Kasza jaglana gości na naszych talerzach chyba w każdej możliwej postaci: na słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta(...)pomarańczy, skórkę i cukier/syrop. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć nawet do 40 minut. Gotuj do momentu odparowania całej wody. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą masę miksuj za pomocą blendera z olejem kokosowym i mąką. Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki. Masę przełóż do formy (silikonowej
Smakuje zdrowozjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 3 - 4 ząbki czosnku sól odrobina chili(...)liść laurowy, gotować ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut. Ośmiornicę odcedzić, wystudzić , odciąć ramiona, pokroić na kawałki. Głowę też pokroić. Lekko posolić. Kawałki ośmiornicy ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy. Odstawić na kilka dni. Smacznego
Stare Garywarzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego(...)osączyć. Pokroić na mniejsze części, ewentualnie wykroić zbyt twarde zgrubienia. Boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek. Gdy się lekko zrumieni dodać jarmuż. Będzie znacznie wystawał ponad patelnię, ale zmniejszy swoją objętość. Mieszając od spodu poddusić aż jarmuż zmięknie. Bryndzę podzielić widelcem (lub po prostu palcami) na mniejsze kawałki i wymieszać
Pełny talerzZdrowa, sycąca z nutką słodyczy sałatka. Przepis przygarnęłam od kochanej Mamusi :* Polecam każdym lubiącym takie połączenia smakowe :) Składniki: puszka kukurydzy puszka groszku puszka ananasa w plastrach lub kawałkach (nie wylewamy soku!) słoik selera konserwowego w paskach 250-300g wędzonego mięsa z kurczaka (nogi lub skrzydełka) 2-3 łyżki majonezu połowa białej części średniego pora woreczek ryżu sól, pieprz(...)miski. Dodajemy ugotowany odcedzony ryż, oraz zmiękczony por. Do całości dodajemy 2-3 łyżki majonezu w razie konieczności rozcieńczamy całość sokiem z ananasa (ok. 2-4 łyżek) doprawiamy lekko pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie smaki się przeszły i podajemy. Bon Apettit
Pudełko rozmaitościszybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek. Ma właściwości moczopędne(...)anemii i obniżonej odporności. Koniczynowy Kolor - może mieć dwa kolory, w zależności od tego z jakiej koniczyny powstał. Jeśli z białej jest słomkowy, zaś z różowej - łososiowy Smak - słodki, lekko kwaskowaty Zapach - słaby kwiatów koniczyny Właściwości - pomaga wzmocnić organizm. Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie, dlatego sprawdza się przy infekcjach dróg oddechowych. Jest pomocny w przypadku zapalenia układu moczowego, biegunki, przemęczenia, wyczerpania
Ciastka - domowe słodkościsałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich(...)piekarnika i przekładamy do miseczki aby wystygły. Kroimy je na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy rukolę, pokrojone pomarańcze i buraczki oraz gdzieniegdzie serek. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość skrapiamy ;lekko oliwą z oliwek i sokiem z pomarańczy
Kulinarne Inspiracjedużych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą(...)pomidorów. Teraz dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy, pieprz świeżo zmielony i roztarty w rękach estragon. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny
vegetanieDzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na imprezę karnawałową . Jej przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności w porównaniu do kolorowej tortilli z piekarnika , ale
Chilli Czosnek i OliwaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp. W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :) Składniki (24x28 cm): Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki(...)pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut. 2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki. 3. Zrobić
Kuchnia domowa Aniflatbread , a na szybko podpieczony kupny wrap/tortilla. Lubię smarować taki chlebek hummusem i zawijać z dodatkiem świeżego szpinaku. A najpyszniejsza, lecz wymagająca troszkę więcej pracy, jest wersja z dodatkiem sałatki z natki pietruszki i mnóstwem soku z cytryny <3 A Wy jak lubicie jeść hummus? Hummus tradycyjny Składniki (ja robię z połowy porcji podawanej przez Salmę(...)natka pietruszki * Jeżeli gotujesz ciecierzycę samodzielnie, namocz ją przez noc, a następnie przełóż do świeżej wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Gotuj przez 10 minut na dużym ogniu, następnie lekko cieciorkę posól, zmniejsz ogień do średniego i gotuj aż ciecierzyca będzie miękka, tzn. będzie się ją dało rozgnieść w palcach. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania do miksowania hummusu. Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwakwadrans. Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Kiedy naleśnik będzie smażył się na drugiej stronie, na tę pierwszą ułożyć plastry lub wiórki sera. Zanim spodnia strona dosmaży się, ser lekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie ciasno zwinąć zakładając do środka(...)jest wielu, którzy nigdy nie jedli świeżego (surowego) szpinaku. Zgadłam? Jeśli tak, to tym bardziej powinniście spróbować takiej tortilli. Świeży szpinak bardzo dobrze smakuje w sałatkach z dodatkiem sosu vinaigrette lub czosnkowego na bazie naturalnego jogurtu. Jakkolwiek go przygotujecie i zawiniecie w naleśnik, też będzie pysznie :) Gdybyście jednak woleli w naleśnikach szpinak w innej
Codzienna kuchnia niecodziennaPostanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł boczek, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej. Była
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTym razem tradycyjną surówkę z białej kapusty wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki. Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna
Walijskie PichcenieJakiś czas temu hurtem upiekłam buraczki i wykorzystałam je co do ostatniego Przygotowałam m.in. sałatkę z buraczkiem (https://ugotujmyto.pl/salatka-z-kurczakiem-buraczkiem-kozim-serem/) i to cudowne brownie z buraczkami :)! Jeśli zostaną Wam z obiadu jakieś buraczki to ten przepis na brownie jest idealny na ich wykorzystanie. Brownie z buraczkami wychodzi mega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc(...)szklanki mąki3 jajka1. Ugotowane lub upieczone buraki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach i dobrze odsączyć.2. W rondelku rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić
UgotujmyTo.plkuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy(...)sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować.Bułkę tartą rumienię na suchej patelni. Kiedy lekko się podpraży, to odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło. Wystarczy, że się rozpuści. Do tego odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu i można polać naszą
Codzienna kuchnia niecodzienna