Dziś mam nie lada gratkę dla wszystkich większych i mniejszych fanów Krainy Lodu. Babeczki z Olafem to prosta propozycja na przyjęcie z mroźnym motywem przewodnim. Bazą są proste waniliowe babeczki z czekoladą w środku. Na górze krem śmietankowy z kokosem i własnoręcznie zrobione toppery z bałwankami. Szablony z Olafem do druku znalazłam na tej stronie . Do towarzystwa dla Olafa mogę
Ciastkozercyśmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności od ich wielkości- nie rozkruszać ich na pył, mają być widoczne fragenty
KreatywnePinyniego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe 2 banany garść żurawiny 2-3 łyżki masła klarowanego kruszonka WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy
Kuchnia Beatysera sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy 320 ml kefiru 2 łyżeczki pesto 2 jajka sezam do posypania 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka(...)sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut. Czekamy( będzie trudno) aż całkowicie ostygną. Nie wiem czemu, ale tych jeszcze ciepłych nie mogłam odkleić od papierka. Dopiero zimne ładnie odechodzilły...Wyjmujemy z papilotek, kroimy, smarujemy serkiem śmietankowym, dodajemy rukolę i się zajadamy
Mia Cucina SofietaKochani, obiecany drink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:)Zapraszam Składniki na 2 drinki:90 ml ginu90 ml Kahlua- likier kawowy45 ml mleka45 ml śmietankikostki lodu-ok 8 sztbita śmietana do dekoracji Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe :)Na zdrowie
Smaki Edytytruskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji Tort piankowo truskawkowy Domowe lody truskawkowe Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Sushi owocowe Ciastka francuskie z truskawkami Truskawkowy wirek
mojewypiekiinietylkolikieru śmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą: foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier
KreatywnePinymaślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej. Składniki: Na blaszkę 36x24cm Ciasto: 300g masła 3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 kg jabłek (przed obraniem) 2 op budyniu śmietankowego 850ml mleka 3.2% 6 łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku(...)budyń. 3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem. Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek
Kuchnia w czekoladziebiałej czekolady 3) 180 g śmietany 36% 4) 180 g mascarpone Krem śmietankowy 1) 200 g śmietany 36% 2) 250 g mascarpone 3) 1-2 łyżki cukru pudru Tynk(...)czekoladowe drażetki (ok. 100 g) 4) kilka herbatników 5) 1- 2 wafelki do lodów 6) Krem czekoladowy typu nutella albo roztopiona czekolada gorzka Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy biszkopt: 1) Żółtka oddzielamy od białek
Na kulinarnym poligoniesernik gotowany sprawdza się idealnie. Jest delikatny ,a po schłodzeniu przypomina posmak lodów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę serową: 1 kg twarogu minimum 3 krotnie mielonego 1 szklanka cukru 4 jajka roz. M 200 gr. masła (co najmniej 82% tłuszczu) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1 op. cukru waniliowego 200 ml mleka( do wymieszania
Olcia gotuje!wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua Sorbet pomarańczowy: 100 ml wody sok z połowy bardzo dużej pomarańczy, bądź z całej małej lub średniej opcjonalnie pół łyżeczki cukru Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów- można kupić w kartonie np. w sklepie sieci Auchan wychodzi około(...)śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić: około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. 3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu
KreatywnePinysobą składniki suche tj. obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i rodzynki w czekoladzie.W drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre: roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, olej i aromat śmietankowy.Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać tj. tylko do połączenia składników.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.Muffiny piec w piekarniku nagrzanym(...)łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Aromat śmietankowy można zastąpić
Gospodyni Miejskawersji większej (taką miałam ja), czyli z wyciętymi dużymi kółkami. SKŁADNIKI 1/2 czerwonej cebuli 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 pęczek koperku 1/2 słoika buraczków wiórki 150 g serka śmietankowego (np. Almette) 2 płaty śledziowe z zalewy octowej sól, pieprz 6 tostów pełnoziarnistych (można zastąpić chlebem pełnoziarnistym) WYKONANIE Buraczki przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. Cebulę obrać i pokroić(...)mniejsze kawałki. Do miski dodać buraczki, cebulę, ogórki, koperek i serek śmietankowy. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać. Z tostów wyciąć kółka szklanką i upiec je w tosterze lub piekarniku na chrupiąco. Na każdy tost nałożyć sałatkę (ja wykorzystałam w tym celu gałkownicę do lodów). Na górze ułożyć kawałek śledzia i koperek do dekoracji
Passions hobbies life