Lody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami.Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe, owocowe, kawowe, balonowe……….smerfowe. Od smaków, wzorów i kolorów można dostać zawrotu głowy, a o skosztowaniu ich wszystkich, w ciągu lata nie ma mowy. Ja często duże opakowania kupuję i w zamrażalniku przechowuję. Wspólnie z dziećmi kreatywnie się bawimy
Moniki Smakołykirozkoszowania się jego smakiem. Ten koktajl to rewelacyjne połączenie pasujących do siebie smaków – kawowego, śmietankowego i mlecznego. Składniki: 30 ml likieru kawowego Kahlua 30 ml likieru śmietankowego Baileys 30 ml mleczka skondensowanego Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 30 ml likieru kawowego Kahlua, 30 ml likieru śmietankowego Baileys oraz 30 ml skondensowanego mleczka. Całość należy wstrząsnąć do momentu
Drinkologiajajka) 5.Przygotowywanie koktajli , smoothie 6. Kruszenie lodu , czas pracy 1 minuta. Ja do wypróbowania tej funkcji przygotowałam w nim pyszny shake truskawkowo – śmietankowy, co prawda nie kruszyłam lodu, ale zamiast tego zamrożone truskawki. Smakowało wybornie 7. Blendowanie , tryb powolnego mieszania, przez 2 minuty. 8. Pulse , czyli tryb ręczny Zupowar ma pojemność
Marta Gotujeprzełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone, pianki marshmallows i lukier plastyczny - Roztopiony Olaf :D Galaretka wieloowocowa, pianki marshmallows, lukier plastyczny i paluszki - Pływający Olaf Świeżutko uprażony popcorn - Płatki Śniegu Słodziutkie(...)Widok z lotu ptaka, cd. Jakby komuś było mało :D Tort. Było już zdjęcie tortu?!! Ostatnie ujęcie. No dobra - nie ostatnie, ale na dziś już dość Krainy Lodu, Elsy, Olafa i jego nosów :DDD To by było na tyle, moi Kochani :) Podejrzewam, że w styczniu czeka Was powtórka z rozrywki, oczywiście z urodzin Adasia... Zapraszam Was więc w nowym roku
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne domowe lody na bazie serka śmietankowego i mango, delikatnie pachnące kardamonem i obtoczone w białej czekoladzie. Składniki: 2 dojrzałe mango 150 g śmietankowego serka Almette 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru sok z ½ limonki szczypta kardamonu 1 biała czekolada Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować. Żółtka(...)dwie części. Jedną część oraz serek dodać do ostudzonej masy i dokładnie wszystko połączyć (zmiksować). Przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Jeżeli nie macie maszyny, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas lody należy dokładnie wymieszać. Około 6 plastikowych opakowań po serkach lub jogurtach wyłożyć folią spożywczą. Gdy lody zaczną lekko zamarzać
Oryginalny smakwcale tak nie jest, ponieważ sezam i tymianek tonują słodycz i nadają tutaj nutkę wytrawności . Nasza propozycja jest idealna do delikatnych w smaku lodów np. waniliowych lub śmietankowych, ale idealnie pasowałyby również do gęstego, lekko kwaskowatego jogurtu greckiego - wszystko zależy od Was, kochani. No to do dzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki(...)pomocą noża odkrawamy przywarty do papieru do pieczenia zastygnięty karmel. Cząstki bananów wykładamy na talerz i obsypujemy świeżym tymiankiem (opcjonalnie). Podajemy z preferowanymi dodatkami ( tak jak wyżej, polecamy lody lub kwaśny jogurt). Delektujcie się, kochani
Symfonia Smakówciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki
Słodkie okruszkicałkowicie odtłuszczone. To jednak nie do końca będzie tan sam smak. W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo
Karo in the KitchenSemifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie
Chocolate Muffin BlogPieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni). Podajemy lekko przestudzone (wciąż ciepłe, ale nie gorące!), w towarzystwie lodów. Najlepiej będą pasowały śmietankowe lub waniliowe, ale ja miałam dziś toffi i również się sprawdziły :) Smacznego! Przed włożeniem do piekarnika... ...po wyjęciu z piekarnika... ...tuż przed podaniem :) PS. Kruszonka, którą zaproponowałam
Ratunku obiadblaty. składniki na przełożenie i dekorację: 2 l lodów (ja użyłam 1 l śmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami) 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę
Domowy Smak Jedzenianiewielką ilością cukru. Pasują do nich wszystkie jagodowe, letnie owoce - już widzę je w połączeniu z malinami, jagodami, porzeczkami czy wiśniami. Pycha! Składniki (6 lodów jak na zdjęciu) Warstwa śmietankowa 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru łyżka cukru z wanilią Kremówkę wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią do ich rozpuszczenia. Rozdzielić masę do pojemniczków na lody
Słodkie inspiracjedodać jagody i zmiksować (użyłam w tym celu miksera, a nie blendera, bo chciałam mieć w lodach kawałki owoców). Do pojemników (np. po lodach) wlać najpierw nieco masy śmietankowej, następnie jagodowej i tak na przemian. Na koniec obie masy lekko połączyć mieszając delikatnie widelcem. Włożyć do zamrażalnika na godzinę, po czym wyciągnąć i jeszcze raz przemieszać
Passions hobbies lifeWitam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne lody truskawkowe, które zrobiłam w formie tortu lodowego. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakował, a szczególnie dzieciom, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lodów będziemy potrzebowali: 500 g truskawek 3 żółtka 50 g cukru (około 4 łyżek) 40 g masła (około 3-4 łyżek) 500 ml śmietanki(...)około 1/3 ubitej śmietanki i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane lody przelewam do foremki, na spód masę truskawkową a na górę nakładam masę śmietankową. Tort wstawiam do zamrażalnika do zamrożenia lodów. Ja schładzałem tort około 7-8 godzin. Tort lodowy jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeśmietankowe z solonym karmelem. Każde z lodów, oblane są prawdziwą belgijską czekolada. Podczas spotkania miał miejsce pokaz przygotowywania deserów lodowych, na bazie lodów Haaen-Dazs prezentowała Ewa Wachowicz - przemiła i sympatyczna osoba, która potrafi zaciekawić publiczność. Pani Ewa przygotowała 3 desery , każdy inny, każdy wykwintny, a zarazem prosty do wykonania w pieleszach domowych. bąbelki z lodami
kolorowotorcikowo