nadzieję, że jeszcze nie zanudziłam Was cyklem "Jadalne prezenty", bo mam kolejną, mocniejszą propozycję :) Pyszny, słodki likier przygotowany z popularnych cukierków "kukułek", wódki i zagęszczonego mleka. Mega prosty do przygotowania. Idealny na babskie wieczory ;) Składniki: 300 g cukierków kukułek 500 ml wódki 250-400 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego (w zależności od tego, jak mocny likier chcemy uzyskać) Przygotowanie(...)słoju umieścić posiekane cukierki, zalać wódką i odstawić na 2-3 dni, aż cukierki się rozpuszczą (co jakiś czas potrząsnąć słojem). Gdy kukułki całkowicie się rozpuszczą dolać mleko zagęszczone (dolałam 250 ml) , wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić na 2 dni, żeby likier się przegryzł
Domowa Cookierenka Agipyszny w smaku, przypomina troszeczkę znany niemiecki likier Jägermeister. W każdym razie polecam każdemu smakoszowi :) a zrobienie większej porcji jest o tyle dobre, że na dłużej wystarczy, a niestety likier ten można zrobić jedynie w czerwcu i lipcu, gdy orzechy włoskie są jeszcze zielone, więc trzeba się od razu postarać o całoroczne zapasy. Składniki: 10 sztuk zielonych orzechów włoskich (czerwcowych(...)litrowym słoju lub innym szczelnym, szklanym naczyniu. Całość zalewamy wódką pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 6 do 8 tygodni. Najlepiej na początku potrząsać co pewien czas likierem, by cukier i cukierki miętowe dobrze się rozpuściły. Po kilku dniach likier stanie się ciemniejszy. Po upływie 6 – 8 tygodni, likier przecedzamy przez gazę lub bardzo gęste sito i wlewamy do mniejszych
Smakowy Rajzrobieniu. Nie wiem czym różni się likier od nalewki, ale Madzia twierdzi, że to nie nalewka tylko właśnie likier. W porządku, niech jej będzie. Zatem zrobiłem pyszny likier na kukułkach. Cukierkach takich. Prosta rzecz, a jaka smaczna. Mocno wyczuwalny smak kukułek połączony ze smakiem alkoholu. Świetne na spotkanie z przyjaciółmi. Zresztą nawet teraz, w tym momencie jak to piszę(...)likier chłodzi się w lodówce, a my czekamy na znajomych, mają być lada moment. 500 ml spirytusu 95% 500 ml wody 800 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 600 g kukułek Wszystkie przepisy w internecie, które znalazłem, mówią o tym żebym pokruszyć kukułki, wrzucić je do słoja i zalać spirytusem. I potrząsać kilka razy dziennie, aż kukułki się rozpuszczą. I ten proces
Marder&Marder ManufacturePyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki. składniki: 1 szklanka wody 500 g cukierków kukułek 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 szklanka spirytusu wykonanie: Wodę zagotowałam w rondelku, dodałam cukierki, gotowałam, stale mieszając(...)całkowitego rozpuszczenia. Wlałam mleko i całość doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlałam spirytus, dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki, szczelnie ją zamknęłam i wstawiłam alkohol do lodówki. W tym momencie likier kukułkowy jest już gotowy ale warto uzbroić się w cierpliwość i pozwolić by jeszcze przez dzień
babka w formieParę dni temu opublikowaliśmy przepis na likier krówkowy z cukierków . Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki
Marder&Marder Manufactureczego zacząć. Jak się okazało to połowa sukcesu (przynajmniej w mojej wersji). Poszperałam, popytałam i się udało. Co prawda wyszedł bardziej likier, niż nalewka, ale czy to ważne? Najważniejszy jest przecież smak... Składniki dla 4 osób: 500 g cukierków "Kukułka" 500 ml wódki 40% 1 puszka słodzonego zagęszczonego mleka Cukierki odwinąć z papierków, wrzucić do dużego słoika. Zalać
Pełny talerzstopniach. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy. Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej(...)wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można
Mix smakuLiryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie.Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekaok. 6 sztuk cukierków Liryków2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować
Moje pyszne gotowaniecukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy. Domowy likier kukułka Czas przygotowania: 60 minut + siedem dni Składniki: 200 ml mleka 200 g cukierków kukułek 150 ml spirytusu Wykonanie: Cukierki wysupłujemy z papierków, oczywiście starając się nie podjadać przy okazji, wrzucamy(...)małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier
Kulinarne przygody GatityLatem dopadła mnie ochota na wódki cukierkówki. Poprosiłam więc M. (od razu M., w tej chwili!!!) o zakup skittelsów, kukułek, krówek, miętusów, ice-ów. M. kochany
Brzuszki Łakomczuszkikrówkowa nie wymaga dojrzewania. Już 1-2 dni po zrobieniu nadaje się do picia. Zabrałem się więc do roboty i właściwie zrobiłem dwa rodzaje tego likieru. Jeden, dość niskiej mocy, z cukierków i drugi, trochę mocniejszy, z gotowej masy kajmakowej. Ten z cukierków ma nieco bardziej złożony smak, bo i kawę dodałem, i wanilię. Ale temu z masy(...)dostatecznie podgrzeje to dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i dodajemy spirytus. Mieszamy i butelkujemy. Zostawiamy w lodówce na 1-2 dni żeby się smaki przegryzły. Ten likier daje nam dość dużą dowolność dodatków, można popuścić wodze fantazji. Można dodać odrobinę kakao, a jeśli lubicie naprawdę słodkie rzeczy, to doskonale się spiszą 2-3 łyżki miodu. A może
Marder&Marder Manufacturebardzo prostym i szybkim przepisem na trunek :-) Dawno nie umieszczałam żadnego przepisu na likier, więc trzeba to nadrobić :-) Likier, który dziś Wam przedstawiam jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około 750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal(...)małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia. W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone. Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu. Mieszamy. Całość studzimy. Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus. Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery. Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukarafki. Przechowywać w lodówce. Jeśli nie macie masy krówkowej, wystarczy w śmietance rozpuścić około 500 g. krówek. Zajmuje to trochę więcej czasu. Ja osobiście wolę ten likier z masą krówkową, ponieważ z cukierkami jest dla mnie trochę za słodki
Agusiowe smakołykiniedopieczone ciasto czy przesoloną zupę.Ale nigdy, przenigdy facet nie wypomni Ci, że smakowany przez niego alkohol jest do niczego."I wiecie co? To rzeczywiście prawda! LIKIER KUKUŁKA. /receptura własna;/ 500 g cukierków Kukułka 2 szklanki wrzątku litr czystej wódki puszka skondensowanego mleka Cukierki rozpuszczam we wrzątku. Mleko podgrzewam, aby miało dość lejącą, rzadką konsystencję. Rozpuszczone
W kuchni Karmel-itkiSprawdź inne wyszukiwania: