macie w lodowce albo lubicie. Wszystko zależy do waszego smaku i pomysłowości. Poza tym warto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego. Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikporze. Zresztą teraz jest idealna pora na eksperymentowanie i faszerowanie wszelakich warzyw. Ostatnio przedstawiłam wam papryki faszerowane klasycznie , czyli mięso i ryz, dzisiaj zapraszam na papryki z mięsem, kuskusem, ostrymi przyprawami i mozzarella. Mam nadzieje, ze się skusicie bo są pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRyż albo kuskus (z pszenicy) są często spotykane nawet w Polskiej kuchni. Niestety składają się głównie z węglowodanów, a kuskus dodatkowo zawiera gluten. Całe szczęście możemy przygotować dużo zdrowszą i całkiem podobną alternatywę dla ryżu i kaszy kuskus – z kalafiora albo brokuła. Dlaczego jednak chcemy czymś zastąpić ryż i kuskus? Są to zboża, prawie czyste węglowodany, które tuczą(...)dobrze się komponuje z wieloma daniami – pasuje do zup, sosów, mięs, surówek, sałatek. To niskowęglowodanowa i bezglutenowa alternatywa dla zbóż. Bezglutenowy i niskowęglowodanowy „ryż” albo „kuskus” z kalafiora albo brokuła jest bardzo prosty, potrzebujesz… kalafior albo brokuł. Surowe warzywo pokrój w różyczki, głąb ze środka raczej wyrzuć. Następnie możesz użyć ręcznej tarki (większe oczka
PaleoSMAKKlasyczne danie kuchni włoskiej z dodatkiem z Maghrebu. Danie lekkie jak kuskus, a przy tym niesamowicie pożywne i pyszne! Czas: Godzina w tym 25 minut na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo solidne Włoski klasyk z nutą orientu Bakłażan pod parmezanem to klasyczne danie kuchni włoskiej i jedna z ulubionych potraw Agnieszki. Jest proste do zrobienia, zawiera raptem(...)trzy składniki, a jest bardzo smaczne i eleganckie. Martha Rose Shulman , autorka książek kulinarnych, postanowiła pożenić włoski specjał ze składnikiem powszechnym jak Maghreb długi i szeroki – z kuskusem. Robiona na bazie gotowanej pszenicy durum kasza, stanowi podstawę menu w krajach od Libanu po Tunezję. Ma też swoją izraelską odmianę o nieco drobniejszej strukturze. Taki właśnie kuskus, zupełnie przypadkowo kupiliśmy
Niedzielny kucharzKolejny wpis z cyklu „dietetycznie”, tym razem pokażę Wam w jaki sposób przygotować smaczny, prosty i dietetyczny obiad. Filet z kurczaka z kaszą kuskus to danie, które możemy zjeść zarówno na ciepło, ale równie dobrze będzie smakować na zimno. Taki obiad możecie zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zabrać jako posiłek do pracy. Wykorzystamy tutaj składniki, które są niskokaloryczne(...)bardzo sycące – kaszę kuskus , filet z kurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe śniadaniowe przepisy i kolejny już do kolekcji przepis na owocowy koktajl! Zmiksowałam koktajl marchewkowo - pomarańczowy i przygotowałam prostą sałatkę z kuskusem, którego tak dawno nie jadłam, a mam spore zapasy przeróżnych kasz, więc będzie się działo! Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem, ale i z owocami(...)warzywami. Moje ulubione połączenie kaszy kuskus na słodko znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus
Moja smaczna kuchniaKuskus Ostatnio często gości w naszym domu bo jest poprostu mega zdrowa i pyszna. Robiłam do tej kaszy kilka podejść ponieważ jak się ja źle zrobi to jest poprostu niedobra. Ale wystarczy kasze wsypać do miski i zalać osolonym wrzątkiem tak aby wody bylo więcej o szerokość palca i zostawić aż cała kasza wchłonie wodę czyli
Tanio smacznie i prostofantastycznymi przepisami. Dzisiaj przekonałam się, że klopsik klopsikowi nie równy, zaskakujący choć niby taki sam. Jamie zabrał mnie do Maroka, całą rodziną zajadaliśmy się pitami, keftą i słodkim kuskusem z morelami i pistacjami. Zapraszam
Dzieje kuchennej Wiewióryrównież być sałatką :) Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem. Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej
Dzieje kuchennej WiewiórySałatkę przygotowujemy na dużym półmisku. W smaku jest po prostu obłędna. Ja podałam z kieliszkiem schłodzonego cydru z świeżą melisą. TO TRZEBA ZROBIĆ I ZJEŚĆ ;-))) SKŁADNIKI: - 200 g kaszy kuskus - 2 podłużne pomidorki czerwone - 2 podłużne pomidorki żółte - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 1/2 awokado - 1/3 melona - 1/2 mango - 1/4 kalarepy -1/4 czerwonej papryki - świeże liście melisy Kaszę zalej wrzątkiem
SMYKWKUCHNIPyszna zupka.. porcja rosołowa kasza kuskus Kupiec kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości, pod koniec dodać kaszkę kuskus.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieniskiej zawartości tłuszczu bo około 12- 14%, ale mimo to polecam tą rybę. 100 g łososia na parze to około 170kcal. składniki: na 2 porcje kasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) cukinia mała 2 marchewki 1 ząbek czosnku 250 g łososia 1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się
SMYKWKUCHNIJedna z moich ulubionych sałatek, ma w sobie coś, co mnie przyciąga, może to kuskus i tuńczyk bardzo do siebie pasują? ;) Choć konsystencją trochę przypomina pastę bardziej niż sałatkę, to jednak nie smarujemy nią chleba, tylko jemy po prostu jak sałatkę. Idealna np. na drugie śniadanie do pracy, choć może być też pozycją w menu na karnawałowej imprezie. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówLubię drób w połączeniu z owocami. A już szczególnie odpowiadają mi dania z kuchni arabskiej łączące kuskus, owoce i drób. Oczywiście nie jest to potrawa identyczna z tymi robionymi w tamtym rejonie świata - bardziej coś w tym klimacie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipoczątkiem nowego roku i dużo zamawianego online jedzenia zrobiły swoje. Kalafior to cudowny dodatek, który pozwala na sprytne podmiany na talerzu – ten przepis na kalafiora wykorzystuję zamiast zwykłego pszennego kuskusu czy brązowego ryżu. Tajemnicą delikatności i charakteru tego podrobionego do granic kuskusu jest sposób obróbki cieplnej i kompozycja przypraw dodanych do kalafiora. A najlepsze jest to, że taki kuskus(...)którzy kiedykolwiek powiedzieli „zapomniałem o śniadaniu/obiedzie/kolacji” – wokół jedzenia buduję swój dzień. Jem nie tylko dla zabicia głodu ale i dla samej przyjemności – zapachu, smaku, aromatu, faktury… Ten kuskus z kalafiora ciężko nazwać wyrzeczeniem – jest lekki, puszysty, wyraźnie aromatyczny – smakuje mi nawet lepiej niż klasyczny! 100g kalafiora to tylko 25kcal – 2g białka i niecałe 5g węglowodanów. 300mg potasu, 15mg
Karo in the Kitchen