Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5 łyżki mannykieliszek likieru kokosowegoPolewa300 g michałkówszklanka kremówkigarść śliwek suszonychWykonanie:SpódSkładniki na spoód zagnieść razem i rozłożyć na tortownicy (średniej).Masa serowaMasło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek.Do masła dodawać po jednym żółtku(...)masy, mieszając już całość łyżką. Masę serową przełożyć na spód.Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut.Wyjąć, wystudzić.Polewa:Śliwki drobno pokroić.Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać śliwki, wymieszać.Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany 36% 300 gram Michałków Białych 100 gram białej czekolady 250 gram mascarpone Nasączenie: sok z 1 cytryny 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie i kwaśnym smaku Dodatkowo: 250 gram malin 1 szklanka konfitury malinowej, dość kwaśnej 150 gram Michałków Białych Przygotowanie biszkoptu jasnego Białka oddzielam od żółtek(...)formie, następnie ostrożnie wyciągam. Jeśli biszkopt po upieczeniu ma "górkę" to odcinam ją. Przygotowanie kremu "Michałek Biały" - krem należy przygotować dzień wcześniej Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej cukierki. Masę przelewam przez gęste sito i ponownie umieszczam w garnku. Rozpuszczam w niej białą czekoladę i studzę do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Pozostałe orzechy po przecedzeniu
Mango Papajamoje zamiłowanie do kawy, otóż jestem z tych osób co to lubią wszystko co kawowe, albo choćby przypominające kawowe. Kawę dodaję do ciast, ciastek, lodów itd. jeśli już wybieram cukierki to też najchętniej jadłabym na okrągło kawowe.... podsumowując panna cotta też musiała być kawowa. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu deser okazał się trafnym pomysłem, jest po prostu pyszny! Miałam mały(...)stężenia (najlepiej na całą noc). Aby ułatwić wyłożenie deseru do góry dnem na talerzyk, należy zanurzyć naczynko na sekundę w gorącej wodzie. Deser podawać z bitą śmietaną, musem owocowym, likierem bądź karmelem. Przepis z którego czerpałam inspiracje jest TUTAJ Pochodzi z bloga poszukiwaniasmaku.blogspot.com . Serdecznie polecam
Kuchenne aromatycukierków zostało. A ja wolę nie wiedzieć, wolę niespodziewanie ucieszyć się jednym z ostatnich na dnie torebki, tylko czekającym, aż znajdą go złaknione palce. Odkąd nie mogę już liczyć na czary z babcinego fartucha, sama szukam sposobu, by zaleczyć smutki. Po raz kolejny przekonuję się, że nie trzeba wiele, że im prościej, tym lepiej. Znajduję dziecinnie proste lekarstwo - cukierek(...)rację! PASTYLKI MIĘTOWE W CZEKOLADZIE /na ok.50 sztuk/ 400 g cukru pudru, przesianego 1 łyżka soku z cytryny 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego (zastąpiłam go ok. 3 łyżkami likieru miętowego) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej czekolady z miętą) W misce ubijać białko z sokiem z cytryny do momentu aż zacznie się tworzyć piana. Dodać ekstrakt miętowy
KUCHARNIAMianem „ojca” krówek określany jest Feliks Pomorski, a ich historia sięga początków ubiegłego wieku. Przetrwały wojenną zawieruchę, a receptura istnieje do dziś. Już od
mojewypiekiinietylkoUfff... Jak dobrze, że już poniedziałek. Tak, tak, wiem - brzmi to co najmniej dziwnie. Ale w weekend po pierwsze pracowałam, po drugie miałam Julefrokost, czyli duńskie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSprawdź inne wyszukiwania: