mleka 3 żółtka 100 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy) łyżka maki ziemniaczanej 60 g cukru (5 łyżek) 50 ml likieru kokosowego Dodatkowo: 150 ml likieru kokosowego (może też być nalewka kokosowa, albo syrop barmański kokosowy wymieszany z mlekiem i wódką w proporcji 1:1:1) Przygotowanie Masa budyniowa Rozpoczynamy od ugotowania budyniu(...)gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu. Składamy ciasto. Biszkopt nasączamy połową likieru kokosowego i układamy na dnie blaszki. Na nim rozsmarowujemy frużelinę malinową. Na frużelinę wykładamy masę budyniową i wyrównujemy. Spodnią część biszkoptu kokosowego nasączamy likierem kokosowym. Układamy go na masie budyniowej i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto Kokosowy
e-PrzepisyKulinarnebazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru 250g margaryny 20g kakao 1 jajko 1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Di gotujezwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy
W poszukiwaniu inspiracjiwsypałam wiórki kokosowe, wlałam likier i wymieszałam wszystko razem. Mieszankę wystudziłam i wstawiłam do lodówki na około 10 godzin. Po tym czasie mieszankę wlałam do maszyny do lodów i dalej postępowałam zgodnie z instrukcją mojego sprzętu (Biedronkowego zresztą :). Gotową masę lodową przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na całą noc. Gotowe lody podałam w czekoladowych salaterkach tulipanach ze sklepu
Blondynka GotujeTort czekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 170 g mąki tortowej 25 g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado lub trzcinowego 80 ml maślanki 3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego
Mania Gotowaniaodmiany przygotować crepes , czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette , czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie(...)czekoladowy i banany masło orzechowe oraz cienkie plasterki jabłka twaróg i duszone jabłka ricotta lub mascarpone oraz konfitura z wiśni mascarpone i świeże figi serek homogenizowany i świeże owoce twarożek z miodem i orzechami włoskimi krem z kasztanów kajmak cukier puder oraz sok z cytryny Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru
Chilli Czosnek i Oliwacukru. Ona nie powinna być zbyt słodka, bo dzięki temu fajnie równoważy się ze słodkim sernikiem i słodkim ganache czekoladowym. A jeśli lubisz serniki i chcesz upiec taki z efektem WOW, to z całego serca polecam sernik z musem czekoladowym . Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Fajny jest też klasyczny sernik z rosą . Spód(...)łyżka ciemnego kakao 75 g masła, roztopionego 50 ml mocnej kawy (zaparzam 1 szklankę mocnej kawy, odlewam 50 ml do spodu, a pozostałą kawę łączę z cukrem oraz likierem amaretto i nasączam nią biszkopty) Sernik: 900 g – 1 kg twarogu sernikowego (u mnie 2 x 450 g twarożku Mój Ulubiony) 250 g mascarpone 1 szkl. cukru 1 op. budyniu
Smaki Na Talerzumąki i likier lub aromat kokosowy. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 160℃. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem można oprószyć wiórkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową. Pychotka!:) Źródło przepisu
In my kitchenmasy regulujemy likierem lub sokiem lub wodą. GANACHE : W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%, doprowadzamy do zagotowania i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i masło. Mieszamy do połączenia składników w jednolitą i aksamitną masę. Po całkowitym ostudzeniu, piernik kroimy na pół i przekładamy masą marcepanowo-śliwkową. Wierzch złożonego piernika dekorujemy polewą czekoladową
cool and mintyByło już czekoladowe tiramisu z truskawkami, dziś kolej na tiramisu z truskawkami, ale w bardziej polskiej wersji. Zamiast mascarpone użyłam zwykłego sera półtłustego oraz sporej ilości truskawek;) Deser wyszedł tak smaczny, że chłopcy już pytają kiedy następna porcja:) Składniki: 200g podłużnych biszkoptów, 300g świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo
Z miłości do słodkościciasto na czekoladowym biszkopcie z kremem ajerkoniakowym i chrupiącym wierzchem migdałowo-bezowym. Całość jest tak pyszna i wciągająca, że nie można poprzestać na jednym kawałku. PIJANA KOSTKA Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki likieru amaretto krem ajerkoniakowy
Bon appetit mon amieniej likier kawowy. Nie dodajemy do niej cukru. W ciepłej kawie zanurzamy biszkopty i odstawiamy na deseczkę na ok. 20 minut. Uważamy aby ich nie rozmoczyć. Przekrawamy je na 4 części. W wysokich pucharkach układamy warstwami: karmel, biszkopty, masę mascarpone, karmel, biszkopty, masę mascarpone, itd. Kończymy na warstwie z masy mascarpone i dekorujemy startą czekoladą, wiórkami czekoladowymi, lub według uznania
DominikaDolcimiałam likieru pomarańczowego. Bo u mnie tak jest, mam całe mnóstwo zapisanych przepisów które "czekają" i zbieram je bo na pewno wypróbuję. Natomiast jak zdarzy się przepis który mnie urzeknie to od razu się za niego zabieram. Tak też było i w tym przypadku, ciasteczka są mięciutkie i delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujecie? Czekoladowe ciasteczka
Moje Małe Czarowanieszklanki likieru np. wiśniowego, - cukier puder 1,5 - 2 szklanki, /Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom zewnętrznym. Smak alkoholu jest lekko wyczuwalny i świetnie łączy się z kruchymi piernikami. Nadaje się zarówno do dekoracji jak i do polewania. 4. Polewa czekoladowa: - tabliczka czekolady
Wypisz Wymaluj