likier czekoladowy - 1083 przepisów (strona:58/73)

Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 205

być bardzo dobrze schłodzone. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone i mieszać szpatułką (nie miksować!). Następnie dodać likier i czekoladę. Spód tarty posmarować dżemem. Wylać na spód krem z białej czekolady i chłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny – polecam dłużej, nawet całą noc. Na schłodzoną tartę(...)dobrze schłodzić – z wiadomych względów w wysokich temperaturach może się trochę rozpływać (widać to trochę na zdjęciach przekrojowych :) ). Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px

Pociąg Do Kuchni
Ciasto z wiśniami i ciasteczkami amaretti 109

mrożonych wiśni 160 g ciastek amaretti + do oprószenia ciasta po upieczeniu 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto Wiśnie rozmrażamy. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Ciasteczka amaretti kruszymy (wystarczy lekko zgnieść między dwoma palcami, nie muszą być pokruszone na piach), umieszczamy w misce i zalewamy likierem. Odstawiamy. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę(...)ciasta, a na wierzchu rozkładamy pozostałe wiśnie. Pieczemy około 45-50 minut (lub do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół). Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową i pokruszonymi ciasteczkami. Źródło

Smaki Na Talerzu
Ciasto Bounty z mleczkiem kokosowym. 462

Bounty - smak raju. Musze przyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się kroi(...)kaszy manny 300 g. wiórek kokosowych 1 kostka masła Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 100 g. masła lub margaryny Poncz: 1/3 szklanki mleka 1 łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przemieszać łyżką żeby

Agusiowe smakołyki
Szybki piernik jogurtowy 62

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 500ml gęstego jogurtu naturalnego 4 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 150g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100ml śmietanki kremówki     *** Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia *** *** W misce mieszamy jogurt z jajkami *** *** Dodajemy roztopione i ostudzone masło, mieszamy *** *** Dodajemy(...)minuty *** *** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę *** *** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)     Artykuł Szybki piernik jogurtowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
CZEKOLADOWE TIRAMISU Z MALINAMI 180

Ciasto- deser obłęd ! Najlepsze tiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao.  SKŁADNIKI: mascarpone 250 g.  śmietana kremówka 250 ml.  żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki(...)rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier i rum, energicznym ruchem mieszamy (czekolada może trochę zgęstnieć). Odstawiamy.  Do rondelka ponownie wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy

Kuchnia Paulettes
Ciasto kapitańskie 74

majówkę mam dla Was coś pysznego - delikatne czekoladowe ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku i puszystym kremem śmietankowym. Niby całkiem prosto, ale jednocześnie niezwykle efektownie. To ciasto jest doskonałe na święta i specjalne okazje. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam do skorzystania z przepisu.  Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki kakao(...)budyniowy: 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 2 budyń waniliowe bez cukru (40 g każdy) 2 żółtka 50 ml likieru adwokat 200 g masła Odlewamy niecałą szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień

Cynamonowe szczęście
Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas 88

prezentujące się na stole, ale również bardzo pyszne, bogate w smaki i aromaty kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego, kremu piernikowego, czekoladowej polewy i pierniczków dla dekoracji. Całość tworzy wyjątkowo udaną kompozycję i ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Ciasto wbrew pozorom nie jest tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Wystarczy(...)masła 100 g cukru (3/4 szklanki) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 45 g każdy) łyżka mąki ziemniaczanej łyżka przyprawy do piernika   Poncz: 100 ml likieru kawowego (można zastąpić zaparzoną kawą) 100 ml wody   Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 200 g pierników w czekoladzie   Przygotowanie Biszkopty Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu kakaowego. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z kaszy mannej 154

jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła(...)połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - > Ganache

Delusional Trine
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 223

zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic. Orzechowym pokusom ulegam niemal na każdym kroku. Wędrując pewnego razu jedną z wirtualnych uliczek zobaczyłam go w zupełnie nowym i jakże(...)miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność  i zaczęto przygotowywać go z innymi rodzajami orzechów oraz chipsami czekoladowymi. Dziś Pizookie ma swoją stronę na Facebooku  (klik) z imponującą liczbą ponad 91000 fanów. Nic a nic mnie ta popularność nie dziwi, choć zastanawia mnie dlaczego jak dotąd

KUCHARNIA
Przepisy na Boże Narodzenie 113

japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą czekoladową i dżemem Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. Sernik gotowany z polewą czekoladową. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Sernik z brzoskwiniami i kakao Ciasto makowe z brzoskwiniami(...)Metrowiec. Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Sernik z brzoskwiniami Śnieżny puch Ciasto orzechowe (orzechowiec) Keks Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie

To co lubię - gotuję i polecam
Świąteczna kawa z amaretto i czekoladą 87

podstawą jest dobrej jakości kawa, którą można kupić np. Coffeedesk. Dzisiaj polecam kawę w nowej odsłonie smakowej i wizualnej. To przepis na kawę z amaretto w alkoholowej wersji kawy. Likier z migdałów jest często wykorzystywany aby urozmaicić świąteczne przepisy. Dobrze komponuje się również z kawą i czekoladą. Wypróbuj to połączenie. Moja wariacja na temat kawy jest w scenografii świątecznej, oczywiście(...)zaparzacza (1 1/2 łyżeczki na 200 ml wrzącej wody) 30 ml amaretto 1 szczypta przyprawy do piernika 1 łyżeczka kandyzowanego cukru Do dekoracji: bita śmietana (może być w sprayu), czekoladowe ziarenka kawy, starta czekolada Przygotowanie Świątecznej kawy z amaretto i czekoladą : Zaparzcie kawę tak, jak lubicie. Ja to robię w zaparzaczu. Zalecam zaparzenie nieco mocniejszej kawy, będzie smaczniejsza. Można wykorzystać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik Bounty bez pieczenia 140

przygotujesz, ponieważ nie wymaga pieczenia. Zapewniam Cię, że znika z talerza jeszcze szybciej. Składniki na sernik Bounty na zimno. Sernik Bounty to 3 warstwy: chrupiący spód, kokosowy środek oraz czekoladowa polewa na górze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250ml. Składniki na spód 200 g ciasteczek herbatników 50 g roztopionego masła 5 łyżek zmielonych wiórek kokosowych(...)mamy tyle czasu i cierpliwości. Krok 3. Przygotowuję polewę czekoladową. W małym rondelku, na małym ogniu rozpuszczam połamane kostki czekolady i masła. Mieszam do czasu uzyskania jednolitej rozpuszczonej masy czekoladowej, uważając by jej nie napowietrzać. Odstawiam do lekkiego schłodzenia. Oczywiście możesz użyć białej lub czarnej czekolady. Ciepłą po ostudzeniu masą czekoladową polewam górę sernika. Możesz udekorować górę oprószając wiórkami kokosowymi

Ania gotuje
CHARLOTTE MALINOWA 195

formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty charlotte np. z musem czekoladowym. Do przygotowania charlotte można również użyć gotowych biszkoptów typu „lady fingers”, ale uważam, że z francuskimi biszkoptami „à la cuillère” smakuje znacznie lepiej. Jest to deser, który można przygotować(...)cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo  : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów  : Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 228

zmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru(...)następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Są pyszne do szklanki mleka czy kakao

Codzienna kuchnia niecodzienna