likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:59/73)

Mazurek truflowo-migdałowy 223

Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii...  Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone(...)Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Piec ok. 15 min, do momentu aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Marcepanowa rozetka: 200 g białej masy marcepanowej 1 białko 10 ml likieru Amaretto Składniki wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Wycisnąć ozdobny rant wokół podpieczonego spodu. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia
Ciasto Oczy Carycy 158

cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, na końcu olej, wymieszać. Dużą blaszkę(...)galaretkę (u nas na połowie ciasta była zielona, na drugiej połowie pomarańczowa galaretka). Jak galaretki zastygną wyłożyć resztę masy i przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch można wylać polewę czekoladową (ja z niej zrezygnowałam, gdyż na wierzchu biszkoptu utworzyła się cienka warstwa pysznej bezy). Tutaj widać jak jakiś niecierpliwy łakomczuch dobierał się do ciasta Nadgryzione najlepiej smakuje

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Cukierek czy pastylka? Czujecie miętę? 160

gorzka.  I naprawdę działa!  I mogę zrobić ją sama w domu!  Mieszam , chłodzę, oblewam, wycinam papierki, zawijam w sreberka. I coraz bardziej się uśmiecham. Cudownie czekoladowo-miętowa terapia. Może i Wam kiedyś pomoże? Oczywiście, jeśli podobnie jak ja czujecie miętę;) Smutki nie są warunkiem koniecznym, wręcz przeciwnie! Najlepiej przygotować pastylki zawczasu i zajadać się nimi profilaktycznie! Gwarantuję(...)rację! PASTYLKI MIĘTOWE W CZEKOLADZIE /na ok.50 sztuk/ 400 g cukru pudru, przesianego 1 łyżka soku z cytryny 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego (zastąpiłam go ok. 3 łyżkami likieru miętowego) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej czekolady z miętą) W misce ubijać białko z sokiem z cytryny do momentu aż zacznie się tworzyć piana. Dodać ekstrakt miętowy

KUCHARNIA
Ciasto z kaszy manny 443

jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Wydaje mi się, że ricottę można zastąpić półtłustym lub chudym twarogiem, ale jeszcze nie próbowałam, jeżeli ktoś spróbuje, niech się pochwali(...)połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - >  Ganache

Delusional Trine
Reniferki brownie 67

dzieci. Mega czekoladowe, wilgotne i wręcz rozpływające się w ustach ciasto, doskonałe na świąteczne dni!     Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 150g czekolady mlecznej Dodatkowo(...)delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia *** *** Dodajemy cukier, mieszamy *** *** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową *** *** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 22 cm ). Ciasto przelewamy

Blog z Apetytem
Sufletowy sernik z białą czekoladą i kokosowym budyniem (bezglutenowy) 219

białej czekolady 125 g kremowego serka śmietankowego typu (Philadelphia) szczypta soli Na budyń kokosowy:  125 ml mleka kokosowego 25 g wiórków kokosowych  5 ml Likieru malibu lub ekstraktu waniliowego***(można pominąć) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej  100 ml zimnej wody  Dodatkowo:  biała czekolada do dekoracji Wykonanie :  1. Jajka: oddzielamy żółtka od białek bardzo starannie(...)dolnej półce ustawiamy naczynie wypełnione wrzątkiem.  5. Wyjmujemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy energicznie na sztywną pianę. Natychmiast łączymy z masą czekoladowo -serową. Delikatnymi ruchami łączymy całość tak by jak najmniej stracić na puszystości. Przekładamy do naczynia lekko natłuszczonego i wyłożonego papierem do pieczenia. U mnie okrągłe naczynie żaroodporne o poj. 2 L. 6. Wstawiamy do piekarnika

vaniliowoczekoladowa
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe 182

NAJLEPSZE CIASTKA W CAŁEJ GALAKTYCE. (I nie jest to wyłącznie moje zdanie.) Zostały zjedzone co do jednego. Chyba po raz pierwszy w życiu było mi tak

wcinaj to
Piernik last minute 75

Piernik last minute Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik w pysznej polewie czekoladowej, który spokojnie przygotujemy na ostatnią chwilę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc każdy sobie z nim poradzi.     Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 3 jajka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki przyprawy do piernika 120g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 200g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50ml śmietanki kremówki 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)       *** W garnuszku roztapiamy masło z miodem *** *** Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą

Blog z Apetytem
Piernik last minute 194

Piernik last minute Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik w pysznej polewie czekoladowej, który spokojnie przygotujemy na ostatnią chwilę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc każdy sobie z nim poradzi.     Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 3 jajka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki przyprawy do piernika 120g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 200g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50ml śmietanki kremówki 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)       *** W garnuszku roztapiamy masło z miodem *** *** Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą

Blog z Apetytem
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 237

przecież próbować czegoś wyjątkowego. Dlaczego więc nie spróbować truskawek z grilla i zachwycić nimi rodzinę i przyjaciół. Grillowanie truskawek jest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden(...)perforowanej blaszce . Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Truskawki myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami

naRuszcie
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 229

czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy. Do misy włożyć masę makową z bakaliami, maizenę oraz cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno(...)zimno Agnieszka – Sernik Maryny Dorota - Sernik z kaszy jęczmiennej z pitahayą Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami Gabriel - Sernik z masłem orzechowym Magda - Sernik czekoladowy Marzena- Sernik miętowy Monika - Sernik z wiśniami Iwonka - Sernik z owocami

Moje domowe kucharzenie
Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka 172

Długo wybieramy z karty, nie mogąc zdecydować na jeden spośród kilkudziesięciu rodzajów kawy – od zwyczajnej małej czarnej podawanej na srebrnej tacce ze szklaneczką wody, po wymyślną Maria Theresa z likierem pomarańczowym czy Fiaker Kaffee z rumem. Kelner, który przed nami zebrał już zamówienia z dwóch innych stolików nawet nie wyciąga zza paska notesu, tylko bezbłędnie recytuje nasze zamówienie, kłania się(...)ozdobnych pudełek, a cukierki i ciastka wędrują do szklanych witryn. I tak samo jest co rano, od 1786 roku. Do eleganckiego świata cesarskiej cukierni, o przytulnym wnętrzu wykładanym czekoladową boazerią, prowadzą ciężkie drzwi z kryształową szybą. Takie same otwierała 150 lat temu cesarzowa Elżbieta Bawarska – nazywana pieszczotliwie Sisi – która wpadała tu wprost z Hofburga po zapas swoich ulubionych słodyczy – kandyzowanych

smakowitehistorie.com
Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 293

Jako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny

Jem więc Jestem
Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 438

Jako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny

Jem więc Jestem