Lubicie pasty do kanapek? U nas jest to codzienność. Mąż uwielbia brać do pracy kanapki z pastami mojej roboty. Czasami jest to pasta jajeczna, czasami z
Kuchnia w oparachGdy wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem
Wanilia i KardamonDziś danie, które lubi mój mąż a raczej jego składnik. Uwielbia makarony. Gdy jest na obiad coś z makaronem to lubi potem jak go trochę zostanie
Ewa w kuchniDziś proponuję sałatkę która nie wymaga za dużo pracy a smakuje
potrawyregionalneKochani, szybko , pysznie i zdrowo- a do tego kolorowo. Polecam Wam obiad w 30 min, robiąc obiad myślałam że bedzie na dwa dni :) niestety ....każdy
Smaki Edytyręcznikami, solimy i pieprzymy i z obu stron. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu dwie łyżki oleju kokosowego i na gorący tłuszcz wkładamy podudzia kurczaka, skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia około 8-10 minut, odwracamy i rumienimy mięso z drugiej strony. Zalewamy zrumienione mięso 1,2l świeżo zagotowanej wody, dodajemy sos sojowy(...)odkładamy. ZUPA W tym samym garnku znowu rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w zapałki obraną marchew i pokrojoną w półcentymetrowe paski umyta i oczyszczoną paprykę. Smażymy warzywa mieszając, do zeszklenia. Dodajemy 1/3 lub ½ opakowania zielonej pasty curry, dokładnie mieszamy. Niech Was nie kusi dodanie całego opakowania, bo zupa będzie nie do zjedzenia ! Rozprowadzamy zawartość garnka
Karo in the Kitchenpieprz, papryka w proszku Dodatki Brokuł- 180g Kalafior- 110g Pieczarki- 50g Masło- 20g Papryka w paski- 40g Czosnek- 14g Sól i pieprz Sos Czosnek- 8g Masło- 45g Piersi z kurczaka oczyść i naciąć kieszonki na 3/4 głębokości. Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody, przesmażyć z czosnkiem, papryką (kostka) i masłem, przyprawić. Sery zetrzeć na tarce, ser śmietankowy podgrzać(...)solą, pieprzem i papryką w proszku i faszerować farszem szpinakowo-serowym. Na natłuszczonej brytfance ułożyć filety i zapiekać w piekarniku w 170C z termo obiegiem- 20 minut. Dodatki: Warzywa podsmażać do miękkości na maśle z dodatkiem czosnku. Sos Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek do zrumienia. Całość polać sosem maślano-czosnkowym. Smacznego Makro w 100g 147kcl
serzmiesemprawie szybkich i bardzo smacznych flaczkach z boczniaka. Składniki: * 500 g boczniaka * 1,5 l bulionu drobiowego ( jeśli nie mamy to gotujemy rosołek z np. 5 skrzydełek i ćwiartki kurczaka) * 1 marchew * 1 nieduża pietruszka * 1/5 kostki masła * 1,5 łyżki mąki * majeranek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa lub gotowa(...)ćwiartki z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, marchwi i pietruszki. Odrobinę posoliłam pod koniec gotowania. Boczniaka umyłam, pokroiłam w paski i poddusiłam na łyżeczce masła. Kiedy mięso i warzywa w rosole były miękkie wyciągnęłam je z wywaru a w to miejsce włożyłam boczniaka. Gotowałam ok. 15-20 minut. W tym czasie mięsko oskubałam z kości a marchew i pietruszkę pokroiłam
Pieprzyć z Fantazjąłyżek jogurtu naturalnego(można wymieszać pół na pół z majonezem) pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy) Mięso dzielimy na porcje tak o grubości 1 cm. Grubsze części rozbijamy delikatnie tłuczkiem,tak aby wyszły nam zgrabne sznycelki.Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę. (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora(...)kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni roztapiamy trochę masła i dodajemy starta marchewkę i pokrojonego pora .Smażymy krótką chwilę , tak aby warzywa pozostały al dente delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Studzimy. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, na górę wykładamy wystudzone warzywa wymieszane z utartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury
Andzia Pichcirobiłam je zarówno ze schabem jak i z filetem z kurczaka. Gdybym jednak miała wybrać, to bardziej pasowały mi do schabu. 6 plastrów schabu lub 2-3 pojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy(...)pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę oraz por, smażymy do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Serek topiony kroimy na paseczki (zamiennie można użyć sera żółtego). Na każdy plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk
Smaki Na Talerzudopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku(...)marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa. Soczewice przepłucz na sitku. 2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, czosnek i chili i przesmaż przez dwie minuty dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin
U Fiolkicukru, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą octową zalewą zalewamy warzywa w misce, mieszamy i odstawiamy na blat na około 2 godziny. Po tym czasie warzywa przekładamy na gęste sito i odcedzamy z zlewy, kilkukrotnie je z niej odciskając – salsa nie powinna być za rzadka. Dodajemy posiekaną drobno kolendrę lub natkę, całość mieszamy i sprawdzamy(...)więcej kuminu czy papryki. Nam najbardziej smakowała do wieprzowiny – do karkówki z grilla i do wieprzowych kiełbasek w kilku wydaniach, ale ta kompozycja smaków sprawdzi się też do grillowanego kurczaka i do ryb. Pikantna, przyjemnie ostra, świetnie zastąpiła na grillowym stole klasyczne dodatki jak ketchup i musztarda. SKŁADNIKI 2 pomidory, dojrzałe ale twardsze (350g) 2 brzoskwinie
Karo in the Kitchenkurkumy, soli, pieprzu cayenne i suszonej natki pietruszki. Wyszło smacznie i lekko :-). Udanego dzionka Wam życzę :-)) Składniki 3 porcje: 2 torebki kaszy orkiszowej 2 polędwiczki z indyka (może być kurczak) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula 3 średnie marchewki suszona natka pietruszki kurkuma pieprz cayenne sól himalajska olej kokosowy do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, kaszę gotujemy(...)wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w paski indyka, pokrojoną paprykę i cukinię. Smażmy do momentu,aż indyk będzie usmażony, a warzywa miękkie. Dodajemy kaszę, kurkumę i pieprz cayenne, mieszamy, doprawiamy solą i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy. Smacznego
kruche babeczkikurczaka w mojej wersji w smaku przypomina leczo, choć nieco delikatniejsze, bo nie ma kiełbasy a jest drobiowe mięso:). Bardzo rozgrzewające i zarazem delikatne danie. 500g filetów z kurczaka 3 papryki 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy w dość dużą(...)zarumienienia mięso, które obsypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, cebulę i pomidory w puszce, dolewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut do miękkości warzyw. 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy dodatkowo do smaku wolą i pieprzem wedle uznania
Szefowa kuchninutą chrzanu. Bardzo lubię takie zupy w szczególności na jesienne obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżeczki chrzanu(...)nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę oczywiście obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Opakowanie żurku rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli
IMPRESJA SMAKU