łatwość i szybkość przygotowania LIKIER KUKUŁKA łatwy Składniki szklanka wódki ( nie musi być to droga wódka - u mnie czysta żołądkowa) puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 120 g kukułek Wawel (koniecznie Wawel tylko one mają ten wyjątkowy smak) - jest to małe opakowanie. Do dzieła!!! Wlewamy do garnka mleko i wsypujemy cukierki - podgrzewamy ciągle mieszając aż kukułki całkiem(...)pewnym momencie powstanie duża sklejona kulka i mogą zacząć się przypalać). Gdy cukierki się rozpuszczą odstawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Do powstałego ,,mleka kukułkowego" dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy - przelewamy całość do butelki - mocno wstrząsamy. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Likier lubi się rozwarstwiać więc od czasu do czasu możemy nim wstrząsnąć - nie znaczy
sierotka maRysia w kuchnipierwszy piłam go uuuu chyba ... kilkanaście lat temu. Była wtedy "moda" na przyrządzanie wszelakich domowych advokatów i likierów. Jednak przepis poszedł w zapomnienie i dopiero ostatnio pokusiłam się przygotować go własnoręcznie w domu. Cóż powiedzieć? ... Niebo w gębie! Piękny kolor i aromat, odpowiednio słodki, niezbyt mocny ... ot taki "babski" trunek na "babskie" spotkanie :)) Składniki(...)czasu do czasu, bo mogą nam się trochę przyklejać do dna. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukierków płyn studzimy. Następnie dolewamy do niego alkohol, przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie delektujemy się pysznym likierem
Walijskie PichcenieMiałam zapas mrożonych jagód, więc postanowiłam je wykorzystać i zimą przypomnieć sobie smak lata. Ciasto cieszy swoim wyglądem i smakuje rewelacyjnie, dzięki dodaniu moich ulubionych cukierków "Białe Michałki". Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, więc myślę, że każdy z Was sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy(...)rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch
słodki bratekTen deser poprawi humor nawet najbardziej humorzastym osobnikom :) a czemu jest walentynkowy? bo zawiera procenty :-Pkrem:80 g miękkiego masła lub margaryny50 dag serka mascarpone4 łyżki
Bon Appetit Małgorzatywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością. Odstawić w widoczne miejsce
Di gotujetrufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie(...)górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem truflowy z rodzynkami: Cukierki pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Do garnuszka przelać śmietankę. Postawić na niedużym ogniu i mocno podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Zestawić z palnika i dodać pokrojone trufle oraz
Opowieści z piekarnikarodzinne uroczystości. Wysoki biszkopt przekroiłam na trzy blaty, nasączyłam ponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach. Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty(...)laski wanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy
cool and mintymasa migdałowa będzie lekko tłusta - zmieni delikatnie kolor). 4. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, likierem i olejkiem migdałowym. Za pomocą dłoni ugnieść masę migdałową. 5. Z przygotowanej masy uformować wałeczki, owinąć dosyć szczelnie w folię spożywczą (zawinąć folię w tzw. cukierek). Schłodzić całą noc w lodówce. 6. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki. * Polecam użyć maszynki do mielenia bądź
UgotowaćPyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. I kto z Was będzie robił? A tu macie przepis na nalewkę z cukierków fistaszkowych - klik . 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę
Di gotuje200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki kokosowe ½ wafelka kokosowego ok 3 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania(...)grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki
Kuchnia w czekoladzieWielkimi krokami zbliża się Nowy Rok. Likier z kukułek jest dedykowany tym,którzy nie lubią mocnych trunków.Polecam, jako prezent dla naszych mam, dziadków, babć. SKŁADNIKI : 30 dkg kukułek (niecałe 3 opakowania) 0,5 litra wódki Puszka mleka skondensowanego PRZYGOTOWANIE : Cukierki włożyć do słoika, zalać wódką. Odstawiać na 2-3 dni-wstrząsając słoikiem co jakiś czas. Porozpuszczanie się kukułek
Kopystką po garachSkładniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5 łyżki mannykieliszek likieru kokosowegoPolewa300 g michałkówszklanka kremówkigarść śliwek suszonychWykonanie:SpódSkładniki na spoód zagnieść razem i rozłożyć na tortownicy (średniej).Masa serowaMasło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek.Do masła dodawać po jednym żółtku(...)masy, mieszając już całość łyżką. Masę serową przełożyć na spód.Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut.Wyjąć, wystudzić.Polewa:Śliwki drobno pokroić.Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać śliwki, wymieszać.Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać
Moje pyszne gotowaniePrzystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest
Z miłości do słodkościPyszny, niezbyt gęsty, rarytasik dla wielbicieli popularnych "kukułek". Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis tutaj. Chodził za mną i chodził i
Maślane ciasteczkoŚwięta tuż tuż, a miętówka świetnie nada się na prezent pod choinkę. Ma piękny kolor i pachnie nieziemsko. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, wystarczą dwa składniki
Czerwona PorzeczkaSprawdź inne wyszukiwania: