lekka salatka - 2636 przepisów (strona:139/176)

Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ? 122

przygotować domowym sposobem? Innym pomysłem (na skorzystanie z dobroczynnych własności rozmarynu) może być olej rozmarynowy. Możemy przygotować go sobie samodzielnie i mieć w zasięgu ręki i dodawać np do sałatek. Proporcje na 1 l oleju rozmarynowego: Do butelki 1 l wkładamy 4 gałązki rozmarynu, dodajemy 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki), małą cebulkę, 1 l oliwy z oliwek (zawsze najlepsza(...)Przykryć pokrojonym czosnkiem i listkami rozmarynu (może być suszony). Bakłażany polać oliwą z oliwek. Położyć na grillu w piekarniku i podpiekać przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż lekko ostygną. W międzyczasie można przygotować sos do polania ich. W osobnej misce wymieszać : sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek, drobno posiekaną bazylię. Polać tym sosem. Podawać

MODA NA BIO
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem 327

cotygodniowym cyklu Poniedziałkowy "fit" zapraszamy zawsze na coś lekkiego, lub tradycyjne danie z ograniczoną ilością kalorii. Dzisiaj przedstawiamy Wam na drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem. Znacie takie połączenie? Całość została jedynie przyrumieniona na oliwie, a następnie ugotowana na parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-)    Drobiowe roladki(...)sobie opakowanie. Konsystencja tradycyjnego ketchupu, smak łagodny z nutą słodyczy, która świetnie podkreśla smak.  Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również  do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 228

warzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika).  Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią(...)robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 215

Kurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz  jako dodatek do sałatek. Kasza gryczana niepalona uzyskiwana jest z gryki. Stosowana jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kasza gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn(...)sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia  z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 163

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane(...)Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj

głodny alergik
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 182

Wczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je  naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania(...)już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy.W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami

Kulinarne przygody Gatity
Jak zachować świeżość sałaty 171

Już niejednokrotnie mieliśmy sytuację, że kupiliśmy świeżą, chrupiącą sałatę i wykorzystaliśmy tylko kilkanaście liści, a reszta po kilku dniach dosłownie zwiędła i zgniła. Wszystko to przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z młodej kapusty 232

Surówka z młodej kapusty Pyszna i bardzo prosta surówka z młodej kapusty. Świetna do grilla lub obiadu . W hamburgerach lub hot-dogach . Generalnie jedyna jaką moje

Ogrodnik w podróży
Pieczone pomidory po prowansalsku 257

także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów(...)łyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 268

używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie(...)się niepożądanych substancji, które mogą znajdować się na skórce pieczarki (pestycydy lub "zanieczyszczenia z lasu") i zalecają ich obranie. Ja jednak tego nie robię. Wy zdecydujcie sami. Jeżeli lubicie sałatki z surowych pieczarek , możecie nie dodawać do poniższych składników makaronu, zwiększając jednocześnie ilość pieczarek do 500 g.  Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami przepis Nigelli Lawson z Nigella Ekspresowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 373

dodatkiem polędwiczek, które przez dodatek pieprzu są mocno wyraziste i sosem porzeczkowym, którego naturalna słodycz doskonale komponuje się z mięsem. Zastanawiałam się nad serem, który pasowałby do tej sałatki i po spróbowaniu różnych rodzajów postawiłam na ser kozi.  Ważnym elementem sosu porzeczkowego jest pewien olej, a mianowicie, nasz rodzimy - rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega(...)grubo mielonym pieprzu. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dodać masło. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową.  Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat

Pasja Smaku
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser 281

szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze

Sajkofanka smaku
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 142

woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie! I tak się też stało. Objadaliśmy się na noc pysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi, a i bez wyrzutów możemy prosić o dokładkę. Mogłabym tak jeszcze(...)Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. Krem: 400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy

Made By Mom And Son
Chleb z kaszą gryczaną 145

jemy kaszy gryczanej i jaglanej i zdarza mi się czasami, że ugotuję jej za dużo i trochę zostaje… Czasami świadomie gotuję duuużo za dużo, żeby wykorzystać ją na sałatkę na sastępny dzień. Jeśli jednak zostaje trochę to tak naprawdę nie wiadomo, co z tym zrobić. Dlatego jak zobaczyłam przepis na chleb z kaszą gryczaną, to od razu wiedziałam(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią. Następnie przekładamy je do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych) wcześniej wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Posmarować wierzch lekko wodą i zostawić do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 20 minut). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze

UgotujmyTo.pl
Duszona marchewka z groszkiem 214

Duszona marchewka z groszkiem...Miękkie kosteczki słodkiej marchewki.Kulki zielonego groszku.A całość oblepiona maślaną zasmażką.Idealny dodatek do obiadu!Składniki:4 średniej wielkości marchewek;Puszka groszku konserwowego

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania