Jakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli nie
Moje Małe CzarowanieGorące potrawki są idealnym obiadem bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW lecie rok temu robiłam swoje pierwsze suszone pomidory, długo się wahałam, jak i kiedy je wykorzystać. Wybór padł na sobotni obiad, bo chciałam go trochę
Pasja Smakuskwareczkami z wędzonego boczku :) CIASTO: 4 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska pieprz ziołowy 1 łyżka masła ok 300 g wędzonego boczku Udko(...)Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn w większości odparuje. Dodać mięso i kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć i odstawić do wystudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie
https:KKuchniaMniampoporcjowac i zamrozić. Do ugotowania tej zupy użyłam kości i kawałków mięsa kaczki , która wcześniej piekłam i która mieliśmy na obiad. Właśnie takie pozostałości po pieczonym drobiu: kaczce, gęsi, kurczaku, indyku naprawdę mega nadają się na ugotowanie aromatycznego wywaru, który potem jest starterem pysznych zup. Szczególnie strączkowe zupy np grochówka pyszne wychodzą na takim bulionie. Jeśli mamy na obiad pieczony(...)sól, zagotowujemy. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 30-40 min. Po tym czasie bulion przecedzamy przez sito. W garnku przygotowujemy soczewicę, pokrojone w kostkę warzywa. Następnie zalewamy to bulionem z kaczki, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie). Potem gotujemy wszystko na średnim ogniu ok 30-40 min. Doprawiamy do smaku oregano, majerankiem, natką
Dorota Smakujekurczaka. Udostępnij Składniki na puree pietruszkowe 500 g korzenia pietruszki 500 ml mleka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 30 g masła sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Wlać mleko, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować do miękkości warzyw
niecodziennikparywarzywa dobrze zmiękły. Gulasz z indyka z marchewką i cukinią doprawiłam lekko chili, papryką słodką oraz tymiankiem, aby smak mięsa został wyczuwalny. Danie możecie podawać jak leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi Dajcie koniecznie znać czy smakowało! Zobacz też: Żołądki w sosie chrzanowym Polędwiczka duszona w sosie własnym Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Pierś kurczaka
Kuchnia Bazyliikurczaka. Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić ją w półtalarki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w cienki półplasterki. Na patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać marchewkę oraz por. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dodać cukinię. Warzywa
Ugotowaćziół, warzyw i wędzonego, chudego bekonu dla dodatkowego smaku. Mnie spodobało się kilka przepisów. Tajskie curry będzie w jadłospisie na pewno, może z ciastem kawowo-orzechowym na deser. I ryba po marokańsku w parze z serniczkiem limonkowo-czekoladowym. A na śniadanie borówkowe pankejki i jajecznica z wędzonym pstragiem. A przy okazji jeszcze sałatka buraczkowo-ziemniaczana, albo z kurczakiem
Lejdi of the housekurczaka 2 duże kalarepy 2 średnie marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki 200 g śmietany do zupy 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz koperek Do garnka włożyć skrzydełka i zalać zalać wodą.i zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kalarepę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić na nim pokrojone w kostkę warzywa
O kuchni z uczuciemwarzywa. Na blogu znajdziecie między innymi sałatkę z porem i jajkiem , która była blogowym hitem w zeszłym roku; sałatkę z porem i ananasem , naleśniki z porem , klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym , cannelloni w sosie porowym , sałatkę z porem i marynowanymi pieczarkami , sałatkę krabową z porem , przepis na domową pizzę z porem i tuńczykiem , czy też pysznego kurczaka zapiekanego
Kulinarne Przebojewarzywem typowo letnim – ale mnie nawet środek zimy nie przeszkodzi w zjedzeniu tego specjału! Sałatka z kukurydzy jest jak rozebranie elote na części – a każdy ze smaków jest tu w idealnych proporcjach. Mnie najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka jest idealna jako uzupełnienie tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas, ale równie dobrze smakuje do upieczonego kurczaka
Karo in the Kitchenkurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżka soku z cytryny 250 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2 kromki żytniego chleba 1 łyżka oliwy czosnkowej Zagotuj bulion. Obierz marchewkę i z cukinią zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój por na krążki, przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj warzywa
codojedzeniazupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. Najlepszy!!! Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 4-5 ziemniaków 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz(...)Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy 2 L zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Dodajemy do garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. G dy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez
magiczna kuchnia Kasikurczaka 3 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera pęczek zieleniny (liść pora i selera, natka pietruszki) 2-3 listki laurowe 1 cebula kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól ok 2,5 litra wody 4 łyżki żelatyny oraz 3/4 puszki zielonego groszku Bonduelle ewentualnie 3 ugotowane jajka Do garnka przełożyć ćwiartki i zalać wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa
Monia miesza i gotujekurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw
W garach u Gosiwarzywami Bezglutenowa tarta z gruszkami i orzechową kruszonką Bezglutenowa tarta z borówkami Bezglutenowa tarta serowa z borówkami Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem Bezglutenowa, bezmleczna tarta z truskawkami Bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią Bezglutenowa tarta z kurczakiem
Kuchnia bezglutenowakurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min. Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa
Gotowanie jest łatwekurczaka i wieprzowinę lepiej gotować wkładając je do zimnej wody, zupy solimy na końcu gotowania ( kiedy zupę gotujemy dłuższy czas, jej objętość zmniejsza się i zupa może zrobić się za słona), przyprawy, które są dodawane w całości, wrzucamy na początku gotowania, natomiast przyprawy sypkie pod koniec, zupy gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy warzywa
Smaczne Potrawykurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por, sół, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć gaz na bardzo malutki płomień. Warzywa
W kuchni u Monikiłyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać(...)mięsa Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa. Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została), W wolnowarze lub tajinie podlać wodą. Czas gotowania piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie ! wolnowar - 5 godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą
IMPRESJA SMAKUdzień sałatkę z makaronu z zupek chińskich ! Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a po zrobieniu znika w mig! Niebo w gębie :-) Składniki: 2 zupki chińskie kurczak curry Vifon 6 ogórków konserwowych (plus odrobina wody od ogórków) 1 mała czerwona papryka 4 jajka 1 mały jogurt naturalny 3 płaskie łyżki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i obrać(...)skorupek. Makaron pokruszyć i wsypać do miski. Razem z makaronem należy wsypać przyprawę, która jest do zupek dołączona. Uwaga! wsypujemy tylko przyprawę curry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy do makaronu
Anielska Kuchnia Ani