Dzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy
Chilli Czosnek i Oliwaszafkowych. Spodziewam się, że większość z Was nie jest szczęśliwym posiadaczem takich resztek, ja natomiast obecnie jestem. Zostały mi orzechy laskowe z ostatniego brownie, mam trochę zieleniny po ostatniej sałatce z burakami i końcówkę oliwy z Chorwacji. Najbardziej cieszy mnie skończenie oliwy, która nie smakuje już tak jak powinna. Od dłuższego czasu szwankuje jej zakrętka, myślę że dlatego ulotniło się(...)czego użyję pesto? Jeszcze nie wiem. Siądę sobie dziś wieczorem na spokojnie i coś wymyślę. Bo klasycznie świetnie sprawdzi się do makaronu, kasz, do drobiu, ryb, do klusek, sałatek, itd. Sałatki ostatnio częściej za nami chodzą, może pójdę jednak w tę stronę. Na dziś to tyle. Pojawię się tutaj znowu pojutrze. Ciao. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis
KardamonovyZaskakująco szybko przyszedł koniec roku szkolnego, jeszcze szybciej nadejdzie początek nowego, wciąż gonią mnie przeróżne terminy, sterta gazet do przeczytania piętrzy się na półce, już nawet
Słodki Kompromisświątyni Wat Arun, w budzie tak straszącej, że nawet karaluchy bałyby się tam wejść 😂 ale deser tam podany był nie tylko pierwszym, który zjedliśmy, ale wyjątkowy, bo z lekką nutą jaśminu. Choć jedliśmy go nałogowo, to żaden kolejny nie powtórzył już tego niezapomnianego smaku tego spod Świątyni Świtu. 6. Zjeść duriana - najbardziej śmierdzący owoc świata Nie można wybrać się(...)roti, na spring rollsach kończąc. Znajdziecie i zjecie tam absolutnie wszystko. Nawet głowę aligatora, skorpiona czy larwy. A także świeże lody kokosowe, wieloowocowe szejki czy najświeższe i najbardziej dojrzałe sałatki owocowe, jakie kiedykolwiek ujrzycie. Tam po prostu cały czas się je, całymi rodzinami, na stolikach przy ruchliwych uliczkach Chinatown, przy buddyjskiej świątyni, na stacji benzynowej na rogu, na mini markecie
Cooking MonsterNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Niedzielny kucharzśniadanie przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna uprawiać w różnego rodzaju doniczkach, skrzynkach czy nawet w specjalnych pojemnikach na zioła. Ważne, by miały odpowiednie otwory drenażowe, zapobiegające zastojowi wody. Dobór ziemi : Zioła najlepiej rosną w lekkiej, przepuszczalnej ziemi. Możesz użyć gotowej mieszanki ziemi dla ziół lub stworzyć własną, mieszając ziemię ogrodową z kompostem i piaskiem. Nasłonecznienie : Większość ziół kocha słońce, więc najlepiej umieścić je w miejscu(...)gałązki ulubionych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek czy bazylia, w oliwie z oliwek i pozostawić w ciemnym miejscu na kilka tygodni. Taki olej świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, makaronów czy jako marynata do mięs. 2. Masło ziołowe Miękkie masło wymieszane ze świeżymi, drobno posiekanymi ziołami to doskonały dodatek do pieczywa, warzyw na parze czy grillowanych steków. Bazylia, pietruszka
Moja Książka Kucharskasmaku delikatna, nazywana też „jedwabiem” przez swoją lekką, aksamitną konsystencję. Sól morska francuska Guerande , zwana też fleur de sel i kawiorem wśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie i odczuwalną wilgotność powodują naturalnie występujące w wodzie minerały – wapń, magnez, potas, żelazo i jod. Sól(...)blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady
Karo in the Kitchenczas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny(...)mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-) Smacznego
Smaki Brazyliikażdej porze roku. Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie. Leczący gardło w mleku z miodem. Na pomidorach. W prowansalskim aioli. W sałatce. Na parapecie okna, gdzie leży w specjalnym koszyku i czeka, aż wyrwę kolejny ząbek - to chyba moja ulubiona czynność, zapewne podyktowana niesłabnącą chęcią odwetu na pewnej dentystce-sadystce(...)książce Ball Complete Book of Home Preserving i tylko czekałam na odpowiednią okazję. Było nią listopadowe spotkanie z Amber. Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat. Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem. Już za parę godzin grudzień - słoiczek
KUCHARNIALiście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej(...)Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!plaży? jak nauczyć dziecko przebywania na plaży? Spacerki i wycieczki Każdy dzień jest dla nas cenny zwłaszcza ten słoneczny. Jak tak sobie obliczyłam to dziennie robiliśmy lekko 10-15 kilometrów na nóżkach. Oczywiście z przerwami na zabawy, odpoczynek na ławce w parku. W Kołobrzegu jest gdzie chodzić, jest co robić, jest co zwiedzać nawet z takim prawie trzylatkiem. Odwiedziliśmy(...)orientalny zapach. Miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść
ClauditteMissCookingtutaj (KLIK) Puszysty, wilgotny i mega pyszny sernik, który smakuje jak dawniej. Jest żółciutki, delikatny i bogaty w składniki. Z pewnością Wam zasmakuje. Sernik krówka Przepis tutaj (KLIK) Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie! Sernik z malinami i kruszonką Przepis tutaj (KLIK) Bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem(...)drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie je spróbować! POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc pochodzi z serwisu
Blog z ApetytemW poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQ