jabłka , lekko po-nakłuwaćPiec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienieniaGotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami śmietankowymi , waniliowymi lub cynamonowymi
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędzień trzeba nacieszyć się końcówką lata. Składniki: 200 g malin ( mogą być mrożone) 50 ml wytrawnego czerwonego wina 50 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g lodów śmietankowych 200 ml mleka sok z połowy cytryny garść świeżej mięty Przygotowanie: W garnuszku smażymy maliny z cukrem, jak zaczną wrzeć dodajemy wina i mąkę energicznie mieszając, gotujemy przez
Niezły MłynekTrochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz
Niezły MłynekDzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam
bastalenadodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę
Mia Cucina Sofietasmaku łatwe do zrobienia, zawierają tylko cztery składniki. To bardzo uniwersalny przepis bo maliny można zamienić na inne sezonowe owoce lub też ich nie dodawać wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów. składniki na 12 sztuk 250 ml mleka skondensowanego bez cukru 250 ml mleka zwykłego 3/4 szklanki cukru pudru 200 g malin przepis Do miski wrzucamy opłukane(...)gotową bazę do lodów dzielimy na dwie równe części. Jedną część masy łączymy z malinami dokładnie mieszając. Drugą część lodów pozostawiamy o smaku śmietankowym. Tak przygotowane masy wlewamy do pojemniczków na lody, nakładamy pokrywki z patyczkami i wstawiamy je do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. ( Opcjonalnie zamiast pojemników na lody możemy
Smakowite Daniatylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy na talerz lub do miski. 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki. Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze(...)kawałki, mieszamy z posiekaną miętą. Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe. Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą. Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original
Moja smaczna kuchniaulubioną postacią z bajki" <3 Mama wcieliła się zatem w swoją rolę i do kompletu z tortem z Krainy Lodu przygotowała również bajkowe ciasto :) Ciasto Frozen – Kraina Lodu to słodka śmietankowa kostka z kawałkami galaretki, na mocno-czekoladowym spodzie brownie. Galaretkowy wierzch w błękitnym kolorze spodoba się wszystkim małym wielbicielkom Elsy i Anny :) Składniki na ciasto (foremka 26x21(...)foremkę łącznie z brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 8 minut. Studzimy na kratce i ściągamy papier. Ciasto Frozen - Kraina Lodu Warstwa śmietankowa: 2 galaretki (niebieska i granatowa) 1000 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej!) 5 łyżek cukru pudru 4 czubate łyżki żelatyny 1 szklanka mleka Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą
Trzeci talerzmiodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny i zdrowy (można go serwować bez lodów). Natomiast jeśli ktoś pragnie się całkiem rozpieścić to polecam do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych :) Owoce zapiekane w piekarniku(...)Wszystkie owoce i rodzynki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowanym sokiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy same lub z lodami waniliowymi (śmietankowymi). Pycha :) Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną
Pyza i SurówkaMiód lawendowy i sól. Nie, to nie jest kosmiczne połączenie. To jest połączenie które idealnie smakuje właśnie w postaci lodów. Gładkich, kremowych, mocno śmietankowych. Domowe lody miodowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania. Śmietanę i mleko schładzamy w lodówce – do ubijania i mieszania oba składniki powinny być bardzo zimne. Mleko po wyjęciu z lodówki mieszamy dokładnie
Karo in the Kitchenteż rzecz gustu, choć ja polecam śmietankowe i/lub waniliowe. Koniecznie spróbujcie! (Mała keksówka o wymiarach 6 x 16 cm) 500 ml lodów (u mnie śmietankowe i waniliowe Bracia Koral - Lody Jak Dawniej ) 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lody należy uprzednio rozpuścić, a następnie zmiksować
Di gotujeFioletowo się zrobiło u mnie w kuchni. Za sprawą liliowych wrzosów, balkonowego zbioru purpurowej szałwi i zmrożonych na kamień różowych winogron. W zamrażalniku zawsze mam
Mam To Na Widelcusłodkie od tradycyjnych lodów np. śmietankowych i delikatnie kwaskowe. Jedna porcja lodów to zaledwie 110 kcal, dlatego śmiało mogą po nie sięgać osoby dbające o figurę i będące na diecie. Mnie osobiście bardziej przypadł do gustu Big Milk Yogurt Strawberry, ponieważ jest mniej słodki od karmelowego i zdecydowanie wolę lody owocowe :) Nie byłabym sobą, gdybym
Z miłości do słodkościnich aromatu, naturalnego koloru i smaku :-) - tylko 3 składniki - bez maszynki do lodów - prosto, tanio i smacznie Polecam również prawdziwą poezję smaku.. czyli domowe lody jagodowe śmietankowe. Jestem ciekawa czy próbowaliście też domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu
AniaGotuje.pl