szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do podania lody waniliowe/śmietankowe Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Do miski wsypać zwykły cukier, kaszkę, mąkę(...)wierzchu wsypać pozostałą warstwę suchych składników i starte masło. Piec około 35-40 minut w 180 ºC , aż szarlotka uzyska złoty kolor. Poniższą szarlotkę podawać na ciepło z gałką lodów
Ugotowaćwyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki ze śliwkami Składniki: kilkanaście śliwek węgierek 300 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka(...)mniejsze kawałki. Śliwki "wciskamy" na wierzch każdej miffinki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi lub z gałką lodów
Moja smaczna kuchniaLodowy z Precelkami i Masłem Orzechowym Składniki: Spód: 130g precelków 70g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych) 30g jasnego brązowego cukru 40g masła – roztopionego Masa lodowa: 2 litry lodów (użyłam śmietankowych i waniliowych) 200g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych) Dodatkowo: ubita śmietanka do ozdoby (ubiłam 130ml śmietanki z 1/2 łyżeczki fixu i 2 łyżeczkami cukru pudru) kolorowa posypka(...)góra – dół przez około 5 – 7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa lodowa: 3. Do dużej miski przełożyć lody i posiekać je nożem ( patrz FILM ). Na wierzch wyłożyć połowę masła orzechowego i wymieszać krótko łyżką. Wyłożyć pozostałe masło i wymieszać (masło orzechowe nie ma się dokładnie połączyć
Mała Cukierenkabardzo dobrze wpasowuje się aromatem w nadchodzącą jesień. Składniki (na 2 porcje): 2 duże gruszki, użyłam gruszki klapsy łyżeczka dobrej, liściastej herbaty Earl Grey łyżeczka płynnego miodu lody waniliowe/śmietankowe/jogurtowe do podania Na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 50g zimnego masła 1/4 łyżeczki cynamonu Liście herbaty zalewamy 250ml wrzątku, przykrywamy i parzymy przez(...)jeśli tak, to dobrze jest ją zamieszać. Składamy deser – część upieczonej kruszonki wysypujemy na dno salaterek, w której podajemy deser. Na kruszonkę układamy gruszki, następnie porcję lodów i całość pozypujemy z wierzchu resztą kruszonki. Od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna Stronapołowy cytryny duża łyżka siekanej mięty płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łyżeczki bułki tartej 1 żółtko cukier trzcinowy do posypania brzegów cukier puder do oprószenia lody waniliowe/śmietankowe do podania – opcjonalnie Do robota kuchennego wsypyjemy mąkę, sól, cukier puder, skórkę startą z cytryny oraz masło pokrojone w małe kawałki – wszystko rozgrabniamy robotem do uzyskania(...)można podawać ciepłe, ale najlepiej po wyciągnięciu z piekarnika dać im odpocząć 10 minut, aby soki z owoców lekko zgęstniały. Podajemy oprószone cukrem pudem i jeśli lubimy z gałką lodów – uwielbiam je właśnie tak. Przejdź na początek strony
Smaczna StronaMarkizy piernikowo - pistacjowe Skusiłam się kilka dni temu na lody pistacjowo - śmietankowe z granatami. Warstwa kremu pistacjowego gęsta, kremowa, wyrazista, a jaka zielona! Stwierdziłam, że ciekawym byłoby połączenie tych smaków w cieście, chociażby torcie, śmietanowo - pistacjowym. Znalazłam więc recepturę na krem pistacjowy. Kupiłam pistacje, białą czekoladę i zgodnie z przepisem powstał słoiczek kremu. Na pieczenie tortu, zabawę
Kronika Piekarnikałyżki miodu lub cukier trzcinowy (lub ewentualnie zwykły cukier). Gotowy koktajl z truskawek przelać do szklanek. Ozdobić świeżymi truskawkami oraz listkami mięty. Opcjonalnie można podawać z gałką lodów np. śmietankowych – zmiksowanych razem z koktajlem lub dodanych do każdej szklanki w postaci gałki. Smacznego! A Wy? Wolicie bardziej płynne, czy gęste koktajle? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Koktajl truskawkowy
Kulinarne Przebojedodać mak, sezam, kakao, tartą marchewkę, przełożyć puszystym kremem czy kajmakiem. Wspaniale smakuje też bez dodatków lub np. z esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy! Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne - bardzo proste w przygotowaniu. Bez miksera! W kilka chwil! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki
Zasmakuj Kuchnipowinno być śladów surowego ciasta. Wystudź całkowicie i dopiero wtedy pokrój na małe kwadraty. Przechowuj w chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Brownie najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych/ śmietankowych oraz z owocami, typu maliny, czy truskawki
Calzonella.comrodzinne to okazja do spotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje
Moja smaczna kuchniaukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź z sernikiem. Warto polewać nim różne desery lub w wersji wytrawnej - dodawać do zup i sałatek. Wracając do poniższego przepisu... Tak przygotowana śmietana jest obłędnie pyszna! Wypróbujcie
Di gotujetakie na ciepło są idealna alternatywą na chłodne popołudnia i wieczory - czyli w sam raz na najbliższe dni. Nasza owocowa "zapiekanka" równie dobrze pasowałaby również do delikatnych, zimnych lodów np. śmietankowych lub waniliowych. Ich dodatek mógłby przyczynić się do powrotu wspomnień ze słoneczych wakacji (: Dlatego też z całego smakowitego serca namawiamy Was do wypróbowania. Urozmaicajmy sobie chłodne dni, kochani
Symfonia Smakówminimalną ilością tłuszczu, ale za to dużą zawartością cukru Mleczne - składają się z mleka, żółtek, jaj, cukru i wanilii lub innych dodatków smakowych Śmietankowe - podstawowe składniki to śmietanka i mleko, mają więcej tłuszczu niż mleczne Lody zaliczane są do słodyczy, w związku z czym kojarzą się z dużą ilością kalorii. Tymczasem niektóre z nich w porównaniu z czekoladami(...)śmietankowe, z dodatkami takimi jak bita śmietana, wafelek, posypka, alkohol, sos czy ciasteczka, które znacząco zwiększają wartość energetyczną. Kaloryczność może także zwiększyć niepozorna polewa - różnica między zwykłym Big Milkiem a tym w polewie wynosi aż 87 kcal. To tak, jakbyśmy zjedli drugiego loda. No i większość kalorii pochodzi z tłuszczu, lepiej nie wiedzieć jakiego. LODY
Powiedz dietom nieumieść gałkę lodów waniliowych i wlej gorącą kawę. Espresso powinno spłynąć po lodach i zgromadzić się na dnie naczynia. 3. Opcjonalnie możesz polać lody sosem czekoladowym, dodać do kawy ulubiony likier lub udekorować caffe affogato porcją bitej śmietany. Kawę z lodami waniliowymi podawaj natychmiast po przygotowaniu. 4. Kawę z lodami(...)temu. Pomysł z dodawaniem lodu lub lodów do kawy nie jest jednak nowy. Z dodatkiem lodu w kostkach powstają m.in. greckie caffe freddo i caffe frappe. Ta druga przygotowywana jest na bazie kawy rozpuszczalnej. Równie popularnym przepisem jest zmiksowanie zimnej kawy z mlekiem i lodami smakowymi - waniliowymi, śmietankowymi lub czekoladowymi. Ogromną zaletą przepisów na kawę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLody z mascarpone to pyszna i szybka propozycja na domowe lody. Do tego jest to przepis niezwykle prosty i przyjemny. Lody wychodzą mocno śmietankowe i niezwykle kremowe. - tylko 3 składniki - bez użycia maszynki do lodów - błyskawiczne i proste wykonanie
AniaGotuje.pl