warzywa dobrze zmiękły. Gulasz z indyka z marchewką i cukinią doprawiłam lekko chili, papryką słodką oraz tymiankiem, aby smak mięsa został wyczuwalny. Danie możecie podawać jak leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi Dajcie koniecznie znać czy smakowało! Zobacz też: Żołądki w sosie chrzanowym Polędwiczka duszona w sosie własnym Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Pierś kurczaka
Kuchnia Bazyliikurczaka. Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić ją w półtalarki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w cienki półplasterki. Na patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać marchewkę oraz por. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dodać cukinię. Warzywa
Ugotowaćziół, warzyw i wędzonego, chudego bekonu dla dodatkowego smaku. Mnie spodobało się kilka przepisów. Tajskie curry będzie w jadłospisie na pewno, może z ciastem kawowo-orzechowym na deser. I ryba po marokańsku w parze z serniczkiem limonkowo-czekoladowym. A na śniadanie borówkowe pankejki i jajecznica z wędzonym pstragiem. A przy okazji jeszcze sałatka buraczkowo-ziemniaczana, albo z kurczakiem
Lejdi of the housekurczaka 2 duże kalarepy 2 średnie marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki 200 g śmietany do zupy 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz koperek Do garnka włożyć skrzydełka i zalać zalać wodą.i zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kalarepę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić na nim pokrojone w kostkę warzywa
O kuchni z uczuciemwarzywa. Na blogu znajdziecie między innymi sałatkę z porem i jajkiem , która była blogowym hitem w zeszłym roku; sałatkę z porem i ananasem , naleśniki z porem , klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym , cannelloni w sosie porowym , sałatkę z porem i marynowanymi pieczarkami , sałatkę krabową z porem , przepis na domową pizzę z porem i tuńczykiem , czy też pysznego kurczaka zapiekanego
Kulinarne Przebojewarzywem typowo letnim – ale mnie nawet środek zimy nie przeszkodzi w zjedzeniu tego specjału! Sałatka z kukurydzy jest jak rozebranie elote na części – a każdy ze smaków jest tu w idealnych proporcjach. Mnie najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka jest idealna jako uzupełnienie tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas, ale równie dobrze smakuje do upieczonego kurczaka
Karo in the Kitchenkurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżka soku z cytryny 250 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2 kromki żytniego chleba 1 łyżka oliwy czosnkowej Zagotuj bulion. Obierz marchewkę i z cukinią zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój por na krążki, przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj warzywa
codojedzeniazupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. Najlepszy!!! Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 4-5 ziemniaków 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz(...)Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy 2 L zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Dodajemy do garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. G dy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez
magiczna kuchnia Kasikurczaka 3 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera pęczek zieleniny (liść pora i selera, natka pietruszki) 2-3 listki laurowe 1 cebula kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól ok 2,5 litra wody 4 łyżki żelatyny oraz 3/4 puszki zielonego groszku Bonduelle ewentualnie 3 ugotowane jajka Do garnka przełożyć ćwiartki i zalać wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa
Monia miesza i gotujekurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw
W garach u Gosiwarzywami Bezglutenowa tarta z gruszkami i orzechową kruszonką Bezglutenowa tarta z borówkami Bezglutenowa tarta serowa z borówkami Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem Bezglutenowa, bezmleczna tarta z truskawkami Bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią Bezglutenowa tarta z kurczakiem
Kuchnia bezglutenowakurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min. Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa
Gotowanie jest łatwekurczaka i wieprzowinę lepiej gotować wkładając je do zimnej wody, zupy solimy na końcu gotowania ( kiedy zupę gotujemy dłuższy czas, jej objętość zmniejsza się i zupa może zrobić się za słona), przyprawy, które są dodawane w całości, wrzucamy na początku gotowania, natomiast przyprawy sypkie pod koniec, zupy gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy warzywa
Smaczne Potrawykurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por, sół, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć gaz na bardzo malutki płomień. Warzywa
W kuchni u Monikiłyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać(...)mięsa Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa. Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została), W wolnowarze lub tajinie podlać wodą. Czas gotowania piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie ! wolnowar - 5 godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą
IMPRESJA SMAKUdzień sałatkę z makaronu z zupek chińskich ! Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a po zrobieniu znika w mig! Niebo w gębie :-) Składniki: 2 zupki chińskie kurczak curry Vifon 6 ogórków konserwowych (plus odrobina wody od ogórków) 1 mała czerwona papryka 4 jajka 1 mały jogurt naturalny 3 płaskie łyżki majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i obrać(...)skorupek. Makaron pokruszyć i wsypać do miski. Razem z makaronem należy wsypać przyprawę, która jest do zupek dołączona. Uwaga! wsypujemy tylko przyprawę curry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy do makaronu
Anielska Kuchnia Anisłoiki na zimę. Polecam spróbować. Składniki : * 4 łyżki oleju * 4 średnie cebule * 4 średnie marchewki * 2 czerwone papryki * 10 dużych pieczarek * 3 cukinie * 2 filety z kurczaka * sól , pieprz * koncentrat pomidorowy * ketchup łagodny Przygotowanie : Cebulę kroimy w piórka Marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce Paprykę kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plasterki Cukinie kroimy w półplasterki Rozgrzewamy(...)dużym garnku olej i wrzucamy cebulę. Dusimy około 20 minut i wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 20 minut . Dodajemy kolejne składniki i także dusimy po 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Filety kroimy w kosteczkę i przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu Dorzucamy do warzyw. Dusimy wszystko kolejne 20 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy Gdy wszystkie składniki dokładnie się
Magiczne Życie MartyZdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić(...)poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać do warzyw, wymieszać wszystko razem, odstawić na około 2h (w tym czasie kapusta trochę zmięknie i surówka lepiej smakuje
Zgrabne Gotowanietutaj naprawdę duże pole do kombinatorskich popisów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupa cukiniowa 1 młoda cukinia 3 ziemniaki duża cebula 2 l wywaru z kurczaka (można zastąpić kostką) ząbek czosnku sól, pieprz ulubione zioła - u mnie garść swieżego majeranku i tymianek uprażony słonecznik lub dynia grzanki można posypać ją startym cheddarem Do dzieła!!! Cukinię(...)cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zioła, sól, pieprz i miksujemy na krem - ja lubię jak mi pływają kawałki warzyw więc nigdy nie miksuje zbyt dokładnie Zmiksowaną zupę odstawiamy jeszcze na chwilę na mały ogień aby pobulgotała i smaki się przegryzły po zmiksowaniu. Podajemy suto posypaną ulubionymi ziarenkami i jeśli
sierotka maRysia w kuchniznaczy to, że z rusztu jemy jedynie mięso. Dzisiejszy wpis skierowany jest po prostu, do mięsożerców. Przepisy na rybę z grilla i warzywa już w zupełnie innym wpisie. Człowiek pierwotny Jako, że na czas letni bardzo często zamieniam się w człowieka pierwotnego. Jadłbym tylko z grilla(...)minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony. Marynata kurczak Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu 1 łyżeczka kolendry mielonej garść świeżej kolendry skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku
kuron.com.plSushi bez zawijania, kalafiorowe steki, błyskawiczny kurczak, zapiekanka serowo-makronowo-kalafiorowa i wreszcie zupa instant z domowymi kostkami rosołowymi – tak wygląda menu na ten tydzień spakowane do 10 pudełek. Taka domowa dieta pudełkowa! Całość dla dwóch osób za 110 zł. W tym tygodniu wróciliśmy do gotowania w niedzielę, a właściwie do pieczenia w niedzielę. Co tu dużo gadać, pieczenie(...)mrozić jedzenie Pieczony kalafior W tym tygodniu w menu rządzi kalafior. Jeśli ktoś kręci nosem, że nie lubi, czy coś, niech się pozbędzie uprzedzeń, gdyż jest to fantastyczne warzywo jeśli jest odpowiednio przygotowane. Pieczony kalafior smakuje genialnie: wysoka tempretura wydobywa z niego orzechowy smak, który gubi się gdzieś podczas gotowania, zmiękcza warzywo, ale nadal pozostaje ono jędrne i charakterne
Niedzielny kucharzkrojonych bez skóry 1/2 główki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 2 l bulionu ( może być z kostki jeśli nie ma innego ) sól, ostra papryka do smaku Udka z kurczaka oczyść ze zbędnych gratisów jak błonki itp. Włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj wyciśnięty praską czosnek i gotuj do miękkości. Po czym wyjmij udka, oddziel mięso od kości i pozostaw(...)talerzu, dodasz je ponownie do zupy pod koniec gotowania. Na patelni podsmaż na dowolnym tłuszczu pokrojoną w kostkę paprykę, cebule i wyciśnięty praską czosnek z mielonym kminkiem. Jak warzywa się przyrumienią przełóż je do bulionu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki również zrumień na patelni zanim dodasz do reszty składników, sprawi to że zupa będzie bardziej aromatyczna. Na końcu wlej krojone pomidory
Ogrodnik w podróżyPyszna papryka nadziewana to propozycja dla każdego. I wygląda i smakuje! Polecam i na obiadek i jako propozycja dla gości. Co nam trzeba ? dla dwóch osób
Latosiowydompojemność około 1 l więc cześć galarety przygotowałam w mniejszych miseczkach. Składniki WYWAR 500g porcja rosołowa z indyka – 2 szyjki i 2 skrzydła 500g filetów z uda kurczaka 2 duże marchewki 1/2 selera, korzeń 2 pietruszki, korzeń 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 por 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 2l wody 1 łyżka octu(...)balsamicznego sól pieprz 50g żelatyny DEKORACJA 3 jaja ugotowane na twardo 1 pęczek natki pietruszki 1 puszka groszku konserwowego drobnego olej do smarowania foremek Wykonanie WYWAR Mięso, obrane warzywa, przyprawy zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i warzywa wymyjemy i studzimy. Wywar przecedzamy przez gęste sito, zagotowujemy
Tajemnice Smakupowoli. Dlatego też na gotowanie przeznaczmy stosunkowo dużo czasu. Po drugie smak i wygląd naszej zupy zależy od doboru mięsa. Klasycznym mięsem wykorzystywanym do gotowania jest kura (nie kurczak) i to najlepiej taki prosto od gospodarza. Popularną bazą jest również wołowina oraz cielęcina. Możemy również dowolnie mieszać ich proporcje z drobiem. Rosół możemy również przygotować z: kaczki, bażanta, perliczki, przepiórki(...)królika, a również z gołębi hodowlanych. Pamiętajmy jednak, żeby nie używać mięsa wieprzowego. Niezależnie jakiego mięsa użyjemy, zawsze musi być najlepszej jakości. Po trzecie ważny jest również dobór warzyw. Oczywiście standardowo potrzebujemy tzw. włoszczyzny. Pamiętajmy żeby nie używać zbyt dużo warzyw, ponieważ zdominują smak rosołu. Po czwarte mięso zawsze zalewamy zimną wodą. Nigdy nie dodajemy mięsa do wrzątku, ponieważ
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczasu jestem zdana na kupne porcje. Z czego teraz gotuję? Zależy to co znajdę na półkach sklepowych. Składniki: * 1 skrzydło z indyka * 1 szyja z indyka * 1 ćwiartka z kurczaka * szyje kacze * skrzydła kacze * 3 marchewki * 2 pietruszka * kawałek korzenia selera * liście pora * opalona nad ogniem cebula * liść kapusty włoskiej * lubczyk * nać z pietruszki * przyprawy: sól, pieprz Mięso(...)wkładam do garnka. Zalewam zimną wodą tyle by zakryła całość. Gotuję na bardzo wolnym ogniu, ma przysłowiowo pykać delikatnie. Jeśli zbierają się szumy to zbieram je łyżką. Dodaję warzywa i opaloną cebulę, wykładam ją na liść kapusty i oszczędza mi to zbierania z rosołu przypalonych łusek cebuli. Dodaję łyżeczkę soli i dosypuję łyżkę suszonego lubczyku. Jeśli jest sezon na lubczyk
Pieprzyć z Fantazjącharakterystyczna dla słonecznej Italii. W popularnych potrawach jakie oferuje kuchnia włoska takich jak lasagne, pizza czy spaghetti zakochują się mniej wybredni smakosze. Trudno bowiem skonsumować pyszne kawałki mięsa i warzyw ułożone na chrupiącym spodzie, makaron w pysznym sosie pomidorowym, czy też szalony włoski przekładaniec i nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!”. Wśród naszych rodaków na pewno znajdą się jednakże również(...)miłośnicy nieco bardziej wyszukanych specjałów kulinarnych. Zarówno w tematycznych restauracjach polskich, jak i w ich zagranicznych odpowiednikach z myślą o nich serwowane są: zapiekanka z dyni, coponate, risotto z kurczakiem, caprese lub małże. W potrawach tych smak ma korespondować z wyglądem i aromatem co jest kwintesencją włoskiej dbałości o ich jakość. Jak mówi właściciel włoskiej restauracji Per Tutti z Krakowa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu, grzałka góra dół. Na rozgrzanej patelni układamy piersi z kurczaka rumieniąc je z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w duże kawałki, a paprykę w niewielką kostkę. Usmażone filety wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i wkładamy do nagrzanego(...)piekarnika. Cebulę wrzucamy na patelnię na której smażyły się piersi, oprószamy szczyptą Vegety i szklimy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pieczarki oraz paprykę i smażymy około 4 minut. Tak przygotowane warzywa ostrożnie przekładamy na podpieczone piersi, wyrównujemy wierzch i dalej pieczemy. Na patelnię w której smażyły się warzywa wlewamy śmietankę, oraz wodę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze Vegetą i wyłączamy
Rozpustne gotowanieująć, trzeba spróbować. Składniki: 2 filety z kurczaka ( pojedyncze ) ½ opakowania mieszanki chińskiej, mrożonej Chrzan tarty w słoiku Sól Pieprz Serek almette chrzanowy olej Bulion/ woda Wykonanie: Filety z kurczaka przekrawamy tak aby powstały po dwa duże płaty. Rozbijamy tłuczkiem przez folię. Przyprawiamy solą z obu stron i wykładamy na każdy kotlet chrzan. Rozsmarowujemy. Następnie na połowie umieszczamy mieszankę chińską. Zwijamy(...)rulon i zabezpieczamy wykałaczkami. Zewnętrzną stronę posypujemy pieprzem. Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju ( ja użyłam 1 łyżeczki ). Obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem. Dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę almette chrzanowego i dodatkowo łyżkę chrzanu, rozprowadzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Chwilę razem dusimy i gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewybidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna zupa, która smakuje bez względu na pogodę Składniki: 1 mały kalafior 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3 średniej wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól, pieprz czarny(...)mielony do smaku śmietanka 30% Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa ( u mnie marchewka w plasterki) kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy warzywa oraz mięso są już prawie miękkie dodać kalafior, gotować jeszcze kilka minut do miękkości ale nie za długo
W garach u GosiMakaron w roli głównej z pysznymi zielonymi dodatkami. Danie smaczne i ekspresowe. Polecam. Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego 20 dag zielonego groszku 7-8 łodyg selera
Radość kipiąca uśmiechem.pokroić w kostkę. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na dno woka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Następnie dodać piersi z kurczaka. Gdy lekko się usmażoną to dodać pokrojoną marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać mrożony groszek i kukurydzę oraz wlać śmietanę. Całość(...)przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do redukcji sosu. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i gorący makaron przełożyć do sosu z warzywami. Dokładnie wymieszać i od razu przełożyć na talerze. Na sam koniec posypać posiekaną, zieloną pietruszką
UgotowaćDrób..mozzarella..pomidory i ciasto francuskie. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny obiad w kilka chwil. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to koniecznie zróbcie. Palce lizać
Z Majeczką w kuchniWarto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym. Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera - 2 litry wody - 60 g ryżu białego może być basmati lub pełnoziarnistego Uncle Ben's - 1 cebula - 4 ziemniaki(...)pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeża natka pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy kroimy w kostkę. Cebule również obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
Życie zaczyna się w kuchniłyżki oliwy 1 brokuł 2 pory 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cukinia 400 ml mleczka kokosowego sól, świeżo mielony pieprz do dekoracji świeża rukola WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu. Por umyć i pokroić w krążki (tylko białą(...)część), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli
Passions hobbies lifemorską i trochę pieprzu mielonego. Dobrze wymieszaj i duś na dużym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie prawie miękka. Odlej część wody. Dodaj marchewkę i zamieszaj. Duś do miękkości warzyw. Odlej prawie całą wodę i dopraw w niewielką ilością soli i pieprzu ziołowego. Duś 2-3 minutki, po czym odlej pozostałą wodę. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze kilka(...)chwil i zdejmij z ognia. Wrzuć posiekany koperek i dobrze połącz. Opcjonalnie możesz dodać śmietanę. Taka kapusta świetnie pasuje jako dodatek do wielu dań, np. gulaszu z fileta z kurczaka czy schabowego. Jest pyszna na ciepło, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28
Anioszek w kuchniROLADKI Z PIERSI Z KURCZAKA POMYSŁ NA OBIAD ZACZERPNIĘTY OD EWY WACHOWICZ GENIALNY ,PROSTY I NIEDROGI DO ZROBIENIA POMYSŁ NA CIEKAWY I PYSZNY OBIAD SKŁADNIKI: DWIE PIERSI Z KURCZAKA 3 ŚREDNIE MARCHEWKI BIAŁA CZĘŚĆ PORA OLIWA Z OLIWEK,ŁYŻKA MASŁA(DO SMAŻENIA) 2 ZĄBKI CZOSNKU VEGETA JAJKO,BUŁKA TARTA I MĄKA(DO PANIEROWANIA) SÓL, PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: MARCHEWKI OBRAĆ I POKROIĆ(...)CIENKIE SŁUPKI,PORĘ RÓWNIEŻ SMAŻYMY NA OLIWIE Z MASŁEM,DOPRAWIAMY VEGETĄ I WYCIŚNIĘTYM CZOSNKIEM PIERŚ ROZKRAJAMY NA DWA KAWAŁKI LEKKO ROZBIJAMY,SOLIMY I PIEPRZYMY, UKŁADAMY WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANE WARZYWA I ZAWIJAMY W ROLADKĘ,POMAGAMY SOBIE WYKAŁACZKAMI TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI PANIERUJEMY JAK NORMALNE SCHABOWE CZYLI MĄKA,JAJKO,BUŁKA TARTA SMAŻYMY NA OLEJU DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY I GOTOWE-SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE
Swojskie jedzonkoSkładniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa z oliwek lub olej. Przygotowanie: Składniki pokroić i wymieszać z przyprawą oraz odrobiną oliwy lub oleju ( jeżeli cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy(...)patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, formuję kuleczki i wkładam do lodówki. Gdy ziemniaki
W kuchni u Monikizeszłym tygodniu wymyśliłam ten przepis skrzydełka robiłam już dwa razy. Moim zdaniem efekt obłędny. Mogłabym je wcinać hurtowo. Mój Mąż też był usatysfakcjonowany i nie grymasił, że znowu kurczak ;) A Syn... zachwycony. Przygotowałam dla niego porcję w wersji light (czyli bez chili). Trzy skrzydełka to chyba niezły wynik jak jeden obiad dla na niespełna dwuletniego Szkraba. Oto propozycje podania(...)całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami
Kuchnia po mojemuNastępnego dnia wrzuciłam je do letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą(...)kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej. Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi, który też nie przepada za potrawką - smakowało i to nawet bardzo
Kuchnia po mojemuPyszne i ekspresowe mięsko do obiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 niepełna szklanka wody 1 duży por 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy(...)rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości. 2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, a cebulę siekamy w kostkę. 3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut. 4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje. 5. Całość doprawiamy
Kuchnia domowa Aniprzyprawy do kurczaka (dla tych co chcą naprawdę ostre hot wingsy dodajemy łyżeczkę chili) Panierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej dodatkowo mąka do obtoczenia ok 1 szklanki Przygotowujemy ciasto naleśnikowe tylko, dużo gęstsze. W misce łączymy składniki mleko, jajko, przyprawy, mąkę i mieszamy aż powstanie(...)skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące i wrzucamy na rozgrzanej do 180 C frytkownicy. Smażymy ok 7 -8 minut Porada: Dzieciom polecam zdrowszą wersje z warzywami zamiast frytek. Ja użyłam fasolki szparagowej :) Smacznego
Niezły Młynekziemniaków 2 papryki 1 bakłażan Przepis: Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w talarki(...)Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance. Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty
Emcia PichciSłynna sałatka Cezar. Każdy chyba nie raz jadł jej pierwotną wersję, ja jednak postanowiłam to cudo urozmaicić i trochę oszukać oryginalny przepis. Jestem bardzo ciekawa co
Mango Papaja