Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka!Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii.Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością!Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste!Podane(...)oliwek.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut.( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ).Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem.Smacznego
Ostra na SłodkoNiewiele jest smaczniejszych duetów niż kozi ser i pieczone buraki. Ale serek ubity w chmurki jest niebiańsko smaczny. To jest sałatka z pieczonych buraków na bogato
Niedzielny kucharzprędkością światła, gdy tylko pojawiły się na stole. Rodzinka pałaszowała ze smakiem. Ja preferuję podać je polane keczupem ale solo też są wyśmienite. Proste, tanie smaczne, inne niż sałatka i ekspresowe. Da się? Jak nie, jak tak hehe :D Tak biadoliłam, że nie wiem co mam a wyszło mi coś genialnego :D I tutaj kończę, bo jeszcze popadnę(...)garść orzechów garść żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto i za pomocą szklanki (powinna być większa niż wielkość otworu na babeczkę) wykrawamy kółka. Kawałkami ciasta wykładamy lekko natłuszczoną formę do muffinek. Wędlinę kroimy w kosteczkę, orzechy i żurawinę siekamy na grubsze kawałki i dorzucamy do wędliny. Ser kroimy w plasterki dowolnej wielkości. Na spód każdej babeczki kładziemy
My simple kitchenSurówki stanowią bardzo ważny element uzupełniający posiłek. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Wybór kompozycji jest ogromny i zapewne każdy ma swoje ulubione. Surówka z pora
mojewypiekiinietylkowidzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne kosteczki sera chowające się pomiędzy listkami sałaty, a oliwą z tego słoika dodatkowo poleję sobie sałatę, bo dzięki temu co w niej pływa i ona nabierze niepowtarzalnego smaku(...)słoika. Wszystko zalałam oliwą z oliwek. Zalewamy tak aby poziom oliwy sięgał ponad ser. Zamknęłam słoiki i wstawiła do lodówki na co najmniej 4 dni. W lodówce oliwa może lekko skrzepnąć, ale spokojnie wystarczy słoik wyciągnąć na blat i pozostawić kilkanaście minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMakaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Kuleczki obtaczamy w czarnym sezamie. Brokuły gotujemy na parze. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al. dente i odcedzamy. Makaron łączymy z pesto, dodajemy różyczki brokuł, kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Całość ozdabiamy listkami bazylii. Smacznego
Moniki SmakołykiPrzedstawiam mój własny przepis na doskonałe chrupiące bezy, oczywiście bezglutenowe. Zaznaczam, że bezglutenowe, bo to takie oczywiste nie jest ze względu na niepewny skład kupnego cukru
Kawa z mlekiemwarto poczytać, warto jeść bób! Bób popularny jest w daniach z boczkiem i cebulką, zupach, a także jako zdrowy dodatek (lub w roli głównej) do wielu sałatek. Bób świetnie komponuje się z miętą i koperkiem, a z takim połączeniem: trochę koperku, mięty, boczek, bób, cebulka, ciecierzyca i bulion - mamy bardzo smaczną pożywną zupę. Moje danie jest bardzo(...)przesmażam na nim drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i chili. Mieszam. Gdy cebula się zeszkli a w kuchni uniesie się piękny zapach cebulowo-czosnkowy wrzucam pieczarki. W połowie, gdy lekko zmiękną przyprawiam, mieszam i jeszcze przesmażam. Kiedy pieczarki są gotowe dodaję ugotowany bób (u mnie obrany, ale możecie go nie obierać). Chwilę podsmażam, mieszam aby składniki się połączyły. Danie możecie
Zasmakuj KuchniPrzepyszna, dosyć gęsta i średnio ostra zupa z ciecierzycy. Cieciorka często ostatnio u nas gości. Jest znakomita i w zupach i w sałatkach. Ta zupa, mimo że nie ma w niej mięsnych dodatków, jest na tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam! Przepis znalazłam na stronie Delia on line składniki225 g ciecierzycy(...)moździerzu. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmiażdżone przyprawy wraz z czosnkiem i posiekaną chilli i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Dodać kurkumę, wymieszać delikatnie lekko podgrzewać przez chwilę a następnie zdjąć patelnię z ognia. Jak tylko ciecierzyca będzie miękka, odcedzić ją na durszlak umieszczonym nad miską lub garnkiem, tak aby zachować wodę z gotowania. Przełożyć
Stare Garyczosnku, 200 gram krewetek koktajlowych, 50 gram orzechów brazylijskich, 1/2 czerwonej papryczki chili, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, świeżego tymianku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki białego octu winnego. Przygotowanie sałatki rozpocząłem od przygotowania pomarańczy. Dużą pomarańczę dokładnie umyłem, a następnie wyparzyłem, aby pozbawić ją pozostałości pestycydów. Następnie starłem z pomarańczy wierzchnią warstwę jej skórki i odłożyłem na bok na talerzyku(...)oliwy z sokiem pomarańczowym i pozostałymi składnikami oraz całkowitego rozpuszczenia się dodanego miodu. Tak przygotowany sos odstawiłem do lodówki. Pół niewielkiej papryczki chili pozbawiłem pestek, a następnie pokroiłem po lekkim skosem, tak aby uzyskać dość duże krążki. Ząbek czosnku posiekałem dość drobno. Na największym palniku rozgrzałem patelnię z dwoma łyżkami oliwy. Kiedy oliwa była już mocno rozgrzana dodałem pokrojoną papryczkę
Wyprawy kulinarneBardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszkiPRZEPIS/źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje(...)ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min). Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy
coolinarnastrefa.blogspot.comniego 60 gram masła, szczyptę soli morskiej, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem przy użyciu widelca. Bagietkę pokroiłem w lekko ukośne kromki o grubości około 2 cm, a następnie każdą kromkę posmarowałem masłem koperkowo - czosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez(...)maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku
Wyprawy kulinarnedosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze(...)część ramienia bez problemu. Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie. W międzyczasie do małego garnka przelać część wody z wolnowaru - tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić. Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy
Stare Garyogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek(...)kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność
vegetanieQuinoa jest również źródłem błonnika, żelaza, magnezu oraz fosforu, wspierając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jej delikatny, orzechowy smak i puszysta tekstura sprawiają, że jest doskonałą bazą do różnorodnych dań, od sałatek po główne dania. BIO Ciecierzyca VanaVita - Gotowa do Spożycia, Pełna Zdrowia Ciecierzyca to kolejny super produkt, który powinien znaleźć stałe miejsce w Twojej kuchni. BIO Ciecierzyca od VanaVita jest gotowa(...)przyczynić się do poprawy trawienia, wspierać zdrowie serca i pomóc w utrzymaniu optymalnej masy ciała. Dzięki delikatnej, kremowej konsystencji i orzechowemu smakowi, BIO Ciecierzyca VanaVita jest świetnym dodatkiem do sałatek, hummusów, curry oraz wielu innych potraw. Zdrowe Odżywianie Nie Musi Być Skomplikowane Przykładem doskonałego wykorzystania tych produktów jest przepis na kolorową Buddha Bowl, który nie tylko jest odżywczy i sycący
Moja Książka Kucharska