pomarańczową . Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z g ruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii . Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli
Moja Delicjaczekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć w mące i smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym oleju - z obu stron (aż się lekko zarumienią; dłużej smażone będą pękać). Po usmażeniu kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i opcjonalnie polać sosem czekoladowym
Di gotujetradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo-pomarańczowe przepis na 12 foremek do babeczek Potrzebujemy: 100 ml słodkiej śmietanki 30% 90 g czekolady o zawartości 70% kakao ze skórką pomarańczową (jeśli takiej nie macie, to należy przygotować zwykłą czekoladę 70% kakao i dodatkowo skórkę otartą z jednej pomarańczy) 30 ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego 200 g serka mascarpone
Ratunku obiadMartynosi oraz Wojciechowi . Potrójnie czekoladowe rożki sernikowe Składniki: (na 6 rożków) 250 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 110 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 430 ml śmietany kremówki (38%) 5 listków żelatyny 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady orzechowej 1 łyżka likieru kawowego 80 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWsypujemy do niego cukier puder i wlewamy likier, aromat, ś mietan ę . Ucieramy, a ż masa zrobi si ę puszysta i g ł adka. Dodajemy orzechy i mieszamy. Krem mo ż na równie ż zabarwi ć na dowolny kolor barwnikami spo ż ywczymi. Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy kremem oraz posypujmy wiórkami czekoladowymi
Mania Gotowaniałyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy(...)minuty na najniższych obrotach miksera, a następnie zwiększyć obroty do maksymalnych. Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta, dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie likier amaretto. Ubijać do czasu, aż śmietana nabierze sztywności (w zależności od mocy miksera może to zająć od pięciu do kilkunastu minut). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym krótszy czas ubijania
Cztery Fajeryłyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody (dodajemy ją pod koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy(...)minuty na najniższych obrotach miksera, a następnie zwiększyć obroty do maksymalnych. Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta, dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie likier amaretto. Ubijać do czasu, aż śmietana nabierze sztywności (w zależności od mocy miksera może to zająć od pięciu do kilkunastu minut). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym krótszy czas ubijania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakubku. Ważne jest jednak, aby w momencie jej użycia do deseru nie zawierała fusów. Zaparzoną kawę odstawiam na chwilę, aby wystygła po czym łączę ją z odrobiną cukru oraz likierem. Kiedy nasączenie jest już niemalże zimne zabieram się za przygotowanie kremu z cukru, jajek oraz mascarpone. W pierwszym kroku ucieram żółtka z cukrem, później dodaję do nich mascarpone(...)imprezach okolicznościowych bądź bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego bez pieczenia i szybko. Poniżej kilka propozycji na desery bez pieczenia , jeśli jesteście zwolennikami tego typu słodkości. mus czekoladowy sernik na zimno z owocami trufle kokosowe kogel-mogel z owocami torcik borówkowy bez pieczenia Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tiramisu Składniki na włoskie
MeCooksTylko niech mi nikt nie zaprzecza, że kawa i czekolada nie potrafią poprawić humoru, a do tego pyszne lody i % to jest to! Prawda, że poprawia
Niezły Młyneklatte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka Pejzaż Ciasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy Z miłości do słodkości Krówka Z pierniczona
Moje domowe kucharzeniezdjęciach, z czego bardzo się cieszę, gdyż mogę teraz podzielić się z Wami tymi przepisami. Oprócz moich tartaletek Tiramisu z wiśniami i fit torciku Bounty, Żaneta zrobiła wegański mus czekoladowy na wodzie po cieciorce, który również stylizowałyśmy. Czas minął mi baaardzo szybko, mam nadzieję, że wiedza, którą Żaneta mi przekazała, zaprocentuje wkrótce na zdjęciach. Pięknie dziękuję za warsztaty(...)tartaletki Tiramisu z wiśniami. Spody z ciasta kruchego, na nich konfitura wiśniowa, następnie okrągły biszkopciki namoczony w mocnej słodzonej kawie, a na górze krem z mascarpone, jajek i likieru Amaretto (choć ja zrobiłam wersję bezalkoholową i była równie pyszna). Wierzch jak to na Tiramisu przystało, obsypałam naturalnych, gorzkim kakao. Smaki tak cudownie ze sobą współgrają, koniecznie upieczcie te tartaletki
Nastoletnie Wypiekaniedopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia
SzczyptaSmaQTort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem. Ten tort nie jest za słodki, słodycz czekolady idealnie przełamują powidła śliwkowe. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej. Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy(...)kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi? jest prosty w przygotowaniu składa się z prostych składników nie jest za słodki jest bardzo czekoladowy Składniki na biszkopt 5 jajek 120 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mąki 60g kakao 3 łyżki oleju Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na krem śmietankowy 350g śmietany 30% 75g serka mascarpone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem. Ten tort nie jest za słodki, słodycz czekolady idealnie przełamują powidła śliwkowe. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej. Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy(...)kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi? jest prosty w przygotowaniu składa się z prostych składników nie jest za słodki jest bardzo czekoladowy Składniki na biszkopt 5 jajek 120 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mąki 60g kakao 3 łyżki oleju Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na krem śmietankowy 350g śmietany 30% 75g serka mascarpone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia oraz mlekiem i ewentualnie likierem, dodawać na przemian, mieszając drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników przełożyć ciasto do foremek, wyłożonych papilotkami do wysokości 2/3. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut (grzanie góra dół). Kiedy babeczki wyjmiemy do przestudzenia, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z łyżką masła. Łyżeczką nakładamy czekoladową masę na babeczki i posypujemy wiórkami. Smacznego
ChilliJemydodam, że domowy sukces kremu czekoladowego został powtórzony! ;) PPS Chwilowo wyczerpały się jednak moje możliwości patrzenia na słodycze i kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa
zadanie-gotowaniemiłośników kawy i czekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy od zaparzenia w połowie
Kuchenne Wariacje