lepiej smakują niż te z tuńczykiem. robi się błyskawicznie i błyskawicznie znikają z talerzy :) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g wędzonego łososia łyżka majonezu sól, pieprz koperek, natka pietruszki Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem. Połowę plastrów(...)łososia drobno siekamy, a druga połowę pozostawiamy do dekoracji jajek. Żółtka mieszamy z posiekanym łososiem. Farsz nakładamy po 1 łyżeczce do białek, dekorujemy plasterkami łososia i natka pietruszki. Później zjadamy :) jajka faszerowane łososiem
Bon Appetit Małgorzatyposiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :) Składniki na 2 tosty: 2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 plastry łososia wędzonego 1 jajko 2 garści szpinaku 2 plastry sera lazurowego z niebieską pleśnią 2 pomidorki koktajlowe odrobina oliwy do smażenia garść płatków migdałowych sól, pieprz czosnek granulowany(...)oliwie podsmażamy szpinak z dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego. Na innej patelce smażymy sadzone jajko. Doprawiamy pieprzem. Kroimy 2 plastry sera oraz 2 plastry łososia. Na kromkę chleba dajemy szpinak, następnie połowę sadzonego jajka, plaster sera, plaster łososia oraz pomidorek koktajlowy. dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi oraz koperkiem. do tostów idealna jest
Bon Appetit Małgorzatydawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód. Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula(...)łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć na patelni. Następnie każdy z filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, podsmażyć na niej
Pasja Smakuczas i domaga się na przykład rybki z puszki, szybka akcja i powstaje takie śniadanko, kolacja lub przekąska. W tym przypadku sięgnęłam po firmę Graal . Zdziwił mnie widok zawartości łososia w sosie własnym - całe i ładne kawałki ryby. Hmm..... Lubię łososia, lubię ser i ogórka też, więc do dzieła! Składniki na 2 osoby: 1 puszka łosoś w sosie własnym(...)doprawiamy solą i pieprzem i tu już mieszamy łyżką. Ogórek myjemy i wycinamy w taki sposób, aby było nam łatwo ułożyć coś na kształt różyczek, tylko beż środka. Łososia wykładamy na sitko i odsączamy. Ogórka układamy na talerzu, w środek tych tak zwanych różyczek na przykład szprycą wciskamy ser. Na końcu układamy łososia. Teraz tylko pozostaje życzyć smacznego:) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujezobaczyłam w Biedronce hermetycznie zamknięte świeże kawałki łososia to od razu wylądowały w moim koszyku. Jest wiele sposób na przygotowanie pysznego łososia, jednak ja zazwyczaj piekę go w piekarniku z ziołami, czosnkiem... jest pyszny :) Składniki: 600 g świeżego fileta z łososia, ćwiartka cytryny, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól. Przygotowanie: Świeże filety łososia myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym(...)kawałki. Każdy kawałek skrapiamy cytryną z obu stron. Następnie posypujemy czosnkiem, solą, ewentualnie solą czosnkową oraz ziołami prowansalskimi. Układamy na kratce folię aluminiową i na niej kawałki łososia. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu układamy na każdym kawałku plasterek cytryny
Aga w kuchniSkładniki na dwie porcje. Składniki: 600 g łososia ze skórą 1 cytryna 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki przyprawy do ryb (lub ulubionej mieszanki przypraw) Przepis: Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia. Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami(...)nacieramy tym naszego łososia. Odstawiamy go na ok. 1 godzinę do lodówki. Łososia przybieramy pozpostałymi kawałkami cytryny i pieczemy w wyłożonynym papierem do pieczenia naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut. Podajemy z lekką surówką i frytkami
Emcia Pichcijako najlepsze jakie jedliśmy w naszym życiu. Coś w tym jest, idealny balans między wszystkimi smakami. Spróbujcie, polecam. Składniki (na 2 porcje): 300-350 gram filetu z łososia 250 gram brokuł 1 saszetka kaszy gryczanej 1 mała cebula, kroimy bardzo drobno w kostkę 40 gram orzechów włoskich 3/4 średniej gruszki, również kroimy w bardzo drobną kostkę 2 łyżki(...)chwilkę aż wszystko zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy miód. Całość karmelizujemy na wolnym ogniu kilka minut, dodajemy sok z 1/4 limonki i dusimy. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, ości i brzuszków. Filet dzielimy na dwie części i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z 1/4 limonki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy filet po 2 minuty z każdej
Mango Papajałyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego(...)oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką
Moniki SmakołykiPolecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego. Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów(...)pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia płuczemy, suszymy i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na ok. 1 godziny do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Suszymy papierowym ręcznikiem smarujemy olejem i oprószamy
Moniki SmakołykiŁosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)łyżeczka sosu worcetershire, 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych. Przygotowanie: Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki, sok z limonki, musztardę i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach, wyciągamy je obieramy i kroimy w plasterkach. Dzięki temu szpinak nabierze
Moniki SmakołykiSzybki , pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią : "Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu(...)zaskoczy Was smak, obiad po prostu zniknął w mgnieniu oka , a największa jego zaletą jest to : że gotowy jest w 15-20 min. Polecam Zaczynamy: Składniki : 300 gr łososia 200 gr szparagów pół ogórka pół awokado 200-300 gr makaronu 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub spray
Smaki Edytyramach akcji kulinarnej " Grilluj z łososiem norweskim " przygotowałam dla Was piękne i przepyszne danie, które zaskoczy i zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Na moim blogu przepisów na dania z ryb jest już bardzo dużo, bo jak zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam ryby a jedną z najbardziej ulubionych jest łosoś norweski. Dlaczego? Bo można go łączyć z wieloma składnikami, jest(...)bardzo smaczną rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem! Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku
SMYKWKUCHNIPrzepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami na dłużej. Polecam :) Zaczynamy(...)Składniki: ok 1 kg łososia 200 gr pieczarek 1 czerwona papryka wiązka szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyzbliżającą się Wielkanoc - ale oczywiście nie tylko ;) - przepis na jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI 8 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, pieprz cytrynowy Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy(...)masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji). Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 4 kromki pieczywa tostowego 2 plastry łososia wędzonego lub pasta z łososia serek śmietankowy świeża rukola kawior (opcjonalnie) 1 jajko 2 łyżki mleka sól, pieprz 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1. Kromki smarujemy serkiem śmietankowym. Na dwie z nich kładziemy po plasterku łososia (lub smarujemy pastą z łososia), posypujemy rukolą. Na pozostałe dwie nakładamy po łyżeczce kawioru
My Culinary Art