Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - pół małej cukinii (ok. 112 g), - 60 g łososia wędzonego, - 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g), - 50 g makaronu, - 1/8 cytryny (ok. 11 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 2. Do cebuli dodajemy(...)wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w paseczki cukinię i całość dusimy kilka minut. 3. Rozdrabniamy łososia. 4. Do cukinii dodajemy rozdrobnionego łososia i jogurt (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i cząstką cytryny. 6. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Makaron z łososiem wędzonym i cukinią jest bogaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 300 g świeżego filetu z łososia – 200 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 1 mozzarella – 4 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę(...)włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną
I LOVE LIFELekka przystawka dla fanów sushi – rozpływający się w ustach łosoś w aromatycznej oprawie imbiru, sosu sojowego, podany ze świeżym porem i lekko pikantnym, zielonym tabasco. Propozycja na danie pobudzające zmysły i rozpieszczające kubki smakowe. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj łososia, usuń ości i skórę. Zetrzyj imbir i czosnek(...)wetrzyj je w łososia, całość zalej sosem sojowym wymieszanym z wodą. Odstaw do lodówki na min. godzinę. Łososia wyjmij z zalewy i ostrym nożem wykrój cienkie plasterki. Rozłóż na talerzach, posyp pokrojonym drobno porem i skrop zielonym tabasco. Smakuje nieziemsko Składniki 200 – 300 g surowego łososia (filet) 1,5 cm świeżego imbiru 2 ząbków czosnku pół szklanki sosu sojowego pół
Eat me! Fit me!zielonych szparagów 3 suszone pomidory ząbek czosnku 150 g świeżego łososia łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz WYKONANIE: 1. Szparagi umyć i osuszyć. 2. Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki. 3. Szparagi pokroić na 2 cm paski(...)czosnek drobno pokroić. 5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chwilkę podsmażyć ( nie rumienić ). 6 . Dodać szparagi i suszone pomidory, podsmażyć ok 2 minut. 7. Łososia umyć i osuszyć. Doprawić sola i pieprzem. 8. Na patelnię , skórą do dołu, dodać łososia i smażyć po 3 min z każdej strony. ZAPRASZAM NA FILM - łosoś smażony ze szparagami! Jeśli
Atlas Smakówlubię diet ani niesmacznych dietetycznych dań. Będę szukała czegoś co będzie mi smakowało mimo że będzie dietetyczne. Właśnie takie jedzonko sprawiło że zjadłam z apetytem i nie byłam głodna. Łososia pokroić na kawałki. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Na dno parowaru wlać wodę, nałożyć koszyczki. Na pierwszym koszyku rozłożyć kawałki łososia, skropić oliwą z oliwek i obsypać grubo(...)koperkiem. Trochę warzyw ułożyć naokoło łososia a resztę na drugim koszyku. Obsypać warzywa solą morską. Gotować na parze 25-30 minut. Polecam i życzę smacznego Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć nakładkę verona. Na pierwszej nakładce położyć kawałki łososia i kilka kwiatków brokuła i kalafiora. Łososia skropić oliwą z oliwek i obsypać grubo koperkiem. Na drugą nakładkę
Kuchnia Pokoleńzblanszowaniu wrzątkiem. Te zielone nie wymagają skomplikowanej obróbki. Do tego pyszny sos. Tym razem jednak moje szparagi zamknęłam w kanapce i zjadłam je na kolację. Dodałam do nich wędzonego łososia, kilka listków rukoli oraz pyszny sos który zrobicie w 2 minuty. Całość nie tylko jest przepyszna ale i naprawdę prosta w przygotowaniu. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje(...)stekiem – tacos ze stekiem – najlepszy domowy cheeseburger – stek z sosem whisky – makaron ze szparagami – sałatka ze szparagami i jajkiem KANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia – garść listków szpinaku – 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
nietylkopasta.plPieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną(...)przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany lub upieczony burak 1 duże jajko sól, biały pieprz do smaku Do podania: 60g kaszy jęczmiennej pęczak ulubiona surówka posiekana zielenina np. natka pietruszki lub kolendra
DietologSkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 200 g wędzonego łososia – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 80 g parmezanu lub sera cheddar – garść jarmużu – ok. 1/3 pora – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli(...)odcedzić. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Pora sparz wrzątkiem i pokrój na drobne plasterki.Łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy
I LOVE LIFEwłaśnie dni mam swoje patenty, żeby przypadkiem nie zostać „bez obiadu” na następny dzień. Jednym z takich sztandarowych – szybkich, łatwych i zdrowych – moich lunchboxów jest tatar z łososia, podany z ryżem, awokado i chipsami z łososiowej skóry oraz wędzoną krewetką. Składniki: 300 g łososia ze skórą 2 nieduże, drobno posiekane szalotki szalotki 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku(...)ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do sera) Wędzone krewetki Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso drobno siekamy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy szalotki, szczypiorek, pastę miso oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy
Kate's KitchenCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego łososia w sosie pomarańczowo-cytrynowym. Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować: - 500 g filetu z łososia - 1 pomarańcze (połowę zużywamy do marynaty, połowę kroimy w plasterki) - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sól i świeżo zmielony pieprz 1. W szklance mieszamy ze sobą sok z połowy pomarańczy(...)połowy cytryny i łyżkę oliwy. 2. Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na 4 równe części. 3. Tak przygotowaną rybę przekładamy (skórą do dołu) do naczynia żaroodpornego i polewamy wcześniej przygotowaną marynatą. 4. Kolejno oprószamy łososia solą oraz pieprzem, obracamy (skórą do góry) i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 5. Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą
Bez CebuliSałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki: 500g fileta z łososia 1 pęczek kopru sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy 350g zielonego mrożonego groszku 1 duży ogórek zielony 1 opakowanie mix sałat z roszponką Sos: 150ml śmietany 12% 4 łyżeczki musztardy(...)francuskiej 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki miodu świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 25 minut. 2. Sos: Wszystkie składniki
Szalona Kuchnia EwelinyLekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej. 2 kawałki łososia 2 gałązki rozmarynu 1 garść listków bazylii(...)sól, pieprz 1 cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1 garść roszponki 1 kawałek papryczki chili 4 pomidory koktajlowe olej 200 g śmietany 18 % ukwaszonej Łososia solę, posypuję pieprzem, majerankiem i odstawiam na 30 minut. Przekładam na folię aluminiową dodaję gałązki rozmarynu, zawijam i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam
wesoła kuchniaDziś podjadamy łososia ukrytego w kształtnych roladkach z tortilli. Wspaniała przekąska na zimno, u nas także śniadanie czy kolacja. Roladki z tortilli z łososiem z kremowym serkiem, świeżym siekanym koperkiem i cytryną! Zapraszam Składniki: 2 placki tortilli opakowanie 100 g łososia wędzonego w plastrach kilka łyżek serka śmietankowego, nadaje się Piątnica lub serek puszysty Almette garść posiekanego koperku kilka kropel(...)soku z cytryny opcja: szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Rozkładam tortille, smaruję serkiem, układam porwane delikatnie kawałki łososia, tak by równomiernie przykrył każdy placek. Posypuję pieprzem i koperkiem, doprawiam sokiem z cytryny. Przekąska gotowa
Zasmakuj KuchniProste i szybkie w przygotowaniu danie na bazie soczystego, niezwykle aromatycznego łososia w towarzystwie pachnącej cytrusami pasty koperkowej z migdałową nutą podanej na chrupiącej bagietce. Smakuje rewelacyjnie i wygląda niezwykle elegancko. Idealne danie na romantyczną kolacje we dwoje. Składniki: 400g fileta z łososia 4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka soli 4 łyżki ginu 2 pęczki(...)cytryny 4 pęczki koperku 150g migdałów 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku bułka bagietka Wykonanie: 1. Marynata Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej i posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu łososia wstawiamy
Szalona Kuchnia Ewelinydań. Przygotowujecie je czasem dla swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa . Do tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być(...)przynajmniej u nas) surówka z marchewki i jabłka. Do dzieła! Składniki na 2 porcje : 200g filetu z łososia (grubszy i równy prostokątny kawałek, nie od strony ogona) sól do smaku 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju do smażenia 60g ryżu (dla diabetyków lepszy będzie brązowy ryż) 2 średnie marchewki 1 soczyste jabłko Wstawić ryż do gotowania
Dietolog