pomieścić - w środku lasu. Jechałam tam sama, prosto z pracy. Gdy nagle nawigacja optymistycznie stwierdziła: Jesteś na miejscu , a tam tylko kawałek asfaltu i zielona, gęsta głusza, wpadłam w lekką panikę. Po kilku telefonach i pokrzepiających rozmowach, przejechałam jeszcze kawałek w głąb lasu - i moim oczom ukazał się ładny, biały dom. To właśnie tam spędziłam cały tydzień - z dala(...)tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaOdkąd mamy szynkowar ani razu nie kupiliśmy w sklepie wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki, szynki, polędwice i boczki. Boczek z szynkowaru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące(...)olej i dokładnie łączymy go z pianą, pod koniec ubijania dodajemy, ocet, sok z cytryny, musztardę, odrobinę soli, kozieradkę i kurkumę. Powinniśmy otrzymać dość wyrazisty w smaku majonez o lekkiej konsystencji i ładnej żółtej barwie. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy sokiem z limonki i ostrym sosem (według uznania) i dokładnie mieszamy z sokiem z buraczków, aby uzyskać ładny różowy kolor
Quinoa Raz!wymyślnych składników (z wyjątkiem samej jagnięciny), a smakuje identycznie jak w Grecji. Mięso pachnie dużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka(...)niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, 100 gram zielonych oliwek w całości praz 500 gram pomidorków koktajlowych, które pokroiłem na połówki. Do miseczki wycisnąłem sok z połowy cytryny, który lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą oregano. Dodałem do niego około 3 łyżek oliwy i całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby powstała jednolita emulsja. Sałatę polałem przyrządzonym dressingiem
Wyprawy kulinarnegotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem , obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo . Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna . Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy. Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się, że to z powodu małej dostępności szczawiu. Szczaw to warzywo(...)wapniem, tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Dlatego spożywanie szczawiu nie jest wskazane osobom cierpiącym na kamicę nerkową, reumatyzm i artretyzm. Reszta z nas spokojnie może posilić się zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu
Chilli Czosnek i Oliwapomóc mandoliną lub malakserem, ale plastry powinny mieć około 7mm grubości. Cięższe i grubsze – nie będą wypływać na wierzch i się psuć. Ząbki czosnku obieramy z łupin i lekko miażdżymy je nożem lub nacinamy wzdłuż. Buraki i czosnek układamy w naczyniu, na warstwy rozkładamy równomiernie naszykowane przyprawy. Całość zalewamy ciepłą, ale nie gorącą solanką. Obciążamy zawartość naczynia z wierzchu(...)miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu. Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko
Karo in the KitchenPrzez ostatnie dni, tęskniąc już za ciepłym i cudownym latem, poczułam, że mam ochotę na pyszne lekkie śniadanie: jogurt sojowy, granola i duuużo owoców. Szybko powędrowałam do kuchni i zakasałam rękawy do pracy. Nie, nie do pracy, robienie granoli nie ma nic wspólnego z pracą. Nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a wyczarujesz składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów(...)dość duża porcja, która powinna wystarczyć na dłuższy czas (choć nie zawsze) – możesz wykorzystać ją do wypieków, świetnie smakuje jako chrupki dodatek do deserów oraz z jogurtem sojowym i sałatką owocową na śniadanie
Roślinna - blog wegańskidelikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym
mojewypiekiinietylkoDzisiejszy wpis zainspirowany jest tematyką lekkich i zdrowych posiłków na każdą okazję. W roli głównej kolorowe naleśniki z bogatym i pełnowartościowym wnętrzem, każdy kryje w sobie inną niespodziankę, ale wszystkie są bogate w składniki odżywcze i mineralne oraz dodadzą nam energii Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty(...)Naleśnik z sokiem z buraczka, posmarowany serkiem z czosnkiem, na to szynka,sałata, pomidorki i papryka. 3 . Naleśnik szpinakowy posmarowany serkiem z dodatkiem ziół do sałatek, szynka sałata i papryka 4 . Naleśnik zwykły, posmarowany serkiem twarożkowym wymieszanym z pastą z suszonych pomidorów, listek sałaty, plasterek szynki, 3 pomidorki koktajlowe, 3 paseczki czerwonej papryki. 5 . Naleśnik zwykły z farszem
W kuchennej krainiePogoda się zmienia, daje nam do zrozumienia, że lada moment przyjdzie jesień. Rześkie poranki, zmrok przychodzi coraz szybciej. Szybkie obiady składające się z warzyw czy sałatek zaczynają odchodzić w zapomnienie, nachodzi ochota na coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food. Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym(...)dolewamy wino, a po chwili bulion. Całość dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu
Plate of JoySałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej tak, jak na zdjęciu, dodałem(...)drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarnekombinacją warzyw , jajek i sera . W tym przypadku dodamy cukinię , jajka i szczypiorek , całość otulana serem mozzarella. Frittata jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na śniadanie lub kolację z dodatkiem sałatki komponuje się znakomicie. Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii(...)posypujemy serem. Posypujemy posiekanym szczypiorem. Całość delikatnie polewamy masą jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy frittatę przez 40 – 50 minut. Gdy frittata się zarumieni i będzie lekko miękka na środku wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do aby lekko ostygła. Podajemy. Jeśli jeszcze nie odkryliśmy piękna frittaty, to zdecydowanie musimy nadrobić zaległości. Frittata jest najlepszym pomysłem na czyszczenie
Zdrowy Styl Joanny