likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:45/73)

Likier czekoladowo-piernikowy 511

Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nutą czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: (na około 1l) 500ml śmietanki kremówki 2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella 350ml whisky (opcjonalnie koniaku) 100ml wódki 1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Pyry na Gaz
Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ). 122

nalewki możesz użyć do deserów lub zamaczać w gorzkiej polewie czekoladowej i pozostawić do zastygnięcia. Smakują wyśmienicie niech schowają się przy nich wszystkie czekoladopodobne śliwki w czekoladzie ! :)   R ada : Śliwki dobrze jest wypestkować, ale garść pestek koniecznie wrzuć do słoja.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki

Przepisy i porady kulinarne
Piernikowa Inka z kawowym sernikiem 188

się pysznym smakiem piernikowej kawy zbożowej. Kawowy sernik (składniki): 100 g herbatników czekoladowych 50 g masła 1 kg serka twarogowego (z wiaderka) 4 jajka 5 łyżek miodu (wg uznania) 2 łyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik

Kulinarna (nie)codzienność
Seromakowiec 119

wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć

cucinare
Seromakowiec 111

wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć

cucinare
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 239

nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% do ubijania 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki Tiramisu 251

Kawę zaparzamy w ok. 100 ml wrzątku. Mieszamy z cukrem i likierem. Nasączamy przygotowane muffinki. KREM: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką! Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki. Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem. Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny ( krem

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z wiśniami 131

Bardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis znalazłam na blogu  klik :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia(...)jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto czekoladowe z wiśniami 331

Bardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis  mam dzięki Agatce , która prowadzi bloga kliknij . :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas(...)jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 65

grudki  zbyt szybko ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie,  tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek,  co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem,  który nadaje całości charakteru,  ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki(...)białej czekolady z ciasteczkami czekoladowymi, użyłam "Twinpeaksbar cookies & cream" z Deals 300 ml śmietany kremówki 30 % - w kartoniku 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki gorącego mleka 1 1/2 łyżki żelatyny Polewa: 200 gram twarogu sernikowego - pozostałego z masy serowej 2 łyżeczki cukru pudru 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 % - pozostałej z masy serowej 1/3 szklanki likieru - Krupnik "Słony karmel

Kronika Piekarnika
Sernik z truflą czekoladową 141

wręcz satynowy. Smakuje, jak milion dolarów i jakby przygotowanie go trwało kilkanaście godzin, a tak naprawdę jest jednym z prostszych serników. Warstwa serowa przypomina sernik New Yorker, a warstwa czekoladowej trufli to po prostu poezja aksamitu. Przygotowałam go na Święta i powiem tak: pobił WSZYSTKIE inne wypieki :)                       Składniki: 500g(...)400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać) 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić) 150 ml likieru kawowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy

Pociąg Do Kuchni
Ciemna "Krówka" 95

szybkiego ale pysznego. Ciasto krówka z nadzieniem śmietanowo-kakaowym i polewą czekoladową - może skorzystacie z przepisu w czasie nadchodzących świąt;) Ciemna " Krówka" Biszkopt - 5 jajek - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy ) - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej Poncz: - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru Nadzienie: - 400ml śmietany kremówki - 2 łyżki kakao - szklanka cukru pudru

Kuchnia Pełna Emocji
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 115

Drogie Babcie. Ukochani Dziadkowie. Życzymy Wam wszystkiego najlepszego. I czekoladowego! Składniki 100 g mieszanki orzechów i migdałów 100 g dobrej, gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania

OliveandThyme
Tort pralinowy "Owoce Morza" 158

Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g śmietany 30% 100 g kremu orzechowego np. Nutella 300 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki likieru pomarańczowego Do dekoracji(...)kakao kilka belgijskich pralinek (owoce morza) Wykonanie: Nadzienie: Śmietanę zagotować doprowadzając do wrzenia, po czym zdjąć z ognia. Rozpuścić w niej krem orzechowy i połamaną na kawałki czekoladę. Dodać likier. Wystudzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła

MyCookBook.pl
Sernik waniliowo - czekoladowy 194

oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem. I Masa: 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"),  2 jajka,  120g brązowego cukru,  1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,  budyń czekoladowy

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania