lekka salatka - 2636 przepisów (strona:128/176)

Smażony ryż z jajkiem po chińsku 295

porcje: Ryż 250g 4 jajka 4szt. zielonej cebulki 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Smażony ryż z jajkiem po chińsku Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy na bok Zieloną cebulkę płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki Do salaterki wybijamy 4 jajka, które rozmącamy widelcem i solimy, następnie na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki(...)sriracha wedle własnych preferencji smakowych. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki Pieczone ziemniaki z piekarnika Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych Sałatka z tortellini i szynką Artykuł Smażony ryż z jajkiem po chińsku pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Domowy peeling kawowy 120

Domowy peeling kawowy  proste przepisy na kawowe kosmetyki Domowy peeling kawowy to jeden z najskuteczniejszych i zarazem najtańszych kosmetyków ujędrniających, które możemy samodzielnie przygotować. Zawarta

Cztery Fajery
Surówka z kapusty pekińskiej 270

Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska , która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty

mojewypiekiinietylko
Piernik staropolski 168

Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym

Salonik smaków
Żeberka z miodem 132

grilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego .  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego(...)żeberkami i dokładnie posmarować marynatą. Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż na 2 - 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (zeszklić). Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć żeberka i na każdy kawałek położyć cebuli. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę

Kuchcik gotuje
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem 190

Na moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na

Słodkie okruszki
Zapiekanka makaronowa "trzy sery". 140

popracować. Takie zapiekankowe bomby amerykanie nazywają mac & cheese i je uwielbiają. Potem wyglądają wiadomo jak. Drodzy państwo z NSA, którzy to czytacie - wiem, że wy nie. Wy jecie sałatki i chodzicie na squasha. No dobrze, dość marudzenia - przecież wiadomo, że to jest pyszne! A im więcej różnych gatunków sera wpakujemy do środka, tym pyszniejsze. Wszelkie dodatki są dozwolone, lecz(...)zdecydowanie al dente. W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Stopniowo dolewać śmietankę mieszając ciągle rozprowadzić do uzyskania gładkiego sosu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.  Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sery oraz sól i pieprz. Wymieszać i ponownie podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.  Wymieszać makaron z sosem oraz dodatkowymi

zadanie-gotowanie
Wołowina w pomarańczach i miodzie 164

polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę w kolejnym poście...  Składniki: 0,5 kg wołowiny  4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu(...)kolejną łyżkę. Sos powinien się robić gęsty, ale trzeba uważać, żeby go nie przypalić. Kiedy na patelni znajdzie się już cały sos należy patelnię częściowo przykryć i pogotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok pół godziny na wolnym ogniu, żeby mięso zrobiło się kruche i miękkie. (Warto co chwilkę zaglądać do garnka, żeby się nie przypaliło). *I tu należy się

Kulinarne Inspiracje
Kotlety jajeczne 321

Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy(...)cebulą, śmietaną, musztardą i natkami. Doprawić do smaku. Następnie masę połączyć z surowym jajkiem. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się formować kotlety. Masa może być lekko klejąca. Masę na kotlety można również przygotować w malakserze. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko posiekać na małej prędkości, żeby masa nie zamieniła się w pastę. Powinny być widoczne kawałki

Pełny talerz
Biała kapusta zasmażana 161

kapusta się nie zmieści, wsypuj ją do rondla partiami, czyli podduś połowę kapusty, a gdy się zrobi wolne miejsce w rondlu (po około 5 minutach) , dodaj resztę i całość lekko wymieszaj. Wlej pół szklanki wody (około 100 ml) i duś dalej pod przykryciem, aż do pełnej miękkości. Na koniec dopraw przyprawami oraz wsyp posiekany koperek. W 1/3 szklanki zimnej wody(...)pokrojoną) , cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, boczek, kiełbasę, natkę pietruszki, kminek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Jajka faszerowane pieczarkami Pastę z paluszkami krabowymi Zapiekankę z cukinią Sałatkę z brokułami i szynką Tosty z opiekacza

Kulinarny S.O.S.
Wegański WROCŁAW 190

również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu(...)ciekawe dania, podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy.  Ahimsa ul. św. Antoniego

Bananowe Pole
Sernik jaglany bez pieczenia 145

Kasza jaglana gości na naszych talerzach chyba w każdej możliwej postaci: na słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta(...)pomarańczy, skórkę i cukier/syrop. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć nawet do 40 minut. Gotuj do momentu odparowania całej wody. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą masę miksuj za pomocą blendera z olejem kokosowym i mąką. Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki. Masę przełóż do formy (silikonowej

Smakuje zdrowo
Ośmiornica marynowana w occie 247

zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu  Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 3 - 4 ząbki czosnku sól odrobina chili(...)liść laurowy, gotować ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut. Ośmiornicę odcedzić, wystudzić , odciąć ramiona, pokroić na kawałki. Głowę też pokroić. Lekko posolić.  Kawałki ośmiornicy ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy. Odstawić na kilka dni. Smacznego

Stare Gary
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 229

warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego(...)osączyć. Pokroić na mniejsze części, ewentualnie wykroić zbyt twarde zgrubienia. Boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek. Gdy się lekko zrumieni dodać jarmuż. Będzie znacznie wystawał ponad patelnię, ale zmniejszy swoją objętość. Mieszając od spodu poddusić aż jarmuż zmięknie. Bryndzę podzielić widelcem (lub po prostu palcami) na mniejsze kawałki i wymieszać

Pełny talerz
Sałatka z ananasem 163

Zdrowa, sycąca z nutką słodyczy sałatka. Przepis przygarnęłam od kochanej Mamusi :* Polecam każdym lubiącym takie połączenia smakowe :)   Składniki: puszka kukurydzy puszka groszku puszka ananasa w plastrach lub kawałkach (nie wylewamy soku!) słoik selera konserwowego w paskach 250-300g wędzonego mięsa z kurczaka (nogi lub skrzydełka) 2-3 łyżki majonezu połowa białej części średniego pora woreczek ryżu sól, pieprz(...)miski. Dodajemy ugotowany odcedzony ryż, oraz zmiękczony por. Do całości dodajemy 2-3 łyżki majonezu w razie konieczności rozcieńczamy całość sokiem z ananasa (ok. 2-4 łyżek) doprawiamy lekko pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie smaki się przeszły i podajemy. Bon Apettit

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania