przedszkolaków. Moje dzieci dawno już nie chodzą do przedszkola ale dobra zupa jest wciąż ich ulubionym daniem. Zupa z soczewicy 4 porcje Składniki: 1,5 l domowego bulionu z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 2 ząbki czosnku 100 g 200 ml kokosowego mleka ok. 400 g ciecierzycy z puszki 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego(...)posiekanej świeżej kolendry sól do smaku Wlej bulion do garnka. Dodaj marchewkę, korzeń pietruszki i selera oraz czosnek. Wsyp opłukaną soczewicę, dodaj przyprawy, lekko posól i gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki posiekanej świeżej kolendry. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj opłukaną ciecierzycę z puszki i zagotuj zupę. Przed podaniem posyp resztą
codojedzeniadelikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia. Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki zaś na pewno mogą być zastąpione grzybami leśnymi np. prawdziwkami, podgrzybkami lub rydzami. Pasztet tak posmakował moim domownikom, że nawet(...)oznaczało, że mu smakowało. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Dla mnie bardzo smakuje z dodatkiem białego sera, ale można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem. Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka
Kuchcik gotujewędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki(...)grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem Zupa z kalafiora z orzechami Zupa z pietruszki Zupa brokułowa z kurczakiem i czarnuszką Zupa z kalarepki i pietruszki z listkami szałwii
Codzienna kuchnia niecodziennapieczystym z niedzielnego stołu: po pieczeni wołowej, czy pieczonym kurczaku, które albo zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone. Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu. W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych(...)pewno zauważyliście, że nie jest przeładowana składnikami, a ser traktowany jest jako dodatek, niemal przyprawa. My bardzo oszczędnie używamy sera, staramy się natomiast na wierzch kłaść dużo zieleniny i warzyw. Robimy też bardzo cienkie ciasto. W naszym wykonaniu raczej jest to rodzaj flat breda, który bardzo dobrze smakuje na zimno. Pizza z tego przepisu świetnie nadaje się do podgrzewania
Niedzielny kucharzwindow.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu(...)tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Cebulę i fasolę dodajemy do buraków, gotujemy przez kolejne 10 minut. Podajemy z podsmażonymi ziemniakami, zupę można również
Delusional Trinemała cebula kulka mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, bazylia 2 małe cukinia 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Każdy filet z kurczaka kroimy płasko na pół, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1/2 cm. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Pieczemy 15 minut(...)doprawiamy ziołami, a następnie układamy na filetach, a na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli i zapiekamy jeszcze 10 minut. Umyte cukinie kroimy w cienkie paski np. przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy do niego cukinię, smażymy 2-3 minuty by cukinia odrobinę zmiękła. Na talerzu układamy porcję cukiniowego makaronu a nim fileta i gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 1 główka kalafiora 1 ćwiartka kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny 6 szt. ziemniaków 3,5 litra wody 400 g śmietany 18% 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego sól do smaku natka pietruszki, koperek Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę(...)powierzchni wywaru. Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy
Qchnia po prostuśmietanę, wrzucamy pokrojony ser pleśniowy oraz dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry, sól oraz pieprz. Całość cały czas mieszamy aż się rozpuści ser. Kiedy już ser będzie rozpuszczony wrzucamy przesmażonego kurczaka, pokrojoną w kostkę papryką, odsączoną kukurydzę z puszki i pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy i dusimy ok. 15 minut. W garnku gotujemy makaron wg. przepisy na opakowaniu. Czy wiesz, że? Rolnicy(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami
Gotuj z Mąkąbardzo smacznych potraw. Dzisiaj prezentuję je z szynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania wiele czasu no i jest smaczna. Polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka ( duże ) 150 szynki gotowanej 150 sera żółtego typu gouda Sól, pieprz czerwona słodka papryka Olej sznurek wędliniarski Wykonania: Każdy kawałek fileta kroimy wzdłuż w taki sposób aby powstały nam duże(...)filety przyprawiamy solą i pieprzem ale niezbyt dużo ( pamiętajmy, że ser ma w sobie sól i szynka również ). Szynkę kroimy w małe paseczki a ser ścieramy na tarce do warzyw, łączymy. Na każdym filecie nakładamy część przygotowanej masy i zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy ściśle sznurkiem. Roladki przyprawiamy dodatkowo jeszcze papryką. Obsmażamy
Smaki Ewypracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;) Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy 3 listki laurowe 4 kulki(...)groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek. Po 10 minutach dodaje szparagi. Białe najpierw obieram, odcinam zdrewniałe łodyżki, kroję na kawałki, z zielonych odłamuje tylko twarde łodyżki, nie obieram. Gotuję
Takie tam pichceniegatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi czas mało popularnym i nawet nieco trudnym do zdobycia mięsem w kraju, którego codzienną kuchnię zdominował kurczak. Na szczęście szybko się to zmienia i obecnie dość łatwo kupić perliczkę nie tylko sklepach z segmentu premium, ale też w popularnych sieciach dyskontów – i to w całkiem rozsądnych cenach(...)skorzystania ze sposobności. Jakkolwiek istnieją różne receptury na pieczoną perliczkę, to w wielu z nich powtarzają się takie składniki jak boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona
Kulinarna PokusaWarto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie(...)jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu
Milion SmakówDziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami. Składniki: 1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki) 1/2 kg pieczarek 1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki) 3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ziele angielskie liść laurowy(...)sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 litry wody marchewka, seler, pietruszka Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę. 2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy
Kuchnia domowa Aniwina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła(...)pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę oleju, gdyż ryż powinien być cały
Kulinarne przygody Gatity