Zamiast zwykłego kotleta z piersi kurczaka, możemy wyczarować smaczną i kolorową roladkę na obiad, podaną z ziemniakami. Roladki wiosenne SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko -1 szt mąka bułka tarta do panierki sól i pieprz tłuszcz FARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE(...)Jajko ugotować na twardo , obrać ze skorupki, pokroić na plastry. Marchewkę i różyczki brokuła ugotować. Na każdym filecie układać po kilka listków natki pietruszki, plaster jajka i warzywa. Mięso zwinąć w rulon, roladki obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu, aby roladki usmażyły się w środku. Smacznego
Kuchnia Danusiplastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność! Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)pokrojony czosnek i cebulę. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy umytą i pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy pieprz i sól. Smażymy, aż będzie chrupka. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy. Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki
Kitchens Alphabetkroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę i również wkładamy do garnka, niech się trochę przesmaży. WAŻNA RZECZ, jeśli nasze leczo podczas duszenia lub smażenia trochę się przypali(...)smaku. Teraz czas na cukinię, jeśli jest mała skórkę i nasiona zostawiamy- przy okazji nam się nie rozpadnie podczas duszenia, kroimy ją w kostkę i smażymy z pozostałymi warzywami. Wszystko dokładnie smażymy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba
Mango Papajasłodkie chili kojarzy mi się przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Idealnie nadaje się do sajgonek. Ale pasuje też na przykład do kurczaka panierowanego i innych mięs, a także owoców morza. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak mi :) SOS SŁODKIE CHILI Składniki: - 4 papryczki chili - 3 ząbki czosnku - 150 ml wody - 80 ml octu jabłkowego - 100 gram(...)oliwek Papryczki chili drobno posiekać, zostawiając pestki tylko z jednej papryczki. Czosnek obrać i również posiekać. Do rozgrzanego rondelka wlać 2-3 krople oliwy z oliwek i wrzucić warzywa. Smażyć około pół minuty, po czym dolać wodę. Wymieszać, dodać ocet, cukier oraz sól. Gotować, aż papryczka będzie miękka. Na sam koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną w 1 łyżce wody i dodać
Zgrabne Gotowaniepolskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze z wołowiny lub drobiu, albo na żeberkach wieprzowych, które przed ugotowaniem podsmaża się na patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami(...)łyżka soku z cytryny lub octu koperek lub natka pietruszki Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka Zagrodowy 1 duża cebula opalona nad ogniem 1 pietruszka kawałek selera 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz do smaku Cebulę, obrać opalić
Cztery Fajeryjeden poważny problem jeżeli jest podgrzewany w za wysokiej temperaturze może powodować problemy żołądkowe. Ponadto kurczak traci też swoje walory smakowe staje się suchy. Jeżeli nie lubisz jeść zimnego kurczaka możesz go podgrzewać, ale musisz to robić w jak najniższej temperaturze przez dłuższy czas. Szpinak Szpinak jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu, ale zdecydowania najlepiej jest go jeść na surowo(...)szpinaku azotany przekształca się w azotyny. Naukowo udowodnione jest, że spożywanie azotynów może przyczynić się do powstawania nowotworów. Podobna sytuacja wygląda z burakami, rzodkiewką, selerem i marchwią. Te warzywa są bardzo zdrowe, ale tylko i wyłącznie jak spożywamy je na surowo! Grzyby Lubisz zupę grzybową? Jak ją przyrządzisz jesz ją kilka dni? Podgrzewanie grzybów kilka razy może powodować zatrucie
To Musisz Wiedziećpłaskich wstęg. Pochodzi on z regionu Emilia -Romagna i najczęściej podawany jest z sosami. Tagliatelle w sosie śmietanowym to dla mnie taki klasyk, którego często wzbogacam o różne warzywa, czy mięso. Tym razem padło na pyszne owoce morza i doskonałe suszone pomidory. Co prawda do przygotowania tego dania użyłam sałatki z owoców morza, ale to tylko przyspieszyło proces i wierzcie(...)doskonale przyrządzone. Po prostu bellissima! Suszone pomidory to kolejna moja miłość (z wielu), dlatego mam z nimi ulubione połączenia. Moim zdaniem są genialne właśnie do makaronu, jak i do kurczaka. Tagliatelle z suszonymi pomidorami w oliwie już same w sobie tworzą pyszny sos, dlatego często blenduję suszone pomidory i powstaje coś na rodzaj pesto z suszonych pomidorów, warto wtedy dodać
MamaOskarkakroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas(...)naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenykoncentratem pomidorowym lub przetartymi świeżymi pomidorami bez skórki (szczególnie latem z dojrzałych, pięknych pomidorów). Koperek plus kilka łyżeczek śmietany (opcja) i jesy pycha, mówię Wam! SKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki ćwiartka selera kawałek pora, jasna część 3 goździki, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego mały pęczek natki pietruszki 2 małe opalone cebulki (można podpiec(...)podania: świeży koper i makaron nitki PRZYGOTOWANIE: Mięso porządnie myję, wrzucam do garnka. Włoszczyznę obieram, pęczek natki myję, zawiązuję nitką jak bukiet kwiatów. W garnku z mięsem układam warzywa, opalone cebulki oraz pęczek natki, zalewam zimną wodą, dodaję liście, goździki i kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, zbieram szumowiny i ustawiam niski gaz. Rosół delikatnie gotuje się na malutkim ogniu przez
Zasmakuj Kuchnitego co pod ręką. Dziś mam dla Was idealną sałatkę na przełom lata i jesieni, super sprawdzi się na śniadanie do jajek, na obiad do szybko przygotowanej piersi z kurczaka, albo puree z ziemniaków, na kolację z kolację do pieczonej kiełbaski, lub placków z cukinii. :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki(...)oliwek sok z połowy cytryny pieprz sól Wykonanie: Paprykę kroimy w grubą kostkę, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebulkę ze szczypiorkiem siekamy drobno. Mieszamy warzywa z quinoą, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i oliwą :) Smacznego
Quinoa Raz!zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ZUPA z wędzonym łososiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu domowego – 3-4 łyżki masła – 1 cebula drobno posiekana – 2 spore marchewki obrane i pokrojone w kostkę – 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę(...)śmietany 18% – 150-200 g wędzonego łososia (wędzonego na ciepło) Przygotowanie: W głębokim garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę, marchew i selera i smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj wino i wymieszaj, podczas deglazowania wszystkie warzywa które przykleiły się do dna garnka powinny łatwo odejść. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek i 2 szklanki bulionu lub rosołu. Duś
nietylkopasta.plkroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas(...)naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: Roladki: - 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka - 2 korniszony - pół papryki - 6 plastrów żółtego sera - przyprawy: sól, ostra i słodka papryka, tymianek Sos słodko-kwaśny: - 6-7 pomidorów - pół cukinii - nie duża papryka - przyprawy: sól, cukier, zioła prowansalskie, czosnek, słodka i ostra papryka. Przygotowanie: Roladki. Filety przekroić na pól i rozbić. Doprawić solą, paprykami i tymiankiem. Na fileta położyć(...)plaster sera, korniszona i paprykę pokrojone w słupki. Roladki zwinąć i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180st. Sos. Pomidory sparzyć, obrać. Warzywa pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Odparować i zmiksować. Doprawić do smaku. Roladki przełożyć do sosu i dusić 15-20 minut. Podać z ryżem
Kulinarne blogowanieSklepowego wystarczy tylko umyć. Umyte i wymoczone mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Królika podzielić na części nacinając nożem w miejscach stawów a następnie przełamać lub użyć tasaka. Mięso porcjować jak kurczaka, czyli najpierw nogi, później grzbiet na pół lub na trzy. Jeśli jest na nim tłuszcz, to odciąć i wrzucić do smażenia bo na mięsie nie będzie smaczny. Na patelni rozgrzać(...)którym będzie duszony. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż w paski. Na pozostałym na patelni maśle obsmażyć marchew i pietruszkę. Podsmażone warzywa wyjąć a królika ponownie wyłożyć na patelnię lub zostawić w naczyniu do duszenia. Dodać pozostały z warzyw tłuszcz i cebulę. Doprawić solą i pieprzem a następnie podlać odrobiną wody. Całość dusić
Ola la LCHFprzyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę(...)wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości. Do większego garnka wlewamy bulion, wkładamy seler i pietruszkę. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa w bulionie są już gotowe wlewamy podgotowaną botwikę wrzucając też pokrojone liście i buraczki. Doprawiamy do smaku wciskają też ząbek czosnku. Dodajemy posiekany koperek. W wersji wypasionej zabielamy zupkę śmietaną
Mama z miasta