łosoś - 8862 przepisów (strona:97/591)

Tartinki z łososiem i serkiem 252

teraz gdy się odchudzam. Takie tartinki są smaczne, kolorowe, do tego są małokaloryczne, na mojej diecie takie 6 sztuk mi wystarcza i stanowi jeden z kolacyjnych posiłków. Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklu łosoś wędzony pumpernickel serek kremowy świeży koperek sok z cytryny pomidorki koktajlowe Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem(...)Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki z łososiem i serkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 551

Przepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler.  Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy i chrzanu, mięciutki, pod chrupiącą 'pierzynką' - niebo w gębie! Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób: 2 bardzo świeże filety z łososia ze skórą sok z cytryny  sól morska pieprz świeżo mielony(...)tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam, bo nie lubię koperku ;), posiekany CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: min. 3 GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pozbywamy się ewentualnych łusek ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.  2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie obtaczamy w niej łososia

My Culinary Art
Koreczki łososiowo-pieczarkowo-pomidorkowe z parowaru 174

nocnym obiedzie , został mi jeszcze kawałek łososia :) Po sprawdzeniu co mam w lodówce postanowiłem zrobić z niego przekąskę. Wyszła naprawdę pyszna, smaki użytych produktów fajnie się ze sobą komponowały :) Marynatę zrobiłem bardzo podobną jak poprzednio, z tą różnicą, że dodałem tym razem sok z cytryny zamiast z limonki i  natkę pietruszki dodałem do marynaty, a nie po parowaniu(...)Składniki :  ok. 50g łososia świeżego atlantyckiego 5 dużych pieczarek 5 pomidorków cherry sok z 1/2 cytryny  natka pietruszki  1 łyżka oliwy z oliwek  Przyprawy :  pieprz cytrynowy  Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy ze skórki po czym kroimy na 5 kawałków. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. W głębokim talerzu przygotowujemy marynatę. Wlewamy

Parowar Faceta
Łosoś pieczony w folii 321

wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła(...)cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 157

Banalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu.   Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi(...)dania bardziej wyraziste i pikantne  przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni lub chili przekrojone wzdłuż (3-4 min.), po usunięciu papryczek usmażyć na oliwie łososia.     Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 2     Składniki: 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka),  2-3 łyżki stołowe kaparów,  100 ml białego wytrawnego wina

SzczyptaSmaQ
Pierogi rusko-norweskie 304

Zastanawiałam się czy z łososiem to ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam(...)opakowanie 200 g, trochę dałam do sałatki, dwa razy zrobiłam kanapki do pracy z łososiem i białym serkiem. A łosoś nie ubywało... Czytaj więcej

bistro mama
Świąteczna zupa z łososia z porto 190

niż tę pluchę, która króluje za oknami. No, ale zawsze można sobie poprawić humor grzebiąc w książkach kucharskich. W książce Hanny Szymanderskiej znalazłam przepis na mazowiecką świąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama(...)sobie. Składniki: filet z łososia ze skórą 300g włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera) cebula z wbitym goździkiem 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 4 gałązki suszonego tymianku skórka z 1 cytryny 200ml wina porto plasterki z cytryny 1,5l wody łyżka masła Sposób przygotowania: Filet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić

W kuchni wieczorem
BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM 163

energii, poprawi humor i zapewni naszym organizmom wszystko czego ten potrzebuje (i czego sobie zażyczy). Takie chwile to dla nas dobry moment na bezglutenowy chlebek a'la turecki z łososiem. Robi się go bardzo szybciutko, bałaganu ogromnego nie ma (nie potrzeba tysiąca garnków, miliona łyżek i zamawiania czegoś co utoruje drogę do kuchni). Jest pyszny, bardzo pożywny i zdrowy(...)wody, - 75 ml mleka, - 2 dkg drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - łyżka masła, - pieprz ziołowy łyżeczka, - sezam czarny , - sezam, - czosnek niedźwiedzi, /ŁOSOŚ: - łosoś, płaty, - odrobina przyprawy warzywnej domowej + folia aluminiowa WYKONANIE: /Ciasto: Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy

Wypisz Wymaluj
Łosoś teriyaki 141

Dziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory(...)chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany

Kulinarna rozmowa
Rolada szpinakowa z łososiem 324

paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam do domu na wakacje. Przepis Mama znalazła w jakiejś gazecie… Muszę powiedzieć(...)miło zaskoczyło mnie połączenie takich smaków… Teraz sama przygotowuję ją na specjalne okazje bo po prostu… palce lizać! A oto moja wersja… Rolada szpinakowa z łososiem – składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg) 4 jajka – oddzielam białka i żółtka 300 g serka kremowego 300 g łososia wędzonego ok. pół szklanki mąki

UgotujmyTo.pl
Tarta z łososiem 111

następnego roku na pewno dam radę… choć pewnie do tego czasu i przepisów przybędzie, i… (oby nie!) kilogramów ;). Na razie polecam cudowną tartę z łososiem, porem i koperkiem… Tarta z łososiem – składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g masła (schłodzonego) szczypta soli około 50 ml wody Masa: 300 g świeżego łososia 250 g białych części pora(...)części pora duszę na maśle aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaję pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia. Umytego i osuszonego łososia kroję na mniejsze paski po czym skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem. Na upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę

UgotujmyTo.pl
Jaja faszerowane Pastą z Łososia Wędzonego 215

Zdecydowanie moja ulubiona pasta. ...a to pewnie za sprawą faktu, że uwielbiam wędzonego łososia. Każdemu amatorowi łososia w takim wydaniu gorąco polecam wypróbowanie tej pasty. Jaja faszerowane pastą z Łososia - Składniki (na ok. 8 połówek jaj) 4 jajka 50 g łososia wędzonego 3 żółtka 2 łyżki majonezu łyżka twarożki 2 łyżki koperku, sól  pieprz Jaja faszerowane pastą z Łososia(...)Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka - jedno odstawiamy na bok. Twarożek wraz z 3 żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca.  Szczypiorek i łososia drobno kroimy, dodajemy odrobinę soli i łączymy wszystkie składniki. Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem. Moje posty

Słodka Strona
Sushi poradnik krok po kroku 184

pozostałe składniki. Co do sushi? Podstawą sushi są świeże, wysokiej jakości składniki. Najważniejsze są oczywiście ryby i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej  —  łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej  —  węgorz lub obgotowanej  —  krewetki. Ze względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można(...)wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza

Food Square
Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym 213

unika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. Składniki: Filet z łososia (ze skórą) Pieprz Oliwa z Oliwek Koperek, Oregano, Bazylia Kilka plasterków cytryny Przygotowanie: Łososia doprawiamy pieprzem, nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzch dajemy kilka plasterków cytryny, świeży koperek, bazylię(...)oregano. Himalajski Kamień Solny rozgrzewamy w grillu przez około 15 minut na dużej mocy. Po tym czasie grilla wyłączamy a na rozgrzany kamień wykładamy przygotowane łososia i pieczemy na rozgrzanej soli przez około 15-20 minut. Więcej o himalajskim kamieniu solnym możecie znaleźć na stronie DYNAMIC Centrum Grilla Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym is a post from

naRuszcie