lekka salatka - 2636 przepisów (strona:137/176)

Szybki piernik 150

Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku.  Składniki: Ciasto (keksówka

Salonik smaków
Deser RABARBAROWE OKO 145

Po szparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi

Kuchnia PROzdrowotna
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 175

ogórkami.  Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki. Teraz czas na sałatkę.  W kosteczkę kroimy ogórka ze skórką i obranego melona. Z odrobiny oliwy, szczypty soli i soku z drugiej połowy limetki robimy dressing . To z nim łączymy melona i ogórka. Sałatkę wykładamy na wylaną na talerze zupę. ooOoo A on spokojny dziwną radością drżącą, uśmiecha się(...)pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę do studzenia. Udekoruj nimi talerz. Na niebo wkracza srebrny sierp księżyca – on również przybrał blask lekkiego malachitu. Jakby wszystko na ziemi i niebie zazdrościło lub dawało znak, że to co dzieje się pośrodku magicznego Lasu jest po prostu – DOBRE. Śnie nocy letniej trwaj…. Lizandr prosi o dokładkę

Karczma Honorietty
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU ARGANOWEGO 152

rodzaje oleju arganowego - kosmetyczny i spożywczy. Różnią się procesem produkcyjnym - kosmetyczny otrzymuje się z nieprażonych nasion drzewa arganowego, spożywczy tłoczy się z prażonych. Ma intensywną, ciemnozłocistą barwę, a także lekko orzechowy smak i aromat.  JAKIE KWASY TŁUSZCZOWE?      O mocy oleju arganowego świadczy przede wszystkim bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych. Jest produktem bogatym w NNKT - stanowią(...)zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory i chorobę wieńcową.  ZASTOSOWANIE W KUCHNI     Orzechowy smak i aromat oleju arganowego powoduje, że nadaje się on świetnie do sałatek warzywnych - na bazie pomidorów, ogórka czy cukinii. Jest też dobrym dodatkiem na tza-tzików, potraw z ryb i mięsa. Również sosy i marynaty na bazie oleju arganowego będą miały charakterystyczny aromat

Katsuumi
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 201

Stopień trudności nie uległ zmianie.- Różnica ogromna: owsiany jest z mąki owsianej bezglutenowej, więc jest idealny dla osób z nietolerancją glutenu.- Różnica wizualna - gdyby nie to, że owsiany popękał lekko na górze, to miałybyśmy problem z rozróżnieniem (a więc jego "rany wojenne" to szczęście w nieszczęściu), zresztą - sami oceńcie, który jest który! :)Wiele razy robiłyśmy też makowiec z bezglutenowej mąki(...)siostra, wyłącz ten mikser do cholery - od rana go słyszę". Czujemy jak cudowny aromat roznosi się po domu i nie tłumią go tym razem inne zapachy - a to sałatka, a to kapusta, a to ryba... Smak też jest inny. Jeszcze bardziej magiczny. Chyba głównie dlatego, że jest to czas, kiedy na makowca "mamy miejsce". :)A teraz, popijając migdałową kawę

Wypisz Wymaluj
Chrupiący kalafior obsmażany 269

Witajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w dniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc  np

Kuchnia PROzdrowotna
Kuskus tabbouleh 172

To kolejne potwierdzenie zasady: mniej znaczy więcej! potrzebujemy: - 1 szklankę kaszy kuskus - 2 szklanki świeżo zagotowanej wody - oliwę z oliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka

Szybko Tanio Smacznie
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 104

fasola brązowa, raczej niedostępna w sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepie  feijão fradinho czyli fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy:  feijao tropeiro ,  sałatka z fasoli Brasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro(...)przykryło składniki. Gotujemy 40 minut. Nie zapominajmy dodawać gorącej wody tak aby utrzymać ten sam poziom. Po 40 minutach nie wyłączamy ognia i pozostawiamy na tym samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii). Fasolę możemy jeść samą, możemy

Smaki Brazylii
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 283

cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi być(...)łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą łatę wołową – dobierzcie do niej przerośnięty tłuszczem kawałek wołowej łopatki

Karo in the Kitchen
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 117

różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka(...)pieczenia, następnie układamy pulpeciki-po dwa w rzędzie, ciasno obok siebie. Przykrywamy resztą masy jęczmiennej, pilnując, by wypełnić wolne przestrzenie. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu. Zamiast formowania pulpecików masę mięsną można także wyłożyć równo w keksówce lub wszystkie składniki zarówno pulpetów jak i masy wymieszać razem i upiec jako bardziej tradycyjny pasztet

Kolorowy Przepisownik
Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym 267

Wielkanoc prawie w każdym domu na stole można znaleźć chrzan. Nie tylko w formie dodatku do wędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych . Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym.  Składniki: 3 duże filety(...)majerankiem. Posmarować cienko chrzanem. wykładać po łyżce porów z boczkiem i kilka żurawin. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Obtoczyć w mące, lekko zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą

Czerwień i błękit
Sałatka z kurczakiem, fetą i słonecznikiem 1538

modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść.  Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki:  6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki(...)rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki

Czerwona Porzeczka
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 219

poście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą(...)czym mogę Wam go przyrównać. Konsystencję sos ma gęstą, ale dobrze rozprowadza się go pędzelkiem po mięsie. Dodatkowym plusem jest wydajność produktu. Upieczone udko nabrało fajnego koloru, skórka lekko chrupiąca, może byłaby bardziej chrupiąca gdybym dłużej piekła, nie chciałam przesadzić z pieczeniem, bo nie wiedziałam jak sos się będzie zachowywał. Następnym razem przytrzymam dłużej.  Nie mam zastrzeżeń

Blondynka Gotuje
Cukinia słodko-pikantna 191

Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być

Trzeci talerz
Surówka z białej kapusty 172

Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Tylko ona ma zdolności

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania