łosoś - 8862 przepisów (strona:124/591)

Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya 127

Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya – oryginalna nazwa, to Gordon Ramsay’s Crispy Salmon . Tym razem jest, to poniekąd dodatek, gdyż szukałam inspiracji do podania Yorkshire pudding . Ponieważ ryby znajdują się u mnie na szczycie doznań kulinarnych, więc wielkiego problemu nie było. W ciągu 5 minut przygotujemy przepyszną rybę.   Składniki: - filety z łososia - sól - rozmaryn (lub tymianek, bazylia) - oliwa   Filety(...)barwę. Przewracamy go na drugą stronę, polewamy równomiernie tłuszczem z patelni i dosmażamy. Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię z ognia, i pozostawiamy jeszcze na minutę. Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya był świetnym „dodatkiem” do Yorkshire pudding. Uzupełnienie, to sos winegret podany do ryby oraz szpinak sezamowy . Fuzja smaków i wspaniałe doznania kulinarne. Łosoś podany w takiej formie zagości

mojewypiekiinietylko
Sałatka makaronowa z łososiem 247

sałatka makaronowa z łososiem powstała z powodu braku czasu na upieczenie łososiowo-brokułowej tarty, którą miałam w planach Upiekłam jednak tego dnia dwie inne tarty i zabrakłoby mi czasu na zrobienie wszystkich zdjęć… takie jest życie blogera… Ale co się odwlecze… W każdym razie ta sałatka jest prosta, smaczna i aromatyczna. Zapraszam Sałatka makaronowa z łososiem(...)makaronu rurki 200 g łososia wędzonego 1 brokuł 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany świeży koperek pieprz, sól 1. Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzić. 2. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i odrobiny cukru i gotować do momentu

UgotujmyTo.pl
Sałatka z łososiem i smażonym tofu 188

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną sałatkę ! Połączenie świeżych, chrupiących sałat z przepysznym łososiem , smażonym tofu i przepysznym dressingiem jest świetnym pomysłem na lekką kolację. Gwarantuję , ze posmakuje nawet tym najbardziej wybrednym! A panowie, którzy za mięskiem przepadają też do końca zjedzą z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: * sałata endywia – 1 garstka * cykoria radicchio – 1 garstka * rukola(...)garstka * świeży ogórek – ok. 50 g * tofu – ok. 50 g * wędzony łosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 g DRESSING: * ketchup pikantny – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * papryka chili – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * zioła prowansalskie – 1 szczypta * natka pietruszki – 1 łyżka * oliwa

Ostra na Słodko
Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli 190

Delikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta. Składniki (na 5 porcji): 125 g łososia wędzonego na gorąco 125 g serka Apetina pesto i rukola 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka garść rukoli około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka oliwy(...)oliwek szczypta cukru biały pieprz sól Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, jeśli są ości usunąć. Przełożyć do blendera, dodać serek i zmiksować na gładką masę. Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i podzielić na dwie części. Masę z łososia delikatnie połączyć z połową

Oryginalny smak
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA 296

podniebienie (nawet to najbardziej wybredne). Idealnym rozwiązaniem dla takich Pań domu jest rolada! Grunt, to dobrze połączyć smaki, a chyba wszyscy się zgodzą, że szpinak i łosoś to para idealna?!  Podajemy dziś więc przepis na roladę, która będzie idealna dla bezglutenowców , oraz recepturę na to danie, które świetnie nada się dla fanów Dukana . Tym zrolowanym połączeniem obie podbiłyśmy serca(...)musi w tej zielono-różowej pyszności być coś, co przez żołądek zaprowadzi prościutko do serca. PRZEPIS (Idealny na diecie Bezglutenowej): SKŁADNIKI: - 2 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego, - łosoś wędzony - 1 opakowanie, - odrobina masła (aczkolwiek spokojnie można pominąć), - 3 jajka, - 2 serki do smarowania - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. Smak do wyboru - zarówno

Wypisz Wymaluj
Tatar z łososia w tajskiej marynacie 182

Idealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka . Składniki (dla 3-4 osób): 3 dzwonki z łososia Marynata: 2 łodygi trawy cytrynowej 4 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru brązowego 3 cm imbiru 4 liście limonki kaffir skórka z 1 limonki 1 czerwona papryczka chilli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu garść liści kolendry Dressing: 3 łyżki(...)cienkie paseczki. Papryczkę chilli kroimy w krążki, pestki wyrzucamy, ziarna pieprzu zgniatamy nożem, a liście kolendry siekamy (potrzebujemy około 2 łyżki). Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. 2. Łososia dokładnie nacieramy marynatą, układamy na talerzu jeden dzwonek na drugim, szczelnie obwiązujemy folią spożywczą. Na tym kładziemy deskę, obciążamy (na przykład puszkami) i wkładamy do lodówki

Tajskie smaki
Zupa miso 204

miso, za który dziękuję naszej kochanej Cioci :) Składniki: kostka sera tofu (ser wykonany z soi) szczypior saszetki zupy miso, np. firmy House of Asia garść glonów wakame opcjonalnie łosoś Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy dodatki do zupy, zatem siekamy szczypior. Ser tofu kroimy w grubą kostkę. Garść glonów wakame zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Uczulam Was na ilość glonów jakiej użyjecie(...)powinny ok 10 minut moczyć się w wodzie, po tym czasie odcedzamy je oraz delikatnie rozdrabniamy, czyli kroimy, by nie stwarzały problemów podczas jedzenia :) Aby wzbogacić zupę możemy dodać łososia. Oczywiście najlepszy jest świeży, jednak ja dysponowałam tylko płatami wędzonego łososia, którego pokroiłam w dosyć cienkie cząstki (odwrotnie, niż zrobiłabym to ze świeżą rybą, jeśli będziecie dysponować świeżym łososiem, proponuje

Taste Of My Day
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 198

siedzimy w tej Norwegii i wpierdzielamy łososia, a jakoś na blogu jeszcze żadnego przepisu z nim nie ma. Dziś się to zmieni!  Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc(...)pora.  Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (z kostek warzywnych) 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 100g łososia  1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Warzywa pokroiłam- pora w plasterki, ziemniaki w kostkę. Na maśle najpierw podsmażyłam pora, po chwili dorzuciłam pyrki. Po 15min. duszenia zalałam

bastalena
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 197

naprawdę niezaciekawa.. Ale bohaterem dzisiejszego postu nie są zimni ogrodnicy, lecz szparagi ! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem(...)straganach można dostać jeszcze piękne szparagi, bo potem może nam ich zabraknąć! Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki: 1 pęczek szparagów (7-9 sztuk) filet z łososia (ok.400g) 2 żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera

Symfonia Smaków
Sałatka z łososiem i chrupiącym ryżem 16

jest w nim jeszcze coś – chrupiący, lekko pikantny ryż, stawiający opór na zębach – mnie to zachwycało w trakcie jedzenia. Jadłam ją od razu po zrobieniu, gdy łosoś i ryż są jeszcze lekko ciepłe – smakowała bosko. Ale potem resztę schowałam do lodówki i zjadłam potem na zimno i przyznam chyba było jeszcze lepsza. Dlatego ta sałata poleca się(...)hitem w Internecie. Składniki (na 3-4 porcje): 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka chrupiącego chili w oleju łyżka oleju słonecznikowego 2 filety z łososia – u mnie po około 150g każdy sól i pieprz do smaku Dodatkowo: duży ogórek szklarniowy puszka fasolki edamame 3 cebulki dymki 1 dojrzałe awokado łyżeczka ziaren czarnego sezamu łyżka

Smaczna Strona
Przekąski z łososiem 34

Przekąski z łososiem Przekąski nie tylko na przyjęcie, świetnie sprawdzą się także na drugie śniadanie w szkole lub w pracy. Koreczki z tortilli robi się szybko i sprawnie, a smakują naprawdę dobrze. Polecam!     Składniki: 5 placków tortilli kilka plasterków wędzonego łososia kilka plasterków żółtego sera 2 garści sałaty 1/4 czerwonej papryki 2 ogórki gruntowe śmietankowy serek kanapkowy(...)placki tortilli zostawiamy w całości a pozostałe trzy przecinamy na połówki *** *** Pierwszą połówkę placka smarujemy cienko serkiem śmietankowym *** *** Układamy łososia *** *** Ciasno zwijamy *** *** Drugą połówkę tortilli również smarujemy cienko serkiem. Układamy garść sałaty oraz pokrojoną w słupki paprykę i ogórka. Ciasno rolujemy *** ** Trzecią połówkę dokładamy do całej tortilli, tak aby ją powiększyć i całość smarujemy serkiem *** *** Układamy plasterki sera żółtego (użyłam

Blog z Apetytem
Rolada z cukinii 70

Kolejna przekąska w postaci rolady. Tym razem rolada z dodatkiem cukinii. Nadziałam ją serkiem i wędzonym łososiem ale zamiast łososia można użyć jakiejś chudej wędliny lub całkowicie pominąć a do serka dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek lub kolorową paprykę. składniki: 500 g młodej cukinii 100 g żółtego sera, u mnie gouda 5 jajek sól,pieprz 350 g serka śmietankowego(...)wędzonego łososia olej do posmarowania ewentualnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sikto aby sok ociekał, na ok 1 godzinę. Po tym czasie cukinię dobrze odcisąć z soku. Przełożyć do miski. Dodać ser żółty również starty na tarce o grubych oczkach oraz jajka. Dokładnie wymieszać, delikatnie

Monia miesza i gotuje
Łosoś z kurkami w sosie z porem 24

Łosoś w przepysznym sosie z kurkami, porem i białym winem z kaparami.  SKŁADNIKI: Czas przygotowania do 30 min 4 porcje 4 porcje łososia bez skóry  biała część pora łyżka kaparów  1-2 fileciki anchois (opcjonalnie) 150 g kurek (lub pieczarek poza sezonem) 250 ml słodkiej śmietanki (użyłam bez laktozy) 100 ml białego wina  sól i pieprz(...)smaku  koperek do smaku 2 liście laurowe  3 łyżki oliwy z oliwek  4 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej PRZYGOTOWANIE: Łososia podzielić na cztery porcje. Na każdej rozsmarować po łyżeczce musztardy i doprawić solą. Odstawić do zamarynowania. Pora drobno pokroić. Kurku umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Rozgrzać oliwę i obsmażyć łososia. Zdjąć z patelni

AZgotuj!
Zupa krem z zielonego groszku z łososiem 32

wieść co na obiad i po ilości, jaką zawsze zjada No ale nie dziwię mu się, bo ta zupa, choć prosta, jest po prosty przepyszna. 1 płat świeżego łososia (filet) 400 g mrożonego groszku 1 cebula 1,2 l bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ziemniaki 1-2 łyżeczki czarnego sezamu do posypania (opcjonalnie) lub garść pestek dyni 1-2 łyżki(...)posiekanej natki/mięty lub bazylii oregano płatki chili sól, pieprz oliwa z oliwek Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z łososia usuwamy skórkę, kroimy w grubą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażonego łososia odstawiamy na bok (trzymamy w cieple). W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość

Smaki Na Talerzu
Gulasz wołowy w ciemnym piwie 27

subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli lubicie dania z ryb, to zapraszam Was także do przepisów na: Ryba po grecku Ziemniaki z grilla nadziewane Kotlety z łososia Pstrąg pieczony w sosie maślanym Ryba w cieście z sosem feta Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem Dorsz w sosie cytrynowo-maślanym Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym(...)Ryba w cieście piwnym Pieczony łosoś Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Faworki z karpia Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Ryba w soli Dorsz w papilotach GULASZ WOŁOWY W CIEMNYM PIWIE Przygotowanie : 3 h Ilość porcji: 4-5 Składniki: – 200-250 g wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę (opcjonalnie) – 4 cebule

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania