szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka(...)polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam aż czekolada się rozpuści. Polać ciasto polewą czekoladową. Migdały uprażyć na patelni, posypać nimi ciasto. Wisienkami ozdobić wierzch torcika. Smacznego
Słodkości i nie tylkotrzy kubki. Plus zestaw sztućców, śniadaniowych ( łyżki brak ). Jest lodówka. W niej źródło mej inspiracji. Świadoma jestem nadużycia słowa inspiracja, gdyż odnoszę je do butelki z likierem. Aperol, słoik Nutelli, truskawki zakupione rano w niedalekiej Muszynie, wraz z mascarpone, jogurtem, miodem. Plus czekolada, opakowanie mini biszkopcików i jeden, spory słoik. Mniejszych w Muszynie nie znalazłam. Odizolowana(...)mini biszkopcików Andante 250 gram serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub Skyr 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2 łyżki miodu 5-6 sztuk sporych truskawek 3 łyżki likieru Aperol 3 łyżki Nutelli 6 kostek deserowej czekolady Wykonanie: Do miseczki wkładamy jogurt, miód i wlewamy trzy łyżki Aperolu, mieszamy. Dokładamy serek kanapkowy - ponownie mieszamy, do dokładnego połączenia
Kronika Piekarnikatortownicy (średniej). Masa serowa Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do masła dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dać ser, cukier waniliowy, oraz kieliszek likieru. Białka utrzeć i dodać do masy, mieszając już całość łyżką. Masę serową przełożyć na spód. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut. Wyjąć, wystudzić. Polewa(...)pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może dać całą szklankę. *Sernik najlepiej smakował po 2-3 dniach, był najpyszniejszy. *Michałki można zamienić innymi czekoladowymi cukierkami, np. Bajecznymi, Pierotami
Moje pyszne gotowanieczarnej porzeczki, można użyć innych dżemów lub marmolad, takich jak truskawkowa, malinowa, pomarańczowa, czy mango. Krem śmietanowy można również wzbogacić dodając do niego np. wanilię, kakao, cytrynę lub likier. Wuzetka w pucharku to doskonały deser na wiele okazji – można go przygotować na uroczyste przyjęcia, ale również na co dzień, jako smaczną i prostą przekąskę dla całej rodziny. Smacznego! Sprawdź(...)dżem umieścisz na środku herbatników) 1/2 kremu śmietanowego i ponownie: 1/3 pokruszonych herbatników 1/2 dżemu 1/2 kremu śmietanowego i na koniec ostatnią część pokruszonych herbatników. Następnie przygotuj polewę czekoladową – czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, po czym wymieszaj ze śmietanką. Gotową polewą polej desery. Kiedy polewa zastygnie, na wierzchu deserków możesz zrobić jeszcze “kleksa” z kremu śmietanowego. Sprawdź
Via GustoOszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. 'oszukane(...)homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia
CookYourselfjeszcze jeden przepis na ciasto czekoladowe. Przepis pochodzi z programu kulinarnego z Ellie Krieger. U nas jest ona mało znana ale ja ją polubiłam, więc pewnie jeszcze kiedyś jakiś jej przepis u mnie zagości Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie i takie wilgotne. Jak na taką ilość dodanego kakao i gorzkiej czekolady nie jest za gorzkie ale też nie za słodkie(...)kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie
Kuchenne Wariacjebyć bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką (nie miksować!). Następnie dodać likier i czekoladę. Spód tarty posmarować dżemem. Wylać na spód krem z białej czekolady i chłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny – polecam dłużej, nawet całą noc. Na schłodzoną tartę(...)dobrze schłodzić – z wiadomych względów w wysokich temperaturach może się trochę rozpływać (widać to trochę na zdjęciach przekrojowych :) ). Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px
Pociąg Do Kuchnimrożonych wiśni 160 g ciastek amaretti + do oprószenia ciasta po upieczeniu 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto Wiśnie rozmrażamy. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Ciasteczka amaretti kruszymy (wystarczy lekko zgnieść między dwoma palcami, nie muszą być pokruszone na piach), umieszczamy w misce i zalewamy likierem. Odstawiamy. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę(...)ciasta, a na wierzchu rozkładamy pozostałe wiśnie. Pieczemy około 45-50 minut (lub do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół). Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową i pokruszonymi ciasteczkami. Źródło
Smaki Na TalerzuBounty - smak raju. Musze przyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się kroi(...)kaszy manny 300 g. wiórek kokosowych 1 kostka masła Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 100 g. masła lub margaryny Poncz: 1/3 szklanki mleka 1 łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przemieszać łyżką żeby
Agusiowe smakołykiłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 500ml gęstego jogurtu naturalnego 4 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 150g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100ml śmietanki kremówki *** Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia *** *** W misce mieszamy jogurt z jajkami *** *** Dodajemy roztopione i ostudzone masło, mieszamy *** *** Dodajemy(...)minuty *** *** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę *** *** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Artykuł Szybki piernik jogurtowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCiasto- deser obłęd ! Najlepsze tiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki(...)rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier i rum, energicznym ruchem mieszamy (czekolada może trochę zgęstnieć). Odstawiamy. Do rondelka ponownie wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy
Kuchnia Paulettesmajówkę mam dla Was coś pysznego - delikatne czekoladowe ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku i puszystym kremem śmietankowym. Niby całkiem prosto, ale jednocześnie niezwykle efektownie. To ciasto jest doskonałe na święta i specjalne okazje. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam do skorzystania z przepisu. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki kakao(...)budyniowy: 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 2 budyń waniliowe bez cukru (40 g każdy) 2 żółtka 50 ml likieru adwokat 200 g masła Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień
Cynamonowe szczęścieprezentujące się na stole, ale również bardzo pyszne, bogate w smaki i aromaty kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego, kremu piernikowego, czekoladowej polewy i pierniczków dla dekoracji. Całość tworzy wyjątkowo udaną kompozycję i ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Ciasto wbrew pozorom nie jest tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Wystarczy(...)masła 100 g cukru (3/4 szklanki) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 45 g każdy) łyżka mąki ziemniaczanej łyżka przyprawy do piernika Poncz: 100 ml likieru kawowego (można zastąpić zaparzoną kawą) 100 ml wody Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 200 g pierników w czekoladzie Przygotowanie Biszkopty Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu kakaowego. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki
e-PrzepisyKulinarnejest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła(...)połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - > Ganache
Delusional Trine