasterki. Na patelni
Smaki Na TalerzuOstatnio opublikowany przepis na Łososia z brokułami i sosem pomarańczowym zainspirował mnie do stworzenia dzisiejszej sałatki z łososiem. Bardzo nam bowiem zasmakowało połączenie łososia z soczystymi pomarańczami i sosem pomarańczowym. Dlatego postanowiłam te połączenie wykorzystać i wyczarować przepis na Sałatkę z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami . O tej porze używam najlepszych pomarańczy, czyli pomarańczy sycylijskich, czerwonych(...)stworzyłam z soku z pomarańczy, oleju rzepakowego, musztardy Dijon, syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem) oraz listków świeżej mięty, które idealnie się z całością skomponowały. “Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami” świetna jest na lunch lub kolację. Można ją zabrać również do pracy. W takim przypadku dressing zabieramy w słoiczku i polewamy
Moja DelicjaTagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny, który robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 400 g makaronu tagliatelle 300 g łososia 200 g szpinaku (liście) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać liście szpinaku i smażyć kolejne 5 – 10 minut (do czasu, aż szpinak zmięknie). Łososia skropić cytryną i posypać solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni smażyć go 2 – 3 minuty z każdej ze stron na łyżce oleju
KuchniaWeDwoje.pllubię najbardziej, ale oczywiście można ją zastąpić żelatyną w proszku. Zrobiłam cztery porcje, ale sądzę, że można z tej ilości zrobić mniejszych porcji 6. Warto zrobić pastę z łososia, jest świetnym dodatkiem. A galaretka świetna, zwłaszcza dla miłośników Bloody Mary! Polecam! Składniki (4 porcje) galaretki 10g żelatyny - użyłam żelatyny w listkach 350 ml soku pomidorowego 80 ml wódki(...)cytryny 1/2 łyżki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki sosu Tabasco Pasta z wędzonego łososia ok 250g ziemniaków, obranych, pokrojonych w dużą kostkę 2 - 3 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku, posiekany 1/2 małej cebuli, drobno posiekanaej 100 g wędzonego łososia 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku lub koperku 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo parę kromek
Stare GaryFetuccine z pesto, wędzonym łososiem i pieczarkami. Makaron z pesto to moje ulubione danie z makaronem. Właściwie już sam makaron z domowym pesto w pełni mnie satysfakcjonuje. Dodatek wędzonego łososia i grzybów wzbogacił jego smak i sprawił, że stał się bardziej sycący. Niewątpliwe fetuccine smakuje lepiej z domowym pesto niż kupnym. Lubię czuć się niezależną wybierając orzechy do pesto. Biorę(...)obranych pistacji 400 g mieszanych pieczarek, u mnie hodowane i leśne 100 g rukoli sól i pieprz do smaku 1 łyżka ghee do smażenia grzybów 200 g wędzonego łososia Zacznij od przygotowania pesto. Liście i miękkie łodygi bazylii wrzuć do malaksera. Dodaj dwa ząbki czosnku, pistacje i parmezan. Wlej oliwę i zmiksuj pesto. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie
codojedzeniaEkspresowy w przygotowaniu pieczony łosoś, podany na prostej sałatce z roszponki i pestek granatu. Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale i efektownie wygląda. Sprawdzi się zarówno na szybki, codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. Całe danie jest lekkie, pyszne i bogate w smaku. Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje soczystość(...)zapachu, który zazwyczaj pozostaje po smażeniu ryby. Pestki granatu przyjemnie strzelają podczas jedzenia, orzeźwiając całe danie i nadając mu wyrazistości. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 600-800 g filetu z łososia bez skóry 1 ząbek czosnku, starty na tarce 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżka oliwy przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintyŚwięta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami klasycznego karpia proponuję dziś pomysł na łososia. Najpierw marynowany w glazurze miodowo-musztardowej, a później zapieczony pod kruszonką z orzechów włoskich Baklland . Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu. Nawet jak musisz przygotować karpia to przepis na tego(...)łososia jest tak łatwy, że możesz go zrobić w tak zwanym międzyczasie. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową (2 porcje) Składniki: 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 170 g) sól i pieprz 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka rozpuszczonego o schłodzonego masła 2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bułki tartej
karmelowyogóle trzeba to sprawdzać...? Dzisiaj mam dla Was przepis, który powstał przypadkiem, a udał się tak dobrze, że nie mogę o nim nie wspomnieć. C. wyciągnął z zamrażarki łososia z jakimś zmyślnym planem, o którym, oczywiście, zapomniał. Rybka więc leżała, a wiadomo, że zbyt długie leżenie rybkom nie służy. Zakasałam więc rękawy, zagniotłam drożdżowe (no dobrze - Walle zagniótł), przygotowałam krem(...)serowy, zapakowałam go w ciasto razem z łososiem - i upiekłam. Wyszło pysznie! Co prawda najlepszy jest w dniu pieczenia (następnego warto lekko go podgrzać), ale znika niesamowicie szybko. Idealny jako dodatek do zupy kremu, na szybkie śniadanie (nie trzeba robić kanapek), czy na kolację. Spróbujecie...? Drożdżowy warkocz z wędzonym łososiem Składniki: (na 2 chlebki) 600 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else(...)mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu
Martyna CooksDziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi grzybami, ziemniakami, łososiem i chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie , śmietankową(...)wszystkie przepyszne, polecam gorąco! Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, szczegóły poniżej Scroll down for recipe in English Pikantna zupa grzybowa z łososiem (4-6 porcji) Składniki: 350 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę
karmelowy