Dziś na niedzielny obiad przygotowałam udka z kurczaka w oryginalnej przyprawie indyjskiej Chicken Masala. Mięso jest bogate w smaku i wymagało dobrego dodatku. Pomyślałam,że podobnie aromatyczny ryż dobrze się sprawi w tej roli. SKŁADNIKI: 2 paczki ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy 1 srednia marchewka około 10 cm pora garść suszonych moreli,żurawiny i rodzynek 1 szalotka łyżka(...)masła i oleju sól, grubo mielony pieprz lub roztarty w moździerzu WYKONANIE: na maśle i oleju zeszklić warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, dodać suszone owoce oraz ryż, wymieszać i smażyć około 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Gotowe , smacznego
Kuchnia Beatyzupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :) Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy(...)dodając sól, pieprz i czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy domową vegetę, marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy
Na moim talerzuKlasyczny rosół drobiowy czy drobiowo-wołowy zna każdy z nas. Jednak może od czasu do czasu, np. z okazji świąt, przygotować sobie bardziej wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja. Składniki: 1 korpus kaczki 2 skrzydełka z kaczki(...)litry wody 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1/2 pora 1 liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 cebula Korpus kaczki, skrzydełka, szyję oraz podroby umieścić w garnku. Warzywa obrać i ułożyć na kaczce. Cebulę przekroić na pół i mocno ją opalić aby nabrała dymnego aromatu. Dodać do warzyw. Dołożyć listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą
My simple kitchenKotlety siekane to alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych. Są tanie, pyszne i idealne na każdą okazję. Kotlety takie są lubiane przez dorosłych i dzieci. Możemy podać
Kuchnia w oparachziś zrobiłem taki gulasz na obiad. Wszyscy zjedli ze smakiem. :) Składniki : 80 dkg filetów z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego sól pieprz czarny mielony zioła do brobiu olej lub smalec do smażenia Sposób wykonania : F ilety opłucz pod bieżącą wodą , pokrój(...)kostkę. Marchew i pietruszkę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę lub półksiężyce. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Pokrojone mięso wrzuć do rondla, dodaj warzywa, olej, ziele angielskie, listki laurowe i ziarna pieprzu. Rondel postaw na ogniu i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dopraw do smaku solą , mielonym pieprzem i ziołami, wymieszaj. Podawaj z ziemniakami
Przepisy i porady kulinarnesłodkie akcenty w sałatkach, mango czy truskawki w sezonie letnim. Sałatka z awokado i pomidora świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, na przykład pieczonych filetów z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce , czy też rybnych. Można ją także potraktować jako osobne danie i zjeść ją na drugie śniadanie czy też kolację. Zielono znaczy zdrowo Polecam dodawanie tego typu sałatek(...)ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy dostarczyć w ten sposób w podstawowym posiłku są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Na pewno będzie nam łatwiej zjeść zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, jeśli w naszych posiłkach zastąpimy “wypełniacze” zieleniną. Po takim po łączeniu z pewnością zauważysz różnicę, zniknie uczucie ciężkości po jedzeniu a organizm
Book of spellssię tylko kilka razy, bo u mnie w rejonie robi się barszcz czerwony. Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych(...)cukrowa - 10 -15 sporych grzybów ( prawdziwki, podrzybki, krakusy, stojaki) - 3 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka mąki pszennej - 4 łyżki oliwy z oliwek Do sporego garnka włóż umyte mięso, przyprawy, warzywa, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na patelni na oliwie podsmaż pokrojone w plastry grzyby, smaż je partiami i dodawaj do zupy, przesmaż czosnek
SMYKWKUCHNIdomu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie, gdy dodamy do niej upieczoną, pokrojoną pierś z kurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek gruntowy polski 1 pomidor(...)Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka octu spirytusowego sól ipieprz do smaku Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić... ( sałatę porwać). W słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu polać nim sałatkę przed samym podaniem, wymieszać i serwować. Smacznego
Gosia gotujeBłyskawiczne danie dla wielbicieli azjatyckiej kuchni. Składniki: ok 200 g makaronu noodle duża pierś z kurczaka opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Sos: 2 łyżki sosu sojowego łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) imbir, papryka słodka i ostra, kumin, cynamon, odrobina kakao, sól, pieprz łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg instrukcji(...)opakowaniu. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Mięso podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mrożonkę, podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do warzyw i mięsa. Całość dusimy jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy makaron i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnezimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11. Paluszki serowe 12. Parówki na patyku w chrupiącym cieście 13. coś dla Vegan czyli chrupiące świeże warzywa z ulubionym dipem (marchew, seler naciowy, pomidorki koktajlowe) 14. Bagietka z hummusem świetny przepis na Hummus idealny, jednak w "sylwestrowy dzień" wszyscy jesteśmy zapracowani dlatego też jeżeli robicie hummus(...)eksperymentować. 15. Muffiny mini lasagne Bardzo proste szybkie i spektakularne muffinki. Podsumowując robiąc zakupy koniecznie zaopatrz się w ciasto francuskie,mięso mielone, filet z kurczaka to takie jedzeniowe must have :) z tych 3 składników wyczarujesz przyssawkowe cuda powodzenia
Wylizany RondelKremowe i lekkie, z dodatkiem śmietanki. Pasuje do ryb i kurczaka, ale może także stanowić samodzielne danie. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew żółta kilka różyczek kalafiora szklanka marchewki mini 1/2 szklanki słodkiej śmietanki posiekana lub suszona natka pietruszki lub lubczyk sól, pieprz(...)garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, mieszając. Wlać gorący bulion, dodać warzywa. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę i gotować do odparowania prawie całego płynu. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki lub lubczyk
Czerwień i błękitostatnio bardzo często, tak nam smakuje. Jeżeli chcemy, żeby była gęsta ugotujmy ją razem z makaronem a podawajmy z pieczywem, np. bułeczką. Składniki: 2 filety z kurczaka 100 gramów makaronu w kształcie ryżu 2 garście włoszczyzny krojonej w paski 1 garść mrożonego groszku 3 łyżki(...)posypania Sposób przygotowania: Filety myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk. Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy
Cukiernia Pychotkiprosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać(...)biedne kaczki mogą tego chleba zjeść? No ile? :) A wyrzucać nie lubimy. Nic nie lubimy wyrzucać. Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy
Marder&Marder ManufactureZielony pyszny, zdrowy makaron z tapioką nabyłam w Biedronce i leżał chwilę bo nie wiedziałam co z nim począć. Teraz powstało pyszne danie i dobrze że
Moje Małe CzarowaniePewnie myślicie co to takiego ta wspęga wężowata a to nic innego jak fasolka czarne oczko. Fasolka widowiskowa a do tego zdrowa pełna lekko przyswajalnego białka
Moje Małe Czarowaniemielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2-3 łyżki sosu worcestershire Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Umieścić w garnku, zalać 2 szklankami wrzątku i zagotować. Dodać przepłukaną kaszę, pokrojone na kawałeczki kabanosy. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, a cebulę(...)wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire
Czerwień i błękitzupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :) Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy(...)dodając sól, pieprz i czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy domową vegetę, marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy
NA MOIM TALERZUkurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne(...)pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji
Kulinarne przygody Gatityjednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papie ryżowy do Decare . Składniki: 3 arkusze papieru ryżowego 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka 1 marchewka 1 mała papryka 3 liści kapusty pekińskiej ketchup Sposób przygotowania: Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy(...)pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę, paprykę z ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni do zarumienienia mięsa i warzyw. W ciepłej wodzie maczamy arkusze papieru ryżowego. Na desce lub blacie układamy arkusz papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na lekko
Truskawkowa Fiestamarchewki kawałek pora ( białą część ) 1 duży ziemniak 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku pęczek świeżego koperku sól ,pieprz do smaku Korpus kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki ,żeby było łatwiej zmieścić do garnka zalewamy około 2 l wody . Dodajemy obraną ze skóry i przypaloną na palniku cebulę ( jak do rosołu ) . Doprowadzamy do wrzenia(...)czasie odcedzamy wywar od kości . Marchewkę ,ziemniaki , pora , pietruszkę , selera obieramy i kroimy w kosteczkę dowolnej wielkości . Ja preferuję mniej więcej taką jak ziarenka groszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącego wywaru kostnego , doprawiamy solą , zmiażdżonym czosnkiem . Gotujemy około 10 minut . Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i mrożony zielony groszek . Pozwalamy zupie gotować się następne
Ogrodnik w podróżymarchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut. Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość. Do warzyw dodać mleczko kokosowe i zagotować, po czym włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku(...)przypadku, jeśli proszek curry jest mało pikantny. Wszystko zagotować, sos powinien zacząć lekko gęstnieć. Pulpeciki najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Zobacz również: curry z indykiem i kurczakiem
Kuchcik gotujeziaren pieprzu 3 listki laurowe Sól, pieprz Domowa jarzynka 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy udko z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy 3 lity wody i lekko solimy. Gotujemy na małym do momentu aż mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Zupę podajemy z posiekaną natką
Bajeczna Kuchniaprzepisów, mniej lub bardziej klasycznych. Dzisiaj postawiłam na kukurydzę. Szybka i prosta zupa, słodka i ostra, pożywna. Aby uzyskać około 2,5 l zupy przygotujcie: dwa udka z kurczaka cebulę dymkę 5 ząbków czosnku dwie średnie marchewki kilka zielonych liści pora niedużego selera dwie średnie pietruszki około 400 g gotowanej kukurydzy, może być z puszki 4 liście laurowe(...)jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami) szczypta gałki muszkatołowej sól Na początek gotujemy wywar z mięsem, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, z cebulą, czosnkiem, liśćmi pora i resztą warzyw pokrojonych na mniejsze części. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około 30 minut. W międzyczasie miksujemy kukurydzę, podlewając odrobiną bulionu. Z gotującego się wywaru wyławiamy
PichceniomaniaSkładniki: -filet z piersi kurczaka -mieszanka warzywna -ziemniaki -0,75 ml. śmietany 18% -ser żółty -sól -pieprz -majeranek -zioła prowansalskie -mąka Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, gotujemy i kroimy w plasterki. Piersi myjemy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami. Kiedy mięso będzie już gotowe dolewamy do niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną(...)mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego
Magia jedzenia.Składniki 1 brokuł- 2 szkl.posiekanego 1 pierś z kurczaka -opcjonalnie 3 marchewki 1/3 płatków jaglanych 1/3 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/3 startego sera c heddar 1 cebula czerwona posiekana drobno 3 ząbki czosnku dodatkowo sos pomidorowy tutaj wymieszany z kremówka Wykonanie Zagotować wodę i wrzucić na wrzątek obrane,umyte i pokrojone w paski marchewkę.Blanszować 3 minuty.Do(...)samej wody wrzucić umyty i pokrojony na różyczki brokuł na 1 minute ,oraz pierś pokrojona na paski.Po minucie wyciągnąć warzywa i mięsko.Wszystko posiekać drobno,lub zmiksować na drobne kawałki. Dodać resztę składników i wyrobić masę . Doprawić pieprzem i solą. Uformować krokiety .Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C na złoty kolor.Podawać z sosem i kiełkami
w mojej kuchnigrupy B, magnezu, cynku, czy żelaza oraz posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna! Pikantna zupa z soczewicą Składniki: 3 l bulionu mięsno - warzywnego: porcja rosołowa, skrzydełka z kurczaka 4 - 5 marchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion o pięknym kolorze. Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także soczewicę i całość gotujemy przez 15-20 minut. Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw. Składniki: - mięso z piersi kurczaka (200 g) - 1 sztuka - szparagi zielone ( około 400 g) - 1 pęczek - ziemniaki (młode) - 500 g - pomidorki koktajlowe - 10 sztuk - papryka czerwona - 1 sztuka - cebula - 1 sztuka(...)zioła Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, a następnie podsmażyć je na oliwie wraz z posiekaną cebulą. Ziemniaki obrać, szparagi umyć, odciąć końce. Warzywa ugotować w wodzie lub na parze. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę
Fit-aminaprzepadają za ciężkimi sosami, w których często owe makarony pływają. Zobacz również inne przepisy na SZPARAGI ----> omlet ze szparagami i baleronem coppa , szparagi z boczkiem , szaszłyki z kurczakiem i szparagami Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - przepis: Składniki: 250 g makaronu 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6-8 szparagów (+sól, cukier i masło go gotowania) mozzarella sól, pieprz(...)parmezan do posypania Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - jak zrobić? Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końce, jeśli są grube, obrać np. obieraczką do warzyw. Każdy szparag pociąć na 3-4 kawałki, gotować przez 2-3 minuty we wrzątki z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i łyżeczki masła (grubsze szparagi gotować około 3 minut, cieńsze
Moje Qulinariamoich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , 1 średni seler , 1 mały por , 1 mały kalafior , 1 główka czosnku , 3-4 łyżki masła , sól , pieprz(...)śmietana. Mięso (porcję rosołową) opłukać i ugotować w około 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Dodać do niego warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku. Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość
Codzienna kuchnia niecodziennaProporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) ewentualnie wody 4 skrzydełka z kurczaka 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 5 suszonych grzybków 6 średnich ziemniaków 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe(...)bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć
Kulinarne przygody Gatity