kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:452/657)

GRILL ELEKTRYCZNY PROFI COOK PC-KG 1029. RECENZJA WRAZ Z PRZEPISEM. 208

Przycisk wł./wył. 2 wskaźniki kontrolne: zasilanie i podgrzewanie Wyświetlacz temperatury „Ready” Duża powierzchnia grillowania: 23 x 29 cm Uniwersalny, może być użyty do np. panini, steków, ryb, warzyw, jaj i deserów Zasilanie napięciowe: 220-240 V, 50/60 Hz Pobór mocy: 2000 W Wymiary urządzenia (szerokość x wysokość x głębokość) : 340 x 145 x 320 mm Waga urządzenia(...)Skoro już co nieco wiecie na temat grilla, którego ostatnio namiętnie używam to może chcecie poznać jakiś przepis na danie z jego wykorzystaniem? Proszę bardzo   Grillowana pierś z kurczaka w ziołach: Ten przepis tak naprawdę jest mojego nie męża ale mi bardzo smakuje więc się nim z Wami podzielę. Do przygotowania tych piersi potrzebne jest Wam mięso z piersi

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Drobiowe curry z ryżem i jogurtowym sosem czosnkowym 125

Polanie gorącej potrawki curry chłodnym sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające.  4 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 200g pieczarek 1 puszka pomidorów  1-2 łyżeczki curry sól, pieprz Sos czosnkowy: 300 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz(...)Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy fileta do zarumienienia, następnie dodajemy warzywa, wlewamy pomidory, sól, pieprz i curry (1-2 łyżeczki w zależności od preferencji). 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt łączymy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Chłodzimy

Szefowa kuchni
Hamburgery z mięsa drobiowego 220

szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej . Można je sobie opiec na kamiennej  patelni nawet bez tłuszczu. Jak kto lubi... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka lub indyka szczypta soli, curry i rozmarynu ząbek czosnku 2 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Dodać do miesa sól ,szczyptę curry (tylko odrobinkę), szczyptę rozmarynu i dokladnie wymieszać(...)pomagam sobie widelcem ) Posmarować patelnię olejem dodać  czosnek opiec hamburgery z obydwu stron po około 3 minuty z każdej strony. Hamburgery są gotowe :) podawać z ziemniakami, ryżem , warzywami, surówkami... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

zielonacukinka
Potrawka z fasolki szparagowej 137

jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna w smaku. Robi się ją na prawdę bardzo szybko , ma niecodzienny(...)smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy

Pobite gary Barbary
Makaron zasmażany z kiełbasą 171

całej rodziny. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 (porcja: 578 kcal) Składniki: 200 g ugotowanego makaronu (około 70 g suchego) 200 g kiełbasy (zwyczajnej, z piersi z kurczaka, wiejskiej) 1 puszka kukurydzy 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 150 g groszku mrożonego lub świeżego 2 łyżki masła 4 jajka 150 ml mleka ½ pęczka szczypiorku szczypta(...)Kukurydzę odsączyć na sitku. Paprykę pokroić i w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Warzywa pokrojone w kostkę zeszklić na dużej patelni na odrobinie oleju. Dodać kiełbasę i podsmażyć przez 10 minut. Następnie dorzucić paprykę, kukurydzę, groszek i dusić

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka ryżowa. 110

Wami podzielić przepisem na nią.  Zapiekanka ryżowa - składniki. 2 woreczki ryżu szklanka słodkiej śmietany  300 g pieczarek 2 cebule 2 papryki czerowne 400 g piersi z kurczaka 100 g startego żółtego sera puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku. Zapiekanka ryżowa - sposób przygotowania. Ryż ugotować i wymieszać ze śmietaną. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną(...)kostkę pierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Takie w sumie nic, a zapiekanka wyszła naprawdę pyszna

Pani domowa
Burger CAMEMBERT 263

zawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam(...)podać z prozdrowotnym ryżem dzikim lub czerwonym!  Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100g polędwicy z indyka lub kurczaka marynata: sos sojowy 10ml + teryiaki 5ml + sambal oelek 1 łyżeczka garść listków świeżej melisy 6-8 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 1 ser typu camembert połowa papryczki szczpiczastej pokrojona w talarki sól, pieprz Przygotowanie

Kuchnia PROzdrowotna
Gęsina na Świętego Marcina 133

mięso jest delikatne o przyjemnym aromacie. To również jedno z najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi(...)może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance w towarzystwie warzyw. Duża pięciokilogramowa gęś potrzebuje 3 godziny. Upieczone mięso jest mięciutkie i lekko odchodzi od kości. 11 listopada rozpocznie się ósma edycja Gęsina na Św. Marcina, która będzie trwać

codojedzenia
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów babci Basi 183

Sezon pomidorowy w pełni , więc czas na pomidorową ze świeżych pomidorów. Składniki na wywar : korpus kurczaka, 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki z natką, kawałek selera, ewentualnie 2 liście, 1 średnia cebula, 1 mały por, 1 kostka rosołowa drobiowa, vegeta , woda, sól , pieprz do smaku, Składniki na masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki(...)wody, Ponadto : 3 łyżki śmietany 18 %, szczypta soli, 2-3 łyżki krupczatki, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso płuczemy, warzywa myjemy i oczyszczamy. Wszystkie produkty na wywar wkładamy do garnka z zimną wodą. Gdy się zagotuje szumujemy i dodajemy kostkę rosołową. Doprawiamy vegetą i gotujemy na małym ogniu ok. godziny, Pomidory myjemy i zalewamy wrzącą wodą , po 2-3 min odcedzamy i zalewamy

Pysznosci Babci Basi
kurczak z makaronem i brokułem zapiekamy w serowym sosie 194

twardo. Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy masło, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy  mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy ugotowany makaron, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem, mieszamy  i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę(...)brokuła  dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu, a następnie dodajemy do niego makaron z patelni. Pomidory kroimy w drobną kostkę i kładziemy je na wierzch makaronu z warzywami. Na tarce ścieramy  ( do miski) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajko. Całość mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z brokułem.    Następnie całość

Miód i pieprz
Grillowane mini burgery 187

kurczaka (250 g)  - otręby pszenne - 5 łyżek  - jajko - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - cebula - 1/2 sztuki  - pieprz Cayenne, szczypta soli  Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby pszenne, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, a następnie je grillujemy.  Pozostałe składniki: - pomidor(...)Mozzarella - 1 opakowanie  - sałata - 2 listki  - pieczarki (małe) - 7 sztuk  - suszone zioła, pieprz  Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Kurczak w sosie curry 239

Kolejna propozycja na kurczaka, tym razem w sosie curry.     Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs, słodka papryka, sól, curry -olej -ok. 1/2 l wody - łyżka mąki kukurydzianej Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy ok. 1 minutę. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny do ryżu, makaronu lub kaszy. Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z limonkowym winegretem 114

blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej części) 2 korniszony kilka gałązek koperku Sos: 1/3 szklanki zimnej wody(...)połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć

Czerwień i błękit
Zupa ogórkowa z ryżem 187

potrawę, zupa ogórkowa jest najlepszym pomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji  6 skrzydełek z kurczaka  4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz(...)myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu

Smakowite Dania
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 239

sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego   Puree:  - 2 buraki - łyżka masła Dodatki:   - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego  - łyżka miodu Przygotowanie:  Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut(...)Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :) , które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem.  Układamy klasycznie

Sajkofanka smaku
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 202

pierwszy ogień poszły frytki - zarówno z ziemniaków jak i selera. Te pierwsze smażyły się trochę krócej, bo około 16 minut. Z kolei drugie (jako że seler jest bardzo twardym warzywem) ok. 20 minut w 200°C. Oba rodzaje wyszły tak samo chrupiące, w środku mięciutkie - a więc miały taką strukturę, jaką powinny dokładnie mieć idealne frytki! Oczywiście nie smakują(...)upieką się równomiernie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest automatyczne wyłączanie po wysunięciu i ponowne włączanie się maszyny po włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej

Poranek na słodko
Szpinak – właściwości lecznicze 250

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATA CEZARA 386

Pyszna sałatka. Jedna z moich ulubionych, którą często zabieram ze sobą do pracy. Klasyk z gatunku tych, które nigdy się nie nudzą. Z samodzielnie przygotowanym ( banalnie

Z Majeczką w kuchni
Fandzołle i gruszka pod pierzinōm (Fasolka z gruszką pod śmietanową pierzynką) 165

Jak Wasz bezuch [1] łobejrzy na talyrzu [2] take dzieło, to sie zaro [3] poczuje, jak w jaki elegancki restauracji. Do tego idzie dać [4] jake

Chop w kuchni
Gołąbki z mięsem drobiowym i warzywami w młodej kapuście 151

miałam ochotę na gołąbki zawijane w młodą kapustę. Robi się je szybciej, są zdecydowanie delikatniejsze i po prostu... pyszne. Przekonajcie się Składniki: 2 kapusty młode 300 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z podudzi...) 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½  papryki zielonej 300 g pieczarek 200  ryżu sól do smaku(...)wystudzeniu delikatnie zdejmowałam z niej liście. Ostrym nożem ścięłam twarde „żyłki” z liści. Mięso zmieliłam. Ryż po ugotowaniu  odsączyłam i przełożyłam do  miski. Czas na warzywa. Po oczyszczeniu i umyciu pokroiłam je: - cebulę, paprykę i cukinię w drobną kosteczkę - pieczarki w cienkie plasterki - czosnek przecisnęłam przez praskę Na rozgrzaną patelnię wlałam 1 łyżkę oleju. Wrzuciłam cebulę, żeby się

Kuchnia u Krysi
Pasta warzywna ratatouille (Crema spalmabile ratatouille) 114

Ratatouille gościł na blogu już wiele razy, jako zapiekanka makaronowa , z dodatkiem kaszy jaglanej , w wersji obiadowej z grillowanym kurczakiem . Tym razem  aromatyczne ratatouille z cukini ą , bakłażanem i papryk ą, pachnące oregano i czosnkiem, połączyłam z ciecierzyc ą  i przygotowałam pastę warzywną. Pasta sprawdzi się podczas domowego posiłku, jak i na wykwintnym przyjęciu, może być zdrow(...)pyszn ą  alternatyw ą dla tradycyjnych kanapek z serem lub wędliną. Pasta jest idealna również jako przekąska do zajadania z krakersami lub warzywami pokrojonymi w słupki.  Smacznego! SKŁ ADNIKI 1 bakłażan (ok. 350 g) 2 cukinie (ok. 300 g) 2 czerwone papryki (ok. 300 g) 200 g ugotowanej ciecierzycy 2 szalotki 2 ząbki czosnku suszone oregano oliwa

La grande e la piccola cuoca
Filet z kurczaka z porem, marchewką i kapustą pekińską pod ciastem francuskim 79

Potwierdzam, że połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem smakuje niezależnie od pozostałych dodatków. U mnie dziś to obsmażone kapusta pekińska, pory i marchewka oraz obowiązkowo mozzarella. około 500 g piersi kurczaka 1 duży por 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 200 g tartej mozzarelli 1 op. ciasta francuskiego majonez szczypta curry sól, pieprz opcjonalnie – jajko do posmarowania ciasta Pora(...)Oprószamy solą. Kapustę pekińską drobno siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pora. Po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia warzyw. Na samym końcu dodajemy posiekaną kapustę, smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Odstawiamy do przestudzenia. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą oraz

Smaki Na Talerzu
Fit zupa krem brokułowa 149

pora 1 litr wody 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego Do podania: kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny     *** Filet z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kulki pieprzu oraz ziela angielskiego i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut *** *** Po tym czasie do garnka wkładamy marchew(...)korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła czyli różyczki i gotujemy jeszcze około 10 minut *** *** Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z garnka mięso oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego. Zupę miksujemy na gładki krem *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Mięso możemy pokroić na kawałki i dodać do zupy

Blog z Apetytem
Zupa meksykańska z kurczakiem, kukurydzą i batatem 178

Zupa meksykańska ma zazwyczaj czerwony od pomidorów kolor a w składzie paprykę i fasolę. Ja proponuję ją w innym wydaniu:).  2 filety z kurczaka  1 puszka kukurydzy 2 marchewki  1 średniej wielkości batat 1/2 selera 1 por  2 cebule  sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy po szczypcie: oregano, bazylii, tymianku, słodkiej papryki, ostrej papryki(...)łyżki śmietany 1. Filety zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Marchew i seler ścieramy na tarce. Por kroimy w krążki, cebulę i bataty w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz batatów. Gotujemy przez godzinę.  2. Po godzinie dodajemy bataty. Wyciągamy filety, rwiemy je widelcem na małe kawałki. Wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy przez około

Szefowa kuchni
Grochówka kremowa na kurczaku 135

porcji): szklanka żółtego grochu (mogą być połówki) 0,75 l wrzątku podudzie kurczaka (tzw. pałka) marchew pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku dużo suszonego majeranku sól pieprz Pałkę kurczaka moczyć w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny. Groch opłukać w kilku wodach, zalać wodą tak, by przykryła ziarna. Zagotować. Odcedzić i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości, od czasu do czasu(...)Wyłączyć palnik pod grochem, przykryć pokrywką i odstawić. Do innego garnka wlać ok. 1,5 litra wody. Podudzie gotować na małym ogniu ok. pół godziny. W tym czasie obrać warzywa i pokroić je na małe kawałki (żeby się szybciej ugotowały). Do garnka dodać pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowany groch wraz z resztą wody. Zupę doprawić do smaku solą

Weekendy w domu i ogrodzie
Grillowany łosoś ze zdrową sałatką 213

Wszyscy doskonale wiemy, że ryby to bogactwo różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Jedną z najbardziej popularnych ryb jest łosoś . Ma on w sobie bardzo dużą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem. 156

moich ulubionych sałatek. Po raz pierwszy jadłam ją u cioci, od tej pory gości u mnie bardzo często. Może i Wam posmakuje :) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka  (pojedyncza) 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony 3 łyżki(...)keczupu sól, pieprz, przyprawa gyros 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę przyprawić przyprawą gyros i odstawić na minimum 30 minut. Następnie usmażyć na oleju. Jajka i warzywa pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać przecedzoną kukurydzę, majonez i keczup. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową sałatkę wstawić do lodówki żeby się przegryzła

Agusiowe smakołyki
Lekki, delikatny i dietetyczny gulasz drobiowy 235

Przedstawiam przepis na zdrowy, niskokaloryczny obiad z kurczakiem w roli głównej. To taka podróbka gulaszu z wieprzowiny - zdrowsza, lżejsza a niektórzy sądzą nawet, że smaczniejsza:).  500g filetów z kurczaka 1 duża cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz(...)oleju 1. Filet, paprykę, cukinię, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety do zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy około 10 minut, Wlewamy 200 ml wody, dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać. 3. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawy. Podajemy

Szefowa kuchni
Curry z kurczaka 193

specjalną okazję. 3 filety z kurczaka 400ml mleka kokosowego Curry Papryka Śmietanka Ryż Sezam Sól Pieprz Cukier Podane proporcje wystarczą na obiad dla 4-5 osób. Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paski i razem z mięsem podsmażamy na głębokiej patelni. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy dwie łyżki pasty(...)możemy użyć przyprawy w proszku) i puszkę (400ml) mleka kokosowego, zmniejszamy ogień i redukujemy mniej więcej o połowę. Ryż gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem gotowego ryżu z warzywami, może być jednak tradycyjny. Do potrawki dodajemy niecałą szklankę wypłukanej wcześniej czerwonej soczewicy. Gdy mleko kokosowe nieco odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietanki i nieco cukru do smaku. Chwilę dusimy

MarcinChef
Kurczak na warzywach 491

Przepis na skrzydełka z kurczaka pieczone na ziemniakach i marchewce. Proste i smaczne danie na obiad. Składniki: 7-8 skrzydełek z kurczaka 180 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka, pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona ostra 4-5 dużych ziemniaków marchew łyżka oleju Przygotowanie Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki. Jogurt mieszamy z przyprawami. W takiej mieszance zanurzamy skrzydełka(...)kilka godzin do lodówki. Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie wkładamy ziemniaki i marchew. Na warzywach układamy skrzydełka wraz z marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak curry z fasolką szparagową 196

gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się(...)przyprawa curry dostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem lekko strawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu. Składniki: (porcja dla 2 dorosłych osób) 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej

Kuchcik gotuje
Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem 191

dzięki czemu zupa u moich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej.  Składniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry wody 1 łyżka masła 1/2-2/3(...)śmietanki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu posiekana natka pietruszki sól i pieprz Skrzydełka umyć. Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie

Czerwień i błękit
Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami 157

przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa czosnek(...)kilka kromek czerstwego chleba 1 łyżka oleju Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 158

mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska:   mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek(...)nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal.   Zapraszam po przepisy i przykłady: Surówki Sałatki Warzywa z wody Zestaw obiadowy układamy w taki sposób, aby łączna wartość kaloryczna

IzaGotuje
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 175

pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, a wodę przecież wylewamy. Dlatego doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie na parze. U nas w domu wszystkie warzywa zawsze gotuję w parowarze. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli(...)przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle. W menu warsztatów pojawiły się :  sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą  prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli

Kulinarne przygody Gatity
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 158

domu. Składniki: 1  główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści(...)kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce

Walijskie Pichcenie
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 184

sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu. P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do  Bartosza , Lejdi , Martynosi ,  Mirabelki i Panny Malwinny , aby sprawdzić, co oni przygotowali. Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa(...)sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka.  Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam na równie pikantną rukolę i dodałam

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania