likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:43/73)

Czekoladowa tarta z nutką mięty 135

Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej(...)przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj aby jaknajbardziej napowietrzyć masę. Wystudzone ciasto wypełnij musem

greenscarf
Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną 117

musu czekoladowego zawsze możesz odmienić,  zamiast amaretto dodać rum lub odrobinę naparu kawowego, pod każdą postacią jest pyszny J Jeden pucharek tego deseru to potężna dawka endrofin szczęścia J Składniki na 6 dużych pucharków : 330 ml śmietanki kremówki 30% 20 dag gorzkiej czekolady   60% kakao 10 dag mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto(...)mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto   i ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy

Wanilia i Kardamon
Babka czekoladowa z likierem cherry 140

Lekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli(...)Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier cherry i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,7l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Mus czekoladowy 119

Walentynkowy deser kojarzy mi się przede wszystkim z czekoladą :). A taki mus czekoladowy to wymarzony deser dla tych, którzy czekoladę wprost kochają ( ale oczywiście nie bardziej od swojej drugiej połówki ;)). Mus jest naprawdę mocno czekoladowy, puszysty, po prostu pyszny. Jest też dość sycący, dlatego polecam podać go w niewielkich naczyniach. Wspaniałe zwieńczenie walentynkowej kolacji :). Składniki:  200 g gorzkiej czekolady(...)niż 70% 3 duże jajka 50 g cukru 30 g masła 4 łyżki mleka pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Jajka porządnie umyć a następnie sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej lub metalowej

Opowieści z piekarnika
"Delicje i łakocie" Paulina Krajewska - recenzja 165

light :-) Większe słodkości to przepisy na banany w cieście naleśnikowym, zapiekane z czekoladą, blok czekoladowy, domową chałwę, tiramisu, szarlotkę w jabłku z pszczółkami, desery czy pieczony kajmak.  Łakocie do picia to biła czekolada z malinami na gorąco, bubble tea, grzaniec bezalkoholowy, smoothie jagodowe, likier karmelowy itd.  Wszystkie przepisy dokładnie opisane krok po kroku. Z przyrządzeniem na pewno każdy

kruche babeczki
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 382

Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru

Z miłości do słodkości
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 209

Wielkanocnej Olgi Smile.  SKŁADNIKI   90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła  500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie  1 łyżka ekstraktu z wanilii  2 jajka  90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki

KUCHARNIA
Tort dyniowo-czekoladowy z powidłami śliwkowymi i nutą pomarańczy 37

był za tort! Wspaniałe połączenie wielu smaków :D Kakaowe blaty puszystego biszkoptu nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dyniowy krem z cynamonem, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa i uprażone orzechy laskowe - to wszystko w jednym wypieku! :) Czy było pysznie? Tak! Choć nie każdemu "podejdzie" ten smak - na 6 osób, które jadły u mnie ten tort dwie powiedziały NIE... No cóż, niektórzy(...)pomarańczy, u mnie świeżo wyciśnięty 30 ml likieru pomarańczowego ( proporcje można odwrócić czyli można dać więcej likieru w stosunku do soku; w wersji bezalkoholowej można użyć samego soku ) Dodatkowo : około 6 łyżek powideł śliwkowych około pół szklanki orzechów laskowych lub innych, podprażonych i i dość drobno posiekanych - do dekoracji Polewa czekoladowa ( drip ) : 70 g czekolady deserowej 70 ml śmietanki kremówki

Opowieści z piekarnika
Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers 99

fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała być : ) Polecam. Składniki na bezę : 4 białka 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)size: 11pt; so-language: ar-SA } Krem ajerkoniakowy 300 ml gęstego likieru Advocat 350 g masła Masło ubijamy mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewamy ajerkoniak. Masa będzie dość gęsta.    Dodatkowo: 100 g kulek w czekoladzie Maltesers WYKONANIE: blat bezowy   krem ajerkoniakowy   kulki czekoladowe lekko wciskamy w krem   *Tort bezowy najlepiej przechowywać w lodówce

Domowe ciasta
Kopiec adwokatowy 152

pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa adwokatowa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając(...)dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno. Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać. Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać. Przykryć biszkoptem okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z gruszkami 85

biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki gruszki: – 5 sporych gruszek średnio twardych lub twardych – 1 szklanka cukru – 1 laska cynamonu – 2 gwiazdki anyżu – sok z połowy cytryny Składniki ciasto: – 150 g gorzkiej czekolady 70-80% – 50 ml likieru Limoncello – 120 g masła miękkiego masła(...)owoce i osusz. Masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połamaną na niewielkie kawałki wrzuć do miski, dodaj limoncello i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Powinna powstać jednolita czekoladowa masa. Do miski wsyp cukier (najlepiej drobny do wypieków) i masło. Miksuj do uzyskania jednolitej puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Kiedy masa będzie już jednolita dodaj

nietylkopasta.pl
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 143

innego, niż zaprosić was na jesienne ucztowanie.  Składniki :  1000 g (1 kg) obranego miąższu dyni  200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (2 pomarańcze) 2 łyżki likieru pomarańczowego (można pominąć) 3 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej 75 g gęstego prawdziwego miodu rzepakowego lub akacjowego 150 g gęstego jogurtu typu greckiego 160 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej(...)połowy cytryny  80 g masła  130g jasnego cukru trzcinowego  Ponadto :  50 g mascarpone  50 g dobrej jakości czekolady deserowej  posypka czekoladowa  Wykonanie :  1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień . Gotujemy do miękkości pod przykryciem

vaniliowoczekoladowa
Tort imieninowy 157

Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki  500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie  Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej dodajcie czekoladę.  Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem(...)Posmarujcie częścią musu przykryjcie kolejnym blatem biszkoptowym i powtórzcie cały proces jeszcze raz.  Teraz tort powinien schłodzić się porządnie (najlepiej na całą noc) Schłodzony tort posmarujcie zwierzchu czekoladowym ganache.  Starajcie się  zrobić to równo i dokładnie. Tu  możecie podpatrzeć jak posmarować tort.  Ozdóbcie według pomysłu własnego.  Użyłam wiórek czekoladowych, złotego pyłku, truskawek i czekoladek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ganache (czyli coś a`la sos, krem czekoladowy) 173

Ganche nie jedno ma oblicze :) Świeżo przygotowane ma konsystencje płynną i może być rewelacyjnym sosem czekoladowym do naleśników lub lodów.  Wstawione do lodówki gęstnieje do konsystencji twardego kremu, więc świetnie pasuje jako smarowidło do ciastek i kanapek dla dzieci i nie tylko ;) Jeśli gęstniejące zmiksujemy mikserem zyskuje świetną konsystencję do wyciskania wzorów. Widzicie na zdjęciu głównym. Aby wszystko poszło(...)masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 - 3 łyżki likieru amaretto W rondelku śmietankę kremówkę doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia, wrzuciłam do śmietany kosteczki czekolady, po chwili rozmieszałam wszystko dokładnie, dodałam masło, cukier puder i amaretto i ponownie wszystko wymieszałam. Gotowe! Jako sos czekoladowy do polewania deserów jest gotowy już teraz, do  wyciskania, czy smarowania

Blondynka Gotuje
Biszkopt piernikowy z kremem 97

wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowo-piernikowy z pysznym lekkim kremem cynamonowym... Course Desery Cuisine Polska Keyword biszkopt, cynamon, czekolada Prep Time 30 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt czekoladowy 65 ml wody 10 g kakao ciemne, gorzkie 110 g cukru(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu 1 1/2 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową 50 g ciemnej czekolady 50 g białej czekolady 80 ml śmietany 80% 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g **orzechów laskowych prażonych i siekanych Dodatkowo 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 3 łyżki likieru Amaretto lub inny alkohol 2 łyżki masła do wysmarowania formy Instructions Przygotowanie biszkoptu

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania