lekka salatka - 2636 przepisów (strona:130/176)

Świąteczny rogal z niespodzianką 228

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko(...)otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie. Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu.  Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą . Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć

zielonacukinka
Salatka z chrupiącym kurczakiem, salsą i sosem czosnkowym 389

Kurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla panierki z tradycyjnej bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybki piernik 185

Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku.  Składniki: Ciasto (keksówka

Salonik smaków
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 204

ogórkami.  Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki. Teraz czas na sałatkę.  W kosteczkę kroimy ogórka ze skórką i obranego melona. Z odrobiny oliwy, szczypty soli i soku z drugiej połowy limetki robimy dressing . To z nim łączymy melona i ogórka. Sałatkę wykładamy na wylaną na talerze zupę. ooOoo A on spokojny dziwną radością drżącą, uśmiecha się(...)pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę do studzenia. Udekoruj nimi talerz. Na niebo wkracza srebrny sierp księżyca – on również przybrał blask lekkiego malachitu. Jakby wszystko na ziemi i niebie zazdrościło lub dawało znak, że to co dzieje się pośrodku magicznego Lasu jest po prostu – DOBRE. Śnie nocy letniej trwaj…. Lizandr prosi o dokładkę

Karczma Honorietty
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 236

Stopień trudności nie uległ zmianie.- Różnica ogromna: owsiany jest z mąki owsianej bezglutenowej, więc jest idealny dla osób z nietolerancją glutenu.- Różnica wizualna - gdyby nie to, że owsiany popękał lekko na górze, to miałybyśmy problem z rozróżnieniem (a więc jego "rany wojenne" to szczęście w nieszczęściu), zresztą - sami oceńcie, który jest który! :)Wiele razy robiłyśmy też makowiec z bezglutenowej mąki(...)siostra, wyłącz ten mikser do cholery - od rana go słyszę". Czujemy jak cudowny aromat roznosi się po domu i nie tłumią go tym razem inne zapachy - a to sałatka, a to kapusta, a to ryba... Smak też jest inny. Jeszcze bardziej magiczny. Chyba głównie dlatego, że jest to czas, kiedy na makowca "mamy miejsce". :)A teraz, popijając migdałową kawę

Wypisz Wymaluj
Kuskus tabbouleh 199

To kolejne potwierdzenie zasady: mniej znaczy więcej! potrzebujemy: - 1 szklankę kaszy kuskus - 2 szklanki świeżo zagotowanej wody - oliwę z oliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka

Szybko Tanio Smacznie
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 140

fasola brązowa, raczej niedostępna w sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepie  feijão fradinho czyli fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy:  feijao tropeiro ,  sałatka z fasoli Brasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro(...)przykryło składniki. Gotujemy 40 minut. Nie zapominajmy dodawać gorącej wody tak aby utrzymać ten sam poziom. Po 40 minutach nie wyłączamy ognia i pozostawiamy na tym samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii). Fasolę możemy jeść samą, możemy

Smaki Brazylii
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 335

cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi być(...)łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą łatę wołową – dobierzcie do niej przerośnięty tłuszczem kawałek wołowej łopatki

Karo in the Kitchen
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 145

różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka(...)pieczenia, następnie układamy pulpeciki-po dwa w rzędzie, ciasno obok siebie. Przykrywamy resztą masy jęczmiennej, pilnując, by wypełnić wolne przestrzenie. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu. Zamiast formowania pulpecików masę mięsną można także wyłożyć równo w keksówce lub wszystkie składniki zarówno pulpetów jak i masy wymieszać razem i upiec jako bardziej tradycyjny pasztet

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z kurczakiem, fetą i słonecznikiem 1587

modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść.  Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki:  6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki(...)rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki

Czerwona Porzeczka
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 240

poście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą(...)czym mogę Wam go przyrównać. Konsystencję sos ma gęstą, ale dobrze rozprowadza się go pędzelkiem po mięsie. Dodatkowym plusem jest wydajność produktu. Upieczone udko nabrało fajnego koloru, skórka lekko chrupiąca, może byłaby bardziej chrupiąca gdybym dłużej piekła, nie chciałam przesadzić z pieczeniem, bo nie wiedziałam jak sos się będzie zachowywał. Następnym razem przytrzymam dłużej.  Nie mam zastrzeżeń

Blondynka Gotuje
Cukinia słodko-pikantna 223

Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być

Trzeci talerz
Surówka z białej kapusty 211

Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Tylko ona ma zdolności

mojewypiekiinietylko
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 152

cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać jelita(...)ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi

królestwo garów
Krewetki ze smażonym ryżem 155

Krewetki - jak dla mnie to najlepsze owoce morza! Perfekcyjnie pasują do dań obiadowych jak i sałatek. Dzisiaj polecam wam wypróbować przepis na smażone krewetki podane ze smażonym ryżem. Jeżeli nie lubicie zielonej papryki - zastąpcie ją innym warzywem, bądź w ogóle pomińcie. Składniki: 250 g obranych krewetek 1 marchewka 1/2 sztuki zielonej papryki 1/2 sztuki papryki chili 1 ząbek czosnku masło(...)trzeba posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron około 8-10 minut. 5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać sos sojowy (nie żałować;)) i usmażone warzywa. Wymieszać. 6. Na talerz wyłożyć usmażony

Ugotować
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 168

właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe ,  świeżo robione , niesamowicie chrupiące  , w cienkim cieście , wypełnione(...)zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos  , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób!Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p )Na początek żeberka w chrupiące

Ostra na Słodko