cenę serka pleśniowego z zielonym pieprzem, nie mogłam oprzeć się pokusie zakupienia kilku opakowań, z których jedno (a konkretnie jego zawartość;) wylądowało w skomponowanej na szybko sałatce z wędzonym łososiem - mniam! Sałatka z wędzonym łososiem i serkiem pleśniowym Do jej przygotowania wykorzystałam: 1 opakowanie (125 gram) serka pleśniowego typu Brie 1 opakowanie (200 gram) wędzonego łososia sałatkowego 1 sałata(...)pęczku koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Ser pokroić na mniejsze porcje, pomidory w ćwiartki. Kawałki łososia skopić sokiem z cytryny, koperek posiekać, Połączyć wszystkie składniki, skropić oliwą, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 400 g świeżego łososia 4 plastry świeżego ananasa 1 duża papryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach) 2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao 2 łyżki oleju Łososia pokroić w dużą kostkę . Sos czosnkowy wymieszać z olejem. Do marynaty wrzucić pokrojonego łososia i dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 1 godzinkę. Ananasa i paprykę pokroić na kawałki(...)podobnej wielkości do łososia. Na patyczki nadziewać według własnego upodobania składniki.Szaszłyki można ugrillować, upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej
Monia miesza i gotujeJakoś naszło mnie na twórczość. Miała być tarta z łososiem a wyszło takie coś ale dobre było. A do tarty jeszcze wrócę jak znowu kupię łososia. składniki: 300 g świeżego łososia bez skóry 2 garście świeżego szpinaku 4 łyżki śmietany 18 % 2 małe jajka sól prowansalska Kamis czosnek granulowany ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy Śmietanę wymieszać(...)jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż masa się zetnie. Podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotujePrzepis podpatrzyłam na blogu seven days in sunny june. W zamrażalniku miałam łososia i stwierdziłam, że trzeba coś z nim zrobić. Przepis zmodyfikowałam. Wyszło smaczne i szybkie danie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 4-5 porcji: 400g makaronu – u mnie uszka lubelli 200g wędzonego łososia Odrobina tymianku lub koperek 15 dag startego sera żółtego 125g mozzarelli – starta na grubych oczkach 200g śmietany – u mnie 18% 2 jajka Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente
Fabryka pomysłówszybkie i proste danie idealnie sprawdzi się na leniwy obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest, że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł trafi także w Wasze gusta smakowe. Ps. przepis dołączam do akcji Placki(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk: 10 dag wędzonego łososia 2 cukinie – ok. 0,5 kg Ok. 6 łyżek mąki 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Łososia pokroić w kostkę. Cukinię obrać i zetrzeć
Fabryka pomysłówCzas czytania: 2 min Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości, ale ze skórą. Przygotowanie łososia jest bardzo proste, wystarczy rybę natrzeć przyprawami, zawinąć w folię, obciążyć ciężarem i zostawić w lodówce na kilka dni, aby ryba przeszła smakiem przypraw. Tak przygotowanego łososia przed podaniem(...)oczyszczamy z przypraw i przy pomocy ostrego noża kroimy w bardzo cienkie plastry. Gravlax proponuję podać z sosem musztardowo – miodowym, cytryną lub octem winnym. Łosoś świetnie smakuje serwowany na chrupiących grzankach ze śmietaną, ziemniakami lub blinami . Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Polecam! Print Gravlax .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny marynowany łosoś
SprawdzonaKuchnia.plPrzepyszna pasta na kanapki, która idealnie sprawdzi się na chrupiącym pieczywie podana na śniadanie albo jako przekąska na imprezie. Kremowa pasta kanapkowa z łososia Wędzony łosoś połączony z serekiem kremowym, odrobiną soku z cytryny, rzodkiewką i zieloną cebulką to podstawowe składniki pasty kanapkowej, którą przygotowałam w ostatnią sobotę. Pastę zaserwowałam mężowi na śniadanie i nie krył on swojego nią zachwycenia(...)mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pasty kanapkowej. 20 dkg serka kremowego o smaku naturalnym 1 duża zielona cebula lub pęczek szczypiorku 10 dkg wędzonego łososia 5 średniej wielkości rzodkiewek 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli 5 kromek pieczywa Jak przygotować pastę z łososia . Do miseczki włożyć serek, dodać drobno krojoną rzodkiewkę, drobno krojoną cebulkę
mecooksprostych składników. Sprawdzone w porze obiadowej jak i na spotkaniach koleżeńskich. Spróbujcie – jestem przekonana, że Wam też będzie smakowało. Do przygotowania 4 porcji tarty potrzebujemy: – wędzonego łososia (ok 250 g) – kulkę mozzarelli lub odpowiednio tyle sam gramów fety lub ricotty – 2 pomidory pokrojone w kostkę – 2 jajka (rozbełtane) – 1 opakowanie ciasta francuskiego – sól(...)Formę do tarty wyłożyć ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory i ser pokroić w kostkę, łososia też można pokroić na mniejsze cząstki. Jajka wbić do miski razem z przyprawami i lekko rozbełtać. Na podpieczonym spodzie umieścić łososia, pomidory, sera a na końcu zalewamy masą jajeczną. Pieczemy
Szybko Tanio SmacznieDymne szaszłyki z łososia i cukinii w słodko-dymnej marynacie. Odrobina brązowego (koniecznie!) cukru i wędzonej czerwonej papryki nadają tym szaszłykom oszałamiający aromat i smak. Delikatny, rozpływający się w ustach łosoś, lekko chrupka cukinia, delikatny dymny, wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych(...)którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać przepisu, a kompozycja będzie naprawdę idealna. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w tej wersji delikatnie słodkawej (nie słodkiej) i dymnej to cudowna odmiana od mięsnego grilla
Pociąg Do Kuchnipotrawa to propozycja zarazem prosta technicznie i nie wymagająca dużo czasu, ale jednocześnie z nutą wyrafinowania. Przy odrobinie szczęścia można takiego łososia przyrządzić w nieco ponad pół godziny, a mimo to nada się doskonale na przysłowiową „kolację we dwoje” czy jakąkolwiek inną okazję, przy której chcemy na kimś zrobić wrażenie zawartością talerza Filet z łososia technicznie rzecz biorąc grillujemy(...)wprawdzie zbieg okoliczności, że w ostatnim wpisie publikowaliśmy właśnie przepis na bulion warzywny , ale nada się jak ulał! Wśród składników jest również sól i warto posypać nią nieco łososia, ale bądźmy ostrożni – bulion, musztarda Dijon oraz kawior zawierają jej łącznie dość dużo. Łosoś z sosem porowym i kawiorem 2015-12-11 03:06:37 Oryginalny, ale bardzo prosty w przygotowaniu
Kulinarna Pokusarazem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie zdrowy rodzaj tłuszczu. Ilościowo dominują jednak kolorowe warzywa, a cała potrawa utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim. To ostatnie akcentuje również dodatek bazyliowego pesto , które tradycyjnie możemy albo zrobić sami wg naszego przepisu, albo kupić(...)sklepie, byleby w tym ostatnim przypadku było dobrej jakości. To bardzo proste i szybkie do przyrządzenia danie. No dobrze, trzeba wiedzieć jak ugrillować łososia, nawet jeśli używamy w tym celu patelni. Jednak ten temat na blogu już „przerabialiśmy” (patrz m.in. wpisy pt. łosoś z grilla oraz łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami ) i wcale nie jest to trudne
Kulinarna PokusaŁosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja, którą szczerze polecam :) Składniki: - filety z łososia - cytryna - zioła prowansalskie - rozmaryn - tymianek - kurkuma - sól - pieprz - tłuszcz do smażenia Filetów używamy tyle, ile jest nam potrzebne - ja miałam jeden dość duży, który pokroiłam na trzy(...)będzie miała ładny kolor :) Teraz pora na smażenie - ile osób, tyle opinii na temat tego, którego powinniśmy użyć. Większość optuje za masłem, najlepiej klarowanym, mnie osobiście również bardzo smakuje łosoś smażony na smalcu. Nie polecałabym za to zwykłej margaryny do smażenia, jest w niej moim zdaniem za dużo wody. Czas smażenia nie jest długi - wystarczy raptem kilka minut z każdej
Kulinarne zapędy KokosaTatar" lub sałatka - nie ważne jak nazwiemy to danie z łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam...... Składniki 150 g wędzonego na zimno łososia ½ - 1 szalotka 1 - 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oliwy sok z cytryny, do smaku ½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggi czarny pieprz przygotowanie Łososia, cebulę
Stare Garystrony Reader's Digest składniki 8 małych ziemniaków do pieczenia (zbliżonej wielkości) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól i pieprz 1 łyżka masła 125 g wędzonego łososia 1 łyżka soku z cytryny ok 160 g gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana) 1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych 2 łyżki posiekanego świeżego koperku małe gałązki(...)smaku. Posmarować tą mieszanką skórki ziemniaków, wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 12-15 minut, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie pociąć wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z sokiem z cytryny . Wymieszać jogurt ( lub serek i śmietanę ), kapary i posiekany koperek. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić - 1-2 minuty , a następnie do każdego
Stare Gary