Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C z termoobiegiem i pieczemy przez około 12 minut *** *** Pierniczki możemy polukrować, polać polewą czekoladową lub jeść bez niczego *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Artykuł Pierniczki ziemniaczane
Blog z Apetytemszkl suchej kaszy jaglanej 2 szkl wody 1 szkl mleka kokosowego 2 szkl wiórek kokosowych + do posypania wierzchu 1 łyżka likieru malibu lub syropu kokosowego 9 łyżek cukru ja dodałam dodatkowo ok 1 szklankę ryżu preparowanego czekoladowego – można pominąć Jak zrobić Rafaello jaglane: Kaszę jaglaną ostrożnie zalewamy wrzątkiem i płuczemy 2 razy. Osączamy na sicie. Tak przygotowaną kasze wrzucamy
Dorota SmakujePrzepis na szybkie i proste ciasto czekoladowe z wiśniami. Najlepiej sprawdzą się tutaj wiśnie z nalewki, ja osobiście użyłam wiśni z dodatkiem likieru amaretto, który nadał niesamowitego aromatu. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 45 min Składniki: (na tortownicę 20-21 cm) 100 g miękkiego masła 110 g cukru pudru (3/4 szklanki) 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli
Słodki BlogMarysieńka To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek(...)Krem budyniowy: 5 żółtek 500ml mleka 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana
Blog z ApetytemMój Dziadek na pytanie, jaki tort chciałby na imieniny stwierdził: "Byle nie czekoladowy! Może... bezowy, ...albo chałwowy? A najlepiej jakby jedno i drugie było!" W związku z tym, pierwszy wariant był taki, że będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort(...)temp. 180 st przez ok. 45 minut. W roli podkładu równie dobrze sprawdzi się także biszkopt czekoladowy z tego przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi
Moje Pyszne Siódme Niebocukru (z powodzeniem można dać połowę mniej) 3 jajka + 3 żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego 50 g masy nugatowej SPÓD : Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Kuwerturę posiekać i rozpuścić nad kąpielą(...)Czekoladę i nugat rozpuścić nad kąpielą wodną, przestudzić. Mascarpone, ricottę i cukier ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, następnie żółtka. Dodać budyń, kakao i rozpuszczoną masę czekoladowo-nugatową. Przełożyć masę na podpieczony spód, piec przez 45 min. na średnim ruszcie w temperaturze 160°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 145°C i piec kolejne 15 min. Raczej
Kuchnia Prezydentowejkawę, ale dekoruję mus czekoladowy konfiturami lub świeżymi owocami. Najczęściej są to maliny lub borówki, a w sezonie także czereśnie. Najlepszy przepis na mus czekoladowy jest również jednym z najprostszych. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, żeby przygotować szybki deser czekoladowy dla starszych i młodszych łasuchów. Mus czekoladowy bez jajek - przepis Cztery Fajery Mus czekoladowy bez jajek - składniki(...)łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnego, mocnego espresso 2 łyżki likieru Amaretto albo ciemnego rumu, brandy, wiśniówki, a nawet zwykłej wódki opcjonalnie 25 g migdałów lub orzechów laskowych Do dekoracji wiórki z czekolady lub dobrej jakości kakao do dekoracji płatki migdałów lub pokruszone orzechy Mus czekoladowy bez jajek - przepis Uwaga: Jeżeli zamierzacie dodać do musu migdały, to najpierw trzeba
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawciąga... :-) Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj. Składniki części czekoladowej: - 200g masła - 180g ksylitolu - 3 duże jajka - 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej - 120g mąki orkiszowej białej - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody - 1 łyżka likieru amaretto Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. W misie(...)Składniki części tiramisu: - 500g mascarpone - 130g ksylitolu - 2 duże jajka - 2 łyżki likieru amaretto - 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody Wszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia. Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać
Smaczne ZdroweCzas czytania: 3 min Czekoladowy tort z masłem orzechowym to dość nietypowe połączenie smaków szczególnie dla europejskich podniebień, ale jest dobrze znane w USA. Jeśli lubicie smak ciasta czekoladowego, masła orzechowego, malin i bananów to tort będzie Wam smakował. Smak tortu jest zaskakujący i bardzo, bardzo dobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość(...)być pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
SprawdzonaKuchnia.plcukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy: 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji: bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie(...)Ganasz: Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy
Malinowo w kuchnicałkowicie połączy ze śmietanką. Następnie wstawiamy na ogień, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika oraz opcjonalnie krem czekoladowo-orzechowy mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dodajemy alkohol i mieszamy. Gotowy likier przelewamy do buteleczek. inspiracja z przepisu znalezionego na claudia.pl
Domowy Smak JedzeniaDomowe Batoniki a`la Bounty dobrze znacie, a co powiecie na takie batoniki z dodatkiem likieru i owocu? Ja powiem. Najlepsze! Najpyszniejsze! Uwielbiam! Zachwycili się również wszyscy degustujący. Wiele osób je robiło i każdemu wychodziły! Masa kokosowa? Po prostu trzeba ugniatać w dłoniach. Ja robię różnie, wszystko zależy jaki poziom cierpliwości mam :) Czasami lepię po 30 minutowym chłodzeniu masy, czasami(...)lodówki na około godzinę i dopiero jak ją twarde obtaczam w czekoladzie. Teraz jednak skupię się na wypełnianiu foremek czekoladowych. Składniki: 100 g wiórków kokosowych 50 ml śmietany kremówki 35 g cukru pudru 35 g masła 1 łyżka likieru kokosowego, typu mlecznego ja użyłam Canari Dodatkowo: ok. 100 g czekolady do rozpuszczenia ( ja użyłam ok.70 g gorzkiej
Blondynka Gotujeliczcie kalorii, nie ma sensu Ciasto czekoladowo – kokosowe bez pieczenia przepis na keksówkę o długości 16 cm Masa ciemna: 50 g masła 100 g cukru 125 ml wody 60 g ciemnego kakao 180 g biszkoptów Masa jasna: 100 g masła 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Do rondelka przełóż 50 g masła(...)masę kakaową, wyrównaj wierzch. Do misy malaksera przełóż miękkie masło, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i likier. Całość ucieraj aż do uzyskania puszystego kremu. Masę jasną wyłóż na masę ciemną, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego Artykuł Ciasto czekoladowo – kokosowe bez pieczenia pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni