się w małych sklepikach zamiast wielkich marketach – tam wszystkiego jest pod dostatkiem. Jak już zdobyliśmy ryż, warto przyrządzić z niego coś pożywnego. Moja propozycja to ryżowe kotleciki z łososiem i groszkiem. Proste do przygotowania i lekkie – świetnie smakują same jak i z surówką czy sosem jogurtowym. Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem: 300 g ugotowanego, białego ryżu(...)torebki) 150 g wędzonego na gorąco łososia (można zastąpić inną wędzoną rybą lub tuńczykiem z puszki) 3/4 szklanki mrożonego groszku (rozmrożony) 1 nieduża cebula (lub dwie szalotki) 1 mały pęczek koperku 1 duże jajko 1 łyżka masła + olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki curry w proszku sól morska, świeżo mielony pieprz Ryż gotujemy w osolonym
Poezja smakumięso, a kończąc na owocach morza i rybach. Poza tym takie podanie zawsze prezentuje się bardzo estetycznie i największych niejadków zachęca do zjedzenia posiłków. Dzisiaj mam dla Was zestaw łososia z ananasem, który smakuje niezwykle wybornie. Spróbujcie również innych przepisów na szaszłyki, które znajdziecie u mnie na blogu: – sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek , – wegańskie szaszłyki z tempehu(...)szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki , – pieczone szaszłyki z piersi indyka . Składniki na 4-6 porcji: – 400-500g filetu ze świeżego łososia – 160g ananasa (pół puszki) – 3 łyżki oliwy – 1,5 łyżki miodu – 1 łyżka musztardy sarepskiej – 1 łyżka musztardy francuskiej – 1/2 łyżeczki curry – sól, pieprz Łososia pozbywamy skóry
Be Fit Be Stronguważam, że taka najlepsza impreza sylwestrowa jest najlepsza! Jedyne o co trzeba zadbać to jedzenie – atmosfera zawsze jest genialna. Dlatego mam dla Was przepis na wytrawne ptysie z łososiem. Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. Zapraszam również po inne przysmaki na SYLWESTRA . Wytrawne ptysie z łososiem Składniki: Ciasto parzone(...)jajka szklanka wody (250 g) 125 g masła (ewentualnie margaryny) szklanka mąki pszennej Dodatkowo: około 270 g serka śmietankowego duży pęczek koperku 200 – 250 g wędzonego łososia (na zimno) świeżo mielony pieprz sól Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie
PatiGotujePrawdziwa uczta dla zmysłów, która doprowadza do szaleństwa kubki smakowe od pierwszego kęsa! Tej symfonii smaków nie da się zapomnieć! Łosoś podany w dwóch sosach – w aksamitnym, wytrawnym sosie czekoladowym oraz w kwaśnym, aromatycznym sosie malinowym. Całość dopełnia ciepła „surówka” z kwaśnych jagód i obłędne, orzeźwiające miętowe puree z ziemniaków. Łosoś w lekko słodkich dodatkach(...)talerzu. Jako dodatek do całości polecam wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Łososia oczyść ze skóry Zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie). Ułóż łososia na patelni grillowej i grilluj z każdej strony przez 5 minut
Eat me! Fit me!Opis Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to świetna i smaczna przystawka. Idealnie nadaje się na każdą porę roku, a zwłaszcza świetnie sprawdzi się na zbliżające święta Bożego Narodzenia czy na kolację wigilijną. Jeżeli jesteście znudzeni przygotowywaniem co roku tych samych dań z ryb na Waszą świąteczną kolację, polecam zapoznać się z moim przepisem. Rolada składa(...)się z wędzonego łososia co według tradycji będzie idealne. Jest to ciekawy pomysł na przełamanie kuchennej nudy. Rolada wygląda przepięknie i dużym jego atutem jest szybkie i łatwe przygotowanie. Rolada szpinakowa zachwyci na pewno każdego naszego gościa, nawet tradycjonalistę świąt. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego 200 g łososia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekolejny pomysł na szybki do przygotowania obiad - makaron pappardelle (typu szerokie wstążki) podsmażony ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami. Całość otulona śmietanowym sosem. Prosto i smacznie. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki) 150 g mrożonego szpinaku (w liściach) 300 g filetu z łososia 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki mleczka kokosowego (lub śmietany(...)dente. Odcedzić. W międzyczasie, w woku rozgrzać masło wraz z oliwą. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać zamrożony szpinak. Dusić kilka minut pod przykryciem. Z łososia odkroić skórę. Mięso pokroić w większą kostkę. Łososia przyprawić solą oraz pieprzem. Miękki szpinak przesunąć na bok patelni. Na pustą część patelni dodać łososia. Chwilę smażyć z obu stron. Uwaga
Ugotowaćtrochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę – tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Przygotowanie składników: 2 torebki ryżu białego (200–250 g, w zależności od tego, czy torebki mają 100 czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno(...)odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy pogotować go nawet nieco dłużej, dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy zimnego). Kroimy łososia i ogórka w paski/słupki. Przygotowujemy zaprawę do ryżu, mieszając ze sobą cukier, sól, ocet i wodę. Gotową zaprawę dodajemy do ostudzonego ryżu i mieszamy, by nadać mu kleistość
Proste-przepisy.plwiększe od tych wiosennych. Zaaferowana wielką skrzynką rubinowo-zielonych wspaniałości, porwałam pęczek do domu i zesmażyłam z cebulką i czosnkiem, żeby poprzekładać potem tę buraczkową dobroć z kawałkami jasnoróżowego łososia. W objęciach kruchego, cienkiego ciasta rozgrywa się historia końca lata we wszystkich odcieniach różu. Gałka muszkatołowa dodaje ciepła, a świeży koperek stara się tchnąć w tartę ostatnie zapachy i świeżość(...)letnich dni. Pyszne zestawienie smaków i prostota przygotowania całości z pewnością pozwoli Wam zadowolić niejedno podniebienie i spojrzeć na świat przez botwinkowe okulary :) Tarta z botwinką i łososiem Potrzebujesz: Ciasto 110g mąki 50g masła 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 1 cebula 1 pęczek botwinki 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sól
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCoś mi MOWI , że będzie pyszne ;-) Terrina z łososia nie tylko robi wrażenie oryginalnym sposobem podania, ale również jest bardzo pyszna. Sprawdzi się idealnie na kolację lub przekąskę i niewątpliwie zaskoczy Waszych gości. W tak prosty sposób możecie podarować swoim bliskim nie tylko pyszny posiłek, ale co najważniejsze zdrowy, bo pełen kwasów omega 3 i białka. W przepisie wykorzystałam(...)łososia wędzonego. Najlepiej kupić w tym przypadku dwa opakowania po 150 g, a nadwyżkę zjeść na śniadanie ;-) SKŁADNIKI 250 g łososia wędzonego Mowi 1 mała czerwona cebula 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 135 g serka śmietankowego 180 g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki majonezu 6 łyżeczek chrzanu 150 ml wody 4 płaskie łyżki żelatyny 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz
Passions hobbies lifeawokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie zagoszczą. Z tą różnicą, że oprócz musu z awokado, jajka zostaną otulone kocykiem z wędzonego łososia – w ten sposób nie tylko ciekawiej się prezentują, ale jeszcze dodatkowo zyskują na smaku. Z porcji otrzymamy osiem połówek. Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia: 4 duże jajka(...)dojrzałe awokado 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku garść liści bazylii łosoś w plasterkach (ok. 4 duże plastry) szczypta ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz do ozdoby: szczypiorek, cząstki cytryny, kiełki Jajka gotujemy na twardo i obficie przelewamy zimną wodą. Obieramy. Kroimy na połówki (nie wzdłuż jajka – a wszerz). Białka odkładamy. Żółtka blendujemy wraz
Poezja smakucały smak tej potrawy. Domowa wersja sushi – składniki 3 szklanki ryżu (specjalny do sushi) 4 szklanki wody 5-6 łyżek zaprawy do ryżu (kupicie już gotową) 350g świeżego łososia (z pewnego źródła) tykawa rzodkiew marynowana nori serek Philadelphia czarny sezam dodatkowo: imbir marynowany, sos sojowy ogórek zielony „ pałeczki krabowe „ Przygotowanie ryżu Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy(...)gotujemy ok. 12 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu, zostawiamy przykryty jeszcze przez 10 minut. Ryż przekładamy do miski, dodajemy zaprawę do ryżu i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie sushi Łososia kroimy w paseczki i część z nich smażymy na patelni. Dzięki temu będziemy mieli sushi z pieczonym łososiem. Ogórka kroimy w cienkie plasterki. Na nori rozkładamy cienką warstwę ryżu. Następnie przy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – to pomysł na szybką przekąskę z ciasta francuskiego, idealną na imprezę, np. na Sylwestra. Taka przekąska również świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Można ją zajadać samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – Składniki: pół opakowania ciasta francuskiego(...)łososia wędzonego 3 czubate łyżeczki koziego serka kilka gałązek szczypiorku 1 żółtko sezam i czarnuszka do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki z ciasta francuskiego z łososiem: Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki. Lekko je rozwałkować. Ciasto wysmarować serkiem kozim, posypać posiekanym szczypiorkiem, a na połowie ułożyć wędzonego łososia. Następnie lekko zwinąć
Kulinarne PrzebojeŁosoś w klarowanej galarecie – przepis na danie idealne na Świąteczny stół! Łosoś w klarowanej galarecie. Składniki: 700 g filetu z łososia ze skórą 2 marchewki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki 1 kawałek pora ćwiartka selera obrana i pokrojona w mniejsze kawałki 1 pietruszka obrana(...)garnka wrzuć: marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 1 l wody i wino, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Łososia podziel na 7 kawałków. Dodaj rybę do warzyw, posól i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie, delikatnie wyjmij rybę na talerz. Wywar odcedź
kuron.com.pl