lekka salatka - 2636 przepisów (strona:129/176)

Gęsta Zupa Gołąbkowa 156

Ostatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt(...)ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego papryka ostra i słodka do smaku łyżka mąki pszennej + odrobina wody Przygotowanie:  Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy. Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy

ChilliJemy
Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy 165

ulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera..... nie mogę się doczekać! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można(...)Kaffir. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek tak aby ser znajdował się pod poziomem oliwy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 dni. Jeśli po tym czasie zobaczycie, że oliwa lekko stężeje, nie martwcie się. Wystarczy słoik wyciągnąć z lodówki i postawić na blacie na kilkanaście minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sałata grillowa Duet 113

Prosta, świeża sałata z niewielką ilością składników, ale bogatym smakiem. Idealnie pasuje do mięsa z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200

Trzeci talerz
Zapiekane kotlety mielone z porem 337

Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety mielone pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni jak to zazwyczaj bywa. Pieczone kotlety mielone można uznać za

Przepiski.pl
Smażony ryż z jajkiem po chińsku 272

porcje: Ryż 250g 4 jajka 4szt. zielonej cebulki 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Smażony ryż z jajkiem po chińsku Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy na bok Zieloną cebulkę płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki Do salaterki wybijamy 4 jajka, które rozmącamy widelcem i solimy, następnie na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki(...)sriracha wedle własnych preferencji smakowych. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki Pieczone ziemniaki z piekarnika Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych Sałatka z tortellini i szynką Artykuł Smażony ryż z jajkiem po chińsku pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Domowy peeling kawowy 109

Domowy peeling kawowy  proste przepisy na kawowe kosmetyki Domowy peeling kawowy to jeden z najskuteczniejszych i zarazem najtańszych kosmetyków ujędrniających, które możemy samodzielnie przygotować. Zawarta

Cztery Fajery
Surówka z kapusty pekińskiej 262

Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska , która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty

mojewypiekiinietylko
Piernik staropolski 155

Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym

Salonik smaków
Żeberka z miodem 125

grilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego .  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego(...)żeberkami i dokładnie posmarować marynatą. Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż na 2 - 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (zeszklić). Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć żeberka i na każdy kawałek położyć cebuli. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę

Kuchcik gotuje
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem 173

Na moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na

Słodkie okruszki
Zapiekanka makaronowa "trzy sery". 130

popracować. Takie zapiekankowe bomby amerykanie nazywają mac & cheese i je uwielbiają. Potem wyglądają wiadomo jak. Drodzy państwo z NSA, którzy to czytacie - wiem, że wy nie. Wy jecie sałatki i chodzicie na squasha. No dobrze, dość marudzenia - przecież wiadomo, że to jest pyszne! A im więcej różnych gatunków sera wpakujemy do środka, tym pyszniejsze. Wszelkie dodatki są dozwolone, lecz(...)zdecydowanie al dente. W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Stopniowo dolewać śmietankę mieszając ciągle rozprowadzić do uzyskania gładkiego sosu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.  Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sery oraz sól i pieprz. Wymieszać i ponownie podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.  Wymieszać makaron z sosem oraz dodatkowymi

zadanie-gotowanie
Wołowina w pomarańczach i miodzie 143

polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę w kolejnym poście...  Składniki: 0,5 kg wołowiny  4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu(...)kolejną łyżkę. Sos powinien się robić gęsty, ale trzeba uważać, żeby go nie przypalić. Kiedy na patelni znajdzie się już cały sos należy patelnię częściowo przykryć i pogotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok pół godziny na wolnym ogniu, żeby mięso zrobiło się kruche i miękkie. (Warto co chwilkę zaglądać do garnka, żeby się nie przypaliło). *I tu należy się

Kulinarne Inspiracje
Kotlety jajeczne 307

Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy(...)cebulą, śmietaną, musztardą i natkami. Doprawić do smaku. Następnie masę połączyć z surowym jajkiem. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się formować kotlety. Masa może być lekko klejąca. Masę na kotlety można również przygotować w malakserze. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko posiekać na małej prędkości, żeby masa nie zamieniła się w pastę. Powinny być widoczne kawałki

Pełny talerz
Biała kapusta zasmażana 151

kapusta się nie zmieści, wsypuj ją do rondla partiami, czyli podduś połowę kapusty, a gdy się zrobi wolne miejsce w rondlu (po około 5 minutach) , dodaj resztę i całość lekko wymieszaj. Wlej pół szklanki wody (około 100 ml) i duś dalej pod przykryciem, aż do pełnej miękkości. Na koniec dopraw przyprawami oraz wsyp posiekany koperek. W 1/3 szklanki zimnej wody(...)pokrojoną) , cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, boczek, kiełbasę, natkę pietruszki, kminek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Jajka faszerowane pieczarkami Pastę z paluszkami krabowymi Zapiekankę z cukinią Sałatkę z brokułami i szynką Tosty z opiekacza

Kulinarny S.O.S.
Wegański WROCŁAW 178

również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu(...)ciekawe dania, podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy.  Ahimsa ul. św. Antoniego

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania