rozpadają się podczas gotowania. Jeśli przekroicie ziemniaka na pół, potrzecie połówki i się skleją to ziemniaki powinny być odpowiednie – jeśli pokaże się woda, to lepsze będą na sałatkę lub zapiekankę. Kluski śląskie: 1 – 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączyste, typ C) 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość zależna od ziemniaków: patrz przepis) sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)uzyskamy kształt okrągłych klusek. Dłonie podsypujemy mąką i w każdej klusce robimy wgłębienie kciukiem – otrzymamy miejsce na sos. Tak przygotowane kluski delikatnie wrzucamy na osolony wrzątek (woda ma lekko pyrkać, a nie mocno się gotować). Gotujemy ok. 1,5 – 2 minuty od wypłynięcia. Z nieco ponad 1 kg ziemniaków wyszło mi 30 klusek. Jeśli chodzi o proporcje
Poezja smakuHej!, jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od
Kuchnia PROzdrowotnarodzaj mąki pszennej, ale tej o wiele zdrowszej! Od razu wpadłam na pomysł zrobienia chleba na drożdżach jedynie z mąki orkiszowej. Skórka jest bardzo chrupiąca a środek puszysty i lekki. Długo utrzymuje świeżość, oczywiście jeśli przechowujemy go w ciemnym miejscu, pod ściereczką w temperaturze pokojowej. Jeśli nigdy nie piekliście domowego pieczywa koniecznie musicie to zrobić. Nie da się porównać smaku(...)wyjąć z formy i odstawić na kratę do wystudzenia. Ten etap jest niezwykle waży, ponieważ to od niego zależy czy uzyskamy chrupiącą skórkę. Podawać z ulubionymi pastami lub do sałatek
Jaglusiadość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa. Można ją jeść jako dodatek do obiadu, w sałatkach, czy np jako główny składnik placuszków, które znikną tak szybko, że nie zorientujemy się, że jeszcze byśmy ich posmakowali. Z racji tego, że nie mogłam zdecydować się na to, czy wolę kaszę jaglaną w wersji na słono, czy na słodko zrobiłam(...)rzepakowy (ważne jest żeby temperatura była wysoka, ponieważ placki nie będą przywierały do spodu i łatwiej je będzie przewracać) i nakładać porcje tak jak na placki ziemniaczane. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron. Podawać np z jogurtem naturalnym i pomidorkami koktajlowymi, posypane kiełkami. Uwaga! Uzależniają
ChilliJemyoprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody(...)smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy
ladykitchenBy ułatwić Wam szukanie przepisów na Sylwestrowe przekąski, specjalnie dla Was publikuję zestawienie 54 propozycji, na słodko i na słono, które pojawiły się już na moim
Be Fit Be Strongprzygotować domowym sposobem? Innym pomysłem (na skorzystanie z dobroczynnych własności rozmarynu) może być olej rozmarynowy. Możemy przygotować go sobie samodzielnie i mieć w zasięgu ręki i dodawać np do sałatek. Proporcje na 1 l oleju rozmarynowego: Do butelki 1 l wkładamy 4 gałązki rozmarynu, dodajemy 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki), małą cebulkę, 1 l oliwy z oliwek (zawsze najlepsza(...)Przykryć pokrojonym czosnkiem i listkami rozmarynu (może być suszony). Bakłażany polać oliwą z oliwek. Położyć na grillu w piekarniku i podpiekać przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż lekko ostygną. W międzyczasie można przygotować sos do polania ich. W osobnej misce wymieszać : sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek, drobno posiekaną bazylię. Polać tym sosem. Podawać
MODA NA BIOcotygodniowym cyklu Poniedziałkowy "fit" zapraszamy zawsze na coś lekkiego, lub tradycyjne danie z ograniczoną ilością kalorii. Dzisiaj przedstawiamy Wam na drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem. Znacie takie połączenie? Całość została jedynie przyrumieniona na oliwie, a następnie ugotowana na parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-) Drobiowe roladki(...)sobie opakowanie. Konsystencja tradycyjnego ketchupu, smak łagodny z nutą słodyczy, która świetnie podkreśla smak. Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią(...)robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie
Chilli Czosnek i OliwaKurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz jako dodatek do sałatek. Kasza gryczana niepalona uzyskiwana jest z gryki. Stosowana jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kasza gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn(...)sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. Smacznego
Moniki SmakołykiAromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane(...)Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj
głodny alergikWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania(...)już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy.W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami
Kulinarne przygody GatityJuż niejednokrotnie mieliśmy sytuację, że kupiliśmy świeżą, chrupiącą sałatę i wykorzystaliśmy tylko kilkanaście liści, a reszta po kilku dniach dosłownie zwiędła i zgniła. Wszystko to przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Surówka z młodej kapusty Pyszna i bardzo prosta surówka z młodej kapusty. Świetna do grilla lub obiadu . W hamburgerach lub hot-dogach . Generalnie jedyna jaką moje
Ogrodnik w podróżytakże zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów(...)łyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę
Chilli Czosnek i Oliwa