kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:468/657)

Pasztet z cukinii z pieczarkami 322

delikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia. Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki zaś na pewno mogą być zastąpione grzybami leśnymi np. prawdziwkami, podgrzybkami lub rydzami. Pasztet tak posmakował moim domownikom, że nawet(...)oznaczało, że mu smakowało. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Dla mnie bardzo smakuje z dodatkiem białego sera, ale można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem. Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka

Kuchcik gotuje
Zupy kremy - zestawienie najlepszych 183

wędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa z pietruszki(...)grzankami Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem Zupa marchewkowa z sokiem z grejpfruta Zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem Zupa z kalafiora z orzechami Zupa z pietruszki Zupa brokułowa z kurczakiem i czarnuszką Zupa z kalarepki i pietruszki z listkami szałwii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Idealne ciasto na pizzę 399

pieczystym z niedzielnego stołu: po pieczeni wołowej, czy pieczonym kurczaku, które albo zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone. Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu. W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych(...)pewno zauważyliście, że nie jest przeładowana składnikami, a ser traktowany jest jako dodatek, niemal przyprawa. My bardzo oszczędnie używamy sera, staramy się natomiast na wierzch kłaść dużo zieleniny i warzyw. Robimy też bardzo cienkie ciasto. W naszym wykonaniu raczej jest to rodzaj flat breda, który bardzo dobrze smakuje na zimno. Pizza z tego przepisu świetnie nadaje się do podgrzewania

Niedzielny kucharz
Barszcz Ukraiński 195

window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu(...)tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Cebulę i fasolę dodajemy do buraków, gotujemy przez kolejne 10 minut. Podajemy z podsmażonymi ziemniakami, zupę można również

Delusional Trine
Filet z kurczaka w pomidorach na cukiniowym makaronie 196

mała cebula kulka mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, bazylia 2 małe cukinia 2 ząbki czosnku  1 łyżka masła  Każdy filet z kurczaka kroimy płasko na pół, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1/2 cm. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Pieczemy 15 minut(...)doprawiamy ziołami, a następnie układamy na filetach, a na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli i zapiekamy jeszcze 10 minut. Umyte cukinie kroimy w cienkie paski np. przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy do niego cukinię, smażymy 2-3 minuty by cukinia odrobinę zmiękła. Na talerzu układamy porcję cukiniowego makaronu a nim fileta i gotowe. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Zupa kalafiorowa 149

Składniki: 1 główka kalafiora 1 ćwiartka kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny 6 szt. ziemniaków 3,5 litra wody 400 g śmietany 18% 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego sól do smaku natka pietruszki, koperek Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę(...)powierzchni wywaru. Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy

Qchnia po prostu
Kurczak w sosie z sera pleśniowego oraz słodkiej śmietanki! 162

śmietanę, wrzucamy pokrojony ser pleśniowy oraz dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry, sól oraz pieprz. Całość cały czas mieszamy aż się rozpuści ser. Kiedy już ser będzie rozpuszczony wrzucamy przesmażonego kurczaka, pokrojoną w kostkę papryką, odsączoną kukurydzę z puszki i pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy i dusimy ok. 15 minut. W garnku gotujemy makaron wg. przepisy na opakowaniu. Czy wiesz, że? Rolnicy(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami

Gotuj z Mąką
Roladki z kurczaka nadziewane szynką i serem 158

bardzo smacznych potraw. Dzisiaj prezentuję je z szynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania wiele czasu no i jest smaczna. Polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka ( duże ) 150 szynki gotowanej 150 sera żółtego typu gouda Sól, pieprz czerwona słodka papryka Olej sznurek wędliniarski Wykonania: Każdy kawałek fileta kroimy wzdłuż w taki sposób aby powstały nam duże(...)filety przyprawiamy solą i pieprzem ale niezbyt dużo ( pamiętajmy, że ser ma w sobie sól i szynka również ). Szynkę kroimy w małe paseczki a ser ścieramy na tarce do warzyw, łączymy. Na każdym filecie nakładamy część przygotowanej masy i zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy ściśle sznurkiem. Roladki przyprawiamy dodatkowo jeszcze papryką. Obsmażamy

Smaki Ewy
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 192

pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)   Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki(...)groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK )  Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek. Po 10 minutach dodaje szparagi. Białe najpierw obieram, odcinam zdrewniałe łodyżki, kroję na kawałki, z zielonych odłamuje tylko twarde łodyżki, nie obieram. Gotuję

Takie tam pichcenie
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 255

gatunkiem drobiu – co miało miejsce wiele lat temu. Perliczki były jednak przez długi czas mało popularnym i nawet nieco trudnym do zdobycia mięsem w kraju, którego codzienną kuchnię zdominował kurczak. Na szczęście szybko się to zmienia i obecnie dość łatwo kupić perliczkę nie tylko sklepach z segmentu premium, ale też w popularnych sieciach dyskontów – i to w całkiem rozsądnych cenach(...)skorzystania ze sposobności. Jakkolwiek istnieją różne receptury na pieczoną perliczkę, to w wielu z nich powtarzają się takie składniki jak boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona

Kulinarna Pokusa
Pierś kaczki z żurawiną 118

Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie(...)jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu

Milion Smaków
Drobiowy Strogonow 304

Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami. Składniki: 1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki) 1/2 kg pieczarek 1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki) 3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ziele angielskie liść laurowy(...)sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 litry wody marchewka, seler, pietruszka Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę. 2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy

Kuchnia domowa Ani
Risotto z kurczakiem 353

wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła(...)pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę oleju, gdyż ryż powinien być cały

Kulinarne przygody Gatity
Domowy kebab z surówką 476

Składniki Mięso - ½ kg filetów z kurczaka - 5 ogórków kiszonych  - ½ opakowania przyprawy kebab-gyros  - 2 cebule  - ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki  - olej   Surówka  - ½ kapusty pekińskiej  - marchew, cebula  - 2 ogórki kiszone  -  2 łyżki oleju  - sól, pieprz  - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka )   Sos  - 2 łyżki jogurtu naturalnego  - 2 łyżki(...)tzatziki Wykonanie Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawą. Odstawić w chłodne miejsce. Kapustę pokroić w paski, cebulę w kostkę. Marchew i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać olej, sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać

Świat Smaku
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 110

ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo z kurczaka) 3 łyżki ryżu listek laurowy i po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 6 ogórków kiszonych 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz ziołowy do smaku(...)oraz ryż - smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Krok 3. Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, zamieszać i zagotować - gotować do miękkości warzyw przez około 15-20 minut. Krok 3. Do zupy dodać starte ogórki kiszone, koperek i doprawić do smaku (można dolać jeszcze kwasu z ogórków) - gotować przez kolejne 5 minut. Zupę

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z brokułów 156

drudzy uważają, że zmiksowanej papki, przypominającej jedzenie dla małego dziecka, nie można nazwać zupą, bo ubliżyłoby to tradycyjnym zupom. Ja jakiś czas temu bardzo polubiłam gotowanie kremów z różnych warzyw. Niestety, muszę przyznać, że jestem bardzo na bakier z tradycyjnymi zupami typu ogórkowa, pomidorowa, barszcz itd. Jakoś nie mogę się przemóc żeby je ugotować, bo wydaje mi się to skomplikowane(...)można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane lub usmażone kawałki kurczaka itd. U mnie, z pestkami słonecznika i płatkami migdałów wygląda to tak: ZUPA KREM Z BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 103

warzywniak w przyszłym roku) a przycinaniem jeżyny poprosiłam M, żeby skoczył do lasu i pozbierał trochę grzybów (ach ten sezon!), a sama zabrałam się za dalsze przystosowywanie grządki pod warzywa na następny rok. A że M nie bardzo lubi babraninę w ziemi, bardzo chętnie zawinął psa i poszli na grzyby. Nie powiem, trochę się zadumałam nad chwastami, a gdy podniosłam(...)śmiechu. Przed zamordowaniem uratowała go tylko siatka cudnych podgrzybeczków. Historia była, czas na przepis Składniki: Bulion (w tym przypadku): 1 szyja indycza 1 skrzydło indycze 1 podudzie z kurczaka Ok. ½ kg szpondra wołowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki Kawałek selera Kawałeczek pora Przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, 3 łyżeczki soki Wkładka: 1 opakowanie makaronu typu

Kate's Kitchen
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 424

wątrobę z kurcząt 24%, tłuszcz wieprzowy 18%, serca z kurcząt 12%, skórki z kurcząt 6%, cebulę, kaszę manną (z pszenicy), mleko w proszku, sól, mieszankę przyprawową ”Belgijską”, warzywa suszone (marchew, pasternak, cebula, pietruszka liść, cykoria), hydrolizat białka kukurydzianego, maltodekstryna, wzmacniacz smaku: E 621, białko sojowe, przyprawy, cukier, przeciwutleniacz: E 316, serwatkę w proszku (z mleka), substancję konserwującą(...)trybie Fast w tzw. przelocie pomiędzy zajęciami z kawałkiem pysznego chrupkiego pieczywa i dodatkiem np. ostrych ogórków meksykańskich. W ofercie Drosedu znajdziecie jeszcze m.in. bardziej neutralny smakowo pasztet z kurczaka zagrodowego , do którego pasuje jako dodatek marynowana papryka lub kiszone zielone pomidory. Post Jak przyrządzić pasztet belgijski? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Soczewica w pomidorach 140

dania! Buon appetito!  Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja włoskich składników, włoskiej kuchni! Soczewica w pomidorach / 2-3 porcje Składniki(...)marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana (!) dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Mieszamy starannie. Soczewicę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odcedzamy. Dodajemy do garnka z pozostałymi warzywami. Delikatnie mieszamy. Podajemy posypane startym włoskim, twardym serem typu grana padano lub parmezan. Najlepiej smakuje na następny dzień, ale nie gwarantuję, że coś jeszcze zostanie, paluszki lizać! Danie można

Moja smaczna kuchnia
Roladki z kurczaka ze szparagami 122

Jak wszyscy doskonale wiemy, sezon szparagowy jest stosunkowo krótki, dlatego też ze względu na jego dobrodziejstwa, powinniśmy korzystać z niego „ile wlezie”. 😀 W mojej

kurkanielotka.pl
Mięso z ryżem, warzywami i serem żółtym 358

Jedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki

Kuchnia Pełna Pasji