romans jakiś, obyczajówka, cokolwiek byle nie kryminał. I tak trafiłam na "Ósme życie", powieść gruzińskiej pisarki. Podobną klimatem do "Saszeńki" i "Jeźdźca miedzianego" jednocześnie. Podobnie jak dość miałam łososia w maśle i cytrynie, spróbowałam więc podejść go inaczej. Nieraz ten przepis przewijał mi się przeglądając internety, ale spróbowałam dopiero teraz. A dodatkowo zachęciła mnie obecność wina Mirin w domu(...)zużyłam więc łyżeczkę, a cała buteleczka stoi i czeka, aż jakiś pomysł na wykorzystanie przyjdzie mi do głowy. Spróbujcie. Inne, dobre i bardzo proste danie. Składniki: ok. ½ kg łososia (filet ze skórą) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina Mirin (można też kupić sos sojowy z dodatkiem Mirin) 2 łyżki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego
bistro mamaktórą można kroić nożem. Inne rodzaje tego warzywa wymagają rwania na kawałki w rękach. Jej świeże i chrupiące listki idealnie komponują w różnego rodzaju sałatkach i kanapkach. Sałatka z łososia i sałaty lodowej. Składniki: - ½ sałaty lodowej - ok. 150 g łososia wędzonego na zimno - ½ czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - skórka starta z cytryny - różowa sól(...)kroimy na kawałki (może być kostka). Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną, pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę oraz pokrojony w kostkę czosnek – lekko oprószamy różową solą himalajską. Łososia kroimy w cienkie plasterki – dodajemy do sałaty. Cytrynę wyparzamy, do sałatki ścieramy skórkę. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny (do smaku) i olejem z pestek winogron – całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem
mojewypiekiinietylkoKolejny przepis na tartę z kaszy jaglanej. Tym razem podaję z łososiem, porem i serem camembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja(...)szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki parmezanu 1/3 szklanki mąki jaglanej 1 łyżka masła do wysmarowania formy sól farsz: 300 g łososia 1/2 pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz, szczypta cukru masa jajeczna: 4 jajka 120 g sera camembert 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz 3 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie
Jaglusiakilka minut, dwa składniki i bardzo eleganckie danie gotowe. Przepisem tym zainspirował mnie Gienio Mientkiewicz na warsztatach kulinarnych w Smolna 8 Food , na których wspólnie przygotowywaliśmy właśnie tatara z łososiem i mango. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu ! Tatar z łososia z mango Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g świeżego łososia 1/2 dojrzałego mango sól świeżo zmielony(...)kolorowy pieprz olej rzepakowy tłoczony na zimno koperek Wykonanie: Łososia obieramy ze skóry, usuwamy ciemne kawałki mięsa, drobno siekamy i mieszamy z solą i olejem. Mango obieramy ze skórki i również drobno siekamy. Przy pomocy metalowej obręczy formujemy porcje dla jednej osoby: na dole układamy łososia, dociskamy łyżeczką, a na nim układamy mango, również dociskamy. Delikatnie zdejmujemy obręcz, tatara
Kulinarne przygody Gatitymlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła i mleka kokosowego zamiast kremowej śmietanki. Miało być lekko słodko i delikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku(...)skórka starta z 1 limonki 3 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 1 czubata łyżka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku 100 ml mleczka kokosowego 1,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie ŁOSOŚ Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie). Zawiń go w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego
Eat me! Fit me!głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt? Powalający kubki smakowe <3 Musicie wypróbować : ) Składniki 6 dużych marchewek 1 dużej czerwonej cebuli (biała też się nadaje) 200 g wędzonego(...)łososia 50 g gorgonzolI garści płatków migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż
Eat me! Fit me!Dziś zapraszam Was na zdrowe i do tego niezwykle pyszne a la burgery rybne z kotletem z łososia. U mnie znikły dosłownie w kilka chwil. Oczywiście możecie je wzbogacić o większą ilość dodatków, które spotyka się w tradycyjnych fishburgerach. Ale u nas właśnie taka prostsza wersja sprawdza się najlepiej. Polecam Wam również same kotlety z łososia od tak do obiadu(...)ryżem i ulubioną surówką. Kotleciki przygotowuje się szybko i są naprawdę smaczne.Spróbujcie wersji solo lub w tytułowym burgerze rybnym. Do przygotowania kotlecików użyłam łososia w puszce Graal . Osobiście bardzo cenię i szczerze Wam polecam produkty Graal. Można z nich stworzyć naprawdę wiele smacznych, zdrowych i pożywnych przepisów. Składniki: (na 4 porcje) Na kotleciki rybne: 2 puszki „Łosoś
Słodkie okruszkiPołączenie idealne łososia ze szpinakiem. Przekąska typu „piękna i inteligentna”, która powstała w mojej kuchni na Konkurs Kreatywny II. W pierwszej edycji tego konkursu zdobyłam I miejsce, ciekawa więc jestem, czy i tym razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek(...)filetu z łososia • 250 g szpinaku mrożonego w liściach • 500 g ziemniaków • 150 g sera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper do dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree
To co kochamSzybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: • 200 g łososia wędzonego • 4 ogórki konserwowe • 1/2 słoiczka dyni marynowanej • cytryna Wykonanie: • Łososia pokroić bardzo drobno. • Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. • Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. • Można również wymieszać wszystkie składniki razem. • Łososia skropić
To co kochamSzybki pomysł na łososia, który pieczony w folii aluminiowej zachowuje kruchość i delikatność. Do tego dochodzi niesamowity aromat ziół i cytryny. Łosoś wszystkim bardzo smakował. My jedliśmy go z kaszą kukurydzianą – polentą. Składniki: • 4 porcje filetu łososia ze skórą • sok z 1 cytryny • sól, pieprz cytrynowy • 4 gałązki rozmarynu(...)listków szałwii • 8 plastrów cytryny Wykonanie: • Łososia skropić cytryną, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na każdym kawałku położyć po gałązce rozmarynu, szałwii i cytryny. • Przygotować 4 kawałki foli aluminiowej, na każdym położyć łososia. • Folię zawinąć i skręcić na bokach jak cukierek. • Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C przez 20 minut
To co kochamŁosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy. W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski(...)ugotowane jajka 250 g jogurtu greckiego 100 ml majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut
Kolorowa kuchnia ElkiProste danie, które zaskakuje smakiem i łatwością wykonania. Łososia upiekłam w piekarniku, co zaoszczędziło mi zbędnego bałaganu i charakterystycznego zapachu unoszącego się w kuchni podczas smażenia ryby. Wyszedł idealnie miękki - soczysty i delikatny. Jeśli jednak preferujecie bardziej wypieczone filety, potrzymajcie je w piecu odpowiednio dłużej. Do łososia podałam bajecznie prosty, a zarazem pyszny sos na bazie słodkiej śmietanki(...)smaki doskonale się ze sobą łączą, tworząc proste, a zarazem wykwintne danie. Idealne zarówno na codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 x180 g filetu z łososia sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny SOS KOPERKOWY 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki sosu sojowego lub bulionu
cool and mintyTATAR Z ŁOSOSIA I AWOKADO to zdrowa propozycja na lekką... Artykuł Tatar z łososia i awokado pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPieczony łosoś to danie zdrowe i błyskawiczne do przygotowania. Soczysty pieczony łosoś podany jest z dodatkiem kolorowych warzyw, a do tego kaszą pęczak. Posiłek wartościowy i smakowity. Składniki Ilość porcji: 2 150 g kaszy pęczak 250 g łososia 100 g fasoli szparagowej 80 g pomidorów 80 g papryki czerwonej Oliwa z oliwek Cytryna Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa(...)umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na skropionej oliwą z oliwek folii aluminiowej. Skórą do dołu ułóż łososia na warzywach, przypraw solą i pieprzem, a następnie skrop cytryną i oliwą z oliwek. Piecz wszystko 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pamiętaj, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas sucha. Podczas gdy ryba i warzywa się pieką
ale Pysznie