Jest to przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać
Kuchnia Pokoleńudał. Następnym razem do masy budyniowej dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny * pół szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: * litr mleka * 3 budynie czekoladowe Masa
sierotka maRysia w kuchniPrzedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie z budyniem(...)suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam
karmelowyUwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Ps. Znów dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna
Cynamonowe szczęścieŚwiderki z ciasta francuskiego Świderki z ciasta francuskiego z szynką i serem to rewelacyjna przekąska lub danie na kolację. Sposób przygotowania jest niesamowicie łatwy i szybki. Świetnie sprawdzają się również, gdy wpadają niezapowiedzianie znajomi – wszystkie składniki znajdziemy na ogół w lodówce. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania świderków z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 100g
Gotuj Się Kto Możenikt nie ma ochoty? Albo co gorsza zakalec, który za chwilkę wyrzucisz do śmieci? Nie poddawaj się zbyt szybko! W bardzo łatwy sposób możesz zrobić z tego coś pysznego :) Dziś polecam właśnie bajaderki- małe, słodkie kuleczki z resztek ciast, oblane polewą i obtoczone w wiórkach kokosowych. Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś je z jakiegoś starego ciasta
Nastoletnie WypiekanieMoje ulubione ciasteczka- zawsze wychodzą, są łatwe w wykonaniu i ekspresowe. Ich kruchość zawdzięczamy gotowanym żółtkom. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 5 gotowanych żółtek 1 białko jaja dowolna posypka Wykonanie: Żółtka dokładnie utrzeć i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto, następnie ułożyć na stolnicy i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym
Tradycyjna Kuchniaporcje i podajemy. Najsmaczniejsza jest ciepła – ale jeśli jakimś cudem nie zniknie z Waszego stołu w kilkanaście minut to co zostanie łatwo odgrzać – ponownie wkładając tartę do piekarnika. SKŁADNIKI SKŁADNIKI NA 1 TARTĘ – 4 porcje CIASTO 180g mąki pszennej T450 (tortowa) albo mieszanka jasnych mąk bezglutenowych 50g dobrej oliwy 50-60ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka cukru
Karo in the Kitchentego, że jest ten surowiec jest nowością, bo w powszechnym użyciu u nas jest najwyżej od 20 lat, mają znamiona luksusu. Gotowe ciasto jest tak tanie, ze nie opłaca się go robić, a do tego tak łatwe w obróbce, że osoby radzące sobie z kisielem powinny to ogarnąć. O! i tu dochodzimy do czwartej sytuacji, którą dopisujemy do trzech wspomnianych
Kryzysowa Książka Kucharskapotrafią mi się znudzić. Ostatnio na blogu pojawiły się dwa przepisy z dynią w roli głównej: SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat(...)fajnie ze sobą współgrający duet. Warto w sezonie kiedy jest duży dostęp do dyń, przygotować zapas puree i zamrozić. Można je potem łatwo i szybko wyjąć z zamrażarki i przygotować, czy to właśnie chlebek, ciasto albo zupę. Składniki: 1,5 szklanki mąki migdałowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 3 jajka (ubite żółtko z białkiem) 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego) ⅓ szklanki
PaleoLifeStyropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku
Kuchnia z widokiem na ogródbędzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny (z czego większość to czas, gdy ciasto leżakuje) Szacowana cena dla 2 osób (30 pierogów): ok. 6-7 zł Poziom trudności : łatwy Z tych składników powstanie ponad 30 pierogów. Warto zrobić ich więcej, bo można je bez problemu mrozić. Potem wystarczy wrzucić pierogi
Niedzielny kucharzmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz Na Dzień Matki , przygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami
Pysznosci Babci Basitowarzystwie kokosa, żurawiny i korzennych przypraw: Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną . Generalnie lubuję się w słodkościach, przy przyrządzaniu których używa się warzywa jako głównego składnika. Wszelkie ciasta z marchwią , cukinią , burakiem czy szpinakiem to jest to, co kocham nie tylko za smak, ale również za innowacyjny skład. Fascynuje mnie fakt, że warzywko kompletnie w wypieku jest niewyczuwalne, mimo(...)diety, gdy domownicy niezbyt się w nich lubują. Składnik kluczowy pozostaje wtedy moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki
Grunt to przepis!pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. ) Do tego zawarta w cieście kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz – ma mało skrobi, a dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Wyzwanie było trochę
Ostra na Słodko