coś jeszcze. Dosyć słodkie. Z tego też powodu proponuję nie pomijać wiśni, które idealnie równoważą smak całości. 1 litr mleka 300g cukierków kukułek 4 budynie czekoladowe 200g miękkiego masła 2 łyżki kakao 100ml likieru śmietankowego (u mnie „chlust” rumu) 350g herbatników typu petit beurre słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy Do większego rondelka wlewamy pół litra(...)cukierki się rozpuszczą (może nam to zająć kilka minut), zwiększamy ogień. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową i dokładnie mieszamy aż do zgęstnienia. Gdyby powstały nam grudki, można całość zmiksować miskerem. Przygotowany budyń odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy z kakao. Dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu i miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie wlewamy likier i dokładnie
Smaki Na TalerzuLubicie kukułki? Mają bardzo smaczne karmelowo – kakaowe nadzienie. Dawno ich nie jadłam, ponieważ od jakiegoś czasu nie jem cukierków. Ale... ten smak pozostał. A skąd pomysł na likier z kukułek? Otóż, moja znajoma robi nalewki, likiery, wina... Ja ją podziwiam za to, że z taką pieczołowitością do tego podchodzi. Zna się na tym jak mało kto (nie chcę nikogo
Kuchnia u Krysipowrocie z wakacji zabralam sie za porzadkowanie szafek i w barku znalazlam zapasy spirytusu. Postanowilam wiec przerobic je na cytrynowke, lekki likier o smaku cytryny. Niektorzy mowia, ze smakuje jak cukierek z dodatkiem alkoholu, ot taka landrynka.Mysle, ze jest doskanala na jesienne spotkania z przyjaciolmi. Smutne i szare wieczory pod znakiem zoltego, slodkiego napoju. A ze u mnie jesien zagoscila
Przysmaki KarolkiMałgosi i pewnie dlatego dorzuciła go do paczuszki dla mnie 😊 Zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam podzielić się z Wami jej przepisem. Mój likier jeszcze się "przegryza", ale przepis już sprawdzony. Składniki: 1 kg cukierków "Kukułki" 500 ml spirytusu 500 ml wody + 100 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej Cukierki odwinąć z papierków i przełożyć(...)Spirytus rozmieszać ze 100 ml wody i przelać do słoika z kukułkami. Dokładnie wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić na 2 miesiące w chłodne miejsce. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Likier jest wystarczająco słodki i dość mocny. Dlaczego spirytus mieszałam z wodą przed dolaniem go do kukułek? Małgosia pisze tak: dodając spirytus do nalewek z zawiesin gdzie owoce są gotowane
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć :) Cukierki - małe słodkie kolorowe kuleczki, które kojarzą się nam z dzieciństwem. Dziś, dla nas, trochę starszych, ale zawsze dzieci przedstawiam je w nieco innej
Pora coś zjeśćLatem dopadła mnie ochota na wódki cukierkówki. Poprosiłam więc M. (od razu M., w tej chwili!!!) o zakup skittelsów, kukułek, krówek, miętusów, ice-ów. M. kochany
Brzuszki ŁakomczuszkiChoć papierków po cukierkach tu i ówdzie ślad, marzy ci się bombonierka taka jak ja. Niby nic, a jednak zerkasz jak się dostać do pudełka
Wiszniówkawygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa III: 1/2 szkl śmietanki 20 lub 36 % 1 cukierek trufla do ozdoby 1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia (na kilka godzin, ja zalałam rano(...)się mleko, mieszać aż mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki, wlać likier i dokładnie rozmieszać (najlepiej trzepaczką ręczną). Wylać do 2 szklanek. Odstawić do ostygnięcia. 3. Śmietankę ubić, można osłodzić do smaku. 4. Na ostudzony (może być lekko ciepły) budyń wyłożyć warstwę z chia, na to bitą śmietanę i pokruszony cukierek
Kto ugości moich gości?Następnie wkładamy je do foliowego woreczka i rozbijamy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Następnie cukierki gotujemy z mlekiem skondensowanym niesłodzonym w rondelku. Cały czas mieszamy. Gdy kukułki już nam się całkowicie rozpuszczą to odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wolnym strumieniem wlewamy spirytus, cały czas mieszamy. Likier przelewamy do karafki i odstawiamy. Można pić już na następny dzień
Aga w kuchniWspaniały sernik o intensywnym smaku cukierków kukułka. Jeden z moich ulubionych serników, zaraz po serniku idealnym . Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobry także z całego serca polecam ten przepis. Składniki: spód biszkoptowy kakaowy ( przepis tutaj ) 1,5kg sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 400g jogurtu naturalnego 100ml likieru czekoladowego 400g masy kukułka (dostępna
Gotowanie i blogowanieserka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe.Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie(...)oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy cukierniczej dekorujemy babeczki czekoladą. Ja użyłam jako oczu cukierków
Mania GotowaniaWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 170st. C. Wodę zagotować razem z masłem,cukrem
Maślane ciasteczkokoniecznie wypróbujcie ten przepis Słodki, domowy likier, długo się za niego zabierałam ale warto było - od teraz mój ulubiony :) Mój likier to wersja skrócona bo na ogół we wszystkich przepisach jest napisane aby czekać, aż cukierki same się rozpuszczą w spirytusie. ma też jedną wadę ... za szybko znika ;) Składniki : 600g kukułek 500ml spirytusu 530ml zagęszczonego mleka słodzonego (1 puszka
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...może wielki wyczyn, jednak ja biorę to za mój mały osobisty "sukcesik". Do jego uczczenia potrzebowałam czegoś wyjątkowego, świątecznego i nie pozbawionego %:). W następnych dniach przedstawię wielką czwórkę wspaniałych likierów idealnych na Boże Narodzenie. Jeśli zabierzecie się do pracy jeszcze zdążycie przygotować je przed świętami! Do dzieła! Kukułkówka- pierwszy kieliszek po prawej stronie Kukułkówka 30dag kukułek 2 szklanki spirytusu 500ml(...)parapecie nad grzejnikiem (wyższa temperatura sprzyja rozpuszczaniu się cukierków). Kilka razy potrząsałam zawartością słoika. Po kilku dniach, gdy cukierki całkowicie się rozpuściły wymieszałam całość z mlekiem i przelałam do butelek. Smacznego! Jutro na blogu pojawi się przepis na likier kawowy! *jeśli lubicie baaardzo słodkie likiery możecie zamienić stosunek mleka słodzonego do niesłodzonego. Ja wolę lżejszą wersję Kukułkówki
Zapiski Młodej ŻonySprawdź inne wyszukiwania: