macie pomysłu na wybór mięsa do obiadu polecam udziec z indyka. Ja kupiłam dwie nogi i udziec. Posypałam je solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą staropolską do kurczaka. Można również dodać pastę curry Dodałam trochę masła i podlałam wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powyższe zdjęcie jest już z innego obiadku,gdzie dodałam również oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie(...)podlewając wodą. Na koniec piekłam już bez przykrycia i wtedy indyk przybrał piękny brązowy kolor. Pokroiłam w paseczki suszone morele i posypałam nimi mięsko. Można go podać z ryżem lub ziemniakami polewając sosem który się wypiekł z pieczeni. Polecam i ... Smacznego
potrawyregionalnePogoda za oknem zdecydowanie zniechęca do lekkich potraw, dlatego dzisiaj serwuję konkretne jedzonko - potrawkę z drobiowych żołądków. Porcja jest wprawdzie duża, ale danie okazało się tak
Kuchenne zapiski Edytytwarde. Po ugotowaniu zachowujemy wodę z ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz cukrem/syropem*. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso(...)nerkowca (zostawiamy 2-3 do przybraną) i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec, już po wyłączeniu gazu dodajemy do potrawy posiekaną pietruszkę. Wskazówki: Tajskie curry najlepiej podawać z ryżem jaśminowym, choć ja uwielbiam najbardziej z pełnoziarnistym. *Warto pamiętać, że sos sojowy wyciągnie świeże smaki z potrawy, podczas gdy sos rybny sprawi, że potrawa będzie bardziej słona. Dlatego proponuje dodawać
MamaOskarkawoka i japońskie „sushi”. To ostatnie przeszło mocną ewolucję. Kalifornijczyków nie zachwycało jedzenie surowej ryby, a wodorosty nori odwijali z ryżu. Sprytni japońscy kucharze zaczęli więc robić „uramaki sushi”, w których algi są w środku, a ryż na wierzchu. Zamiast surowych ryb używali gotowanego mięsa kraba lub paluszków krabowych, dodając jeszcze awokado, z którego Kalifornia słynie, oraz świeże ogórki(...)wersji maxi zawijane jak „burrito”, które jada się bez pałeczek, trzymając w ręce. Również pizza zyskała tutaj kalifornijski sznyt. Zaczęto bowiem używać nieortodoksyjnych składników. A to kawałków pieczonego kurczaka, koziego sera i sosu barbecue zamiast pomidorowego, a to wędzonego łososia, kwaśnej śmietany, kaparów i koperku (tzw. „Jewish pizza”). Te pizze mają w sobie fantazje i są bardzo popularne w Kalifornii
ProstePesto.plDania z sosem słodko-kwaśnym kojarzą mi się głównie w zestawieniu z kurczakiem. Tym bardziej z zaciekawieniem przygotowałam takie danie z polędwiczką wieprzową. Wyszło bardzo smacznie. Tak smacznie, że mój mąż kilka razy powtarzał „Jakie to było dobre!”:) Na 3 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 puszka ananasa 1 por 1 duża czerwona papryka Marynata: 1 łyżka octu(...)wina 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki zalewy z ananasa mielona ostra papryka sól, pieprz Dodatkowo: 1 płaska łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ryż Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na około 2,5 cm plastry. Lekko rozpłaszczamy je dłonią. W misce umieszczamy ocet winny, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ananasa
Smaki Na Talerzuodrobiny gotowanej marchewki. Potrzebujemy: 350 g mięsa z rosołu (razem ze skórkami) 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Ponadto: bułka tarta masło klarowane Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie(...)Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy i cebulki oraz ryżem. Wyszło przepysznie! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkacurry? Ja uwielbiam, u Nas latem jest minimum raz w tygodniu, a zima i jesienią 3-4 razy, robię tą potrawę na sto różnych sposobów, z rybą, owocami morza, kurczakiem, indykiem i zawsze oczywiście robię ją inaczej. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na takie szybkie dania jednogarnkowe. Zerknijcie do zakładki Kuchnia chińska i kuchnia azjatycka Kiedyś curry(...)uzyskać ten efekt. Jak bardzo się myliłam! Domowe curry z własną mieszanką przypraw jest o niebo lepsze od tych gotowców torebkowych. Do curry pasuje zawsze albo makaron ryżowy, albo ryż np. jaśminowy, bądź makaron soba czyli z mąki gryczanej, lub po prostu takie nudle gotowe. Ja zazwyczaj sięgam po makaron ryżowy, bo wystarczy pociąć go nożyczkami, dodać do sosu
SMYKWKUCHNIlodówce. Krok 2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron. Krok 3. Usmażone udka przekładamy do rondla, na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz(...)powstały sos gęsty i aromatyczny. Krok 4. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną. Danie podajemy z ryżem, rukolą lub sałatą ze śmietaną oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Moja Książka Kucharskadotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami. Choć w naszym domu jeszcze piwniczki(...)imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy
Zasmakuj Kuchnidelikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę(...)dobroczynne bakterie lactobacillus bulgaricus, z czosnkiem i koperkiem. To fantastyczny początek posiłku i danie idealne na gorące dni. sycącego sache (sacz) z mięsem z cielęciny, wieprzowiny i kurczaka. Sache to taki gorący półmisek z mięsem i ogromną ilością grillowanych warzyw posypany serem. Na stół wnoszony jest, gdy mięsko jeszcze skwierczy, a całość aż dymi. Porcja na jedną osobę
Cooking Monsterjeść na ciepło i na zimno. W mig znikają z talerza ;) Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Kotlety siekane z papryką i kukurydzą Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki kartoflanki 1 średnia papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy garść posiekanego szczypiorku kilka łyżek oliwy do smażenia pieprz, sól Przygotowanie: Fileta(...)wymieszać z mąką, szczypiorkiem i majonezem. Doprawić do smaku. Małe porcje nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. Smażyć kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe! Świetne z ryżem i różnymi surówkami
Tagebuch po polskuCzekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza. Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos: 2 łyżki oliwy 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki kakao chili w proszku mielony kumin Przygotowanie Na patelni rozgrzałem oliwę(...)chwilę smażyłem. Dodałem goździki, kakao, kunimi i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C. z ryżem i surówką
R'n'G KitchenSkładniki: 3 małe filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (u mnie gęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce(...)pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania, u nas ryż i sałatka szwedzka . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne hity, nr 2/2015
Kuchnia domowa AniSkładniki: Filet z kurczaka sól pieprz papryka mielona Fileta oprószyć przyprawami. Ja dość oszczędnie posypuję papryką ponieważ na grillu (gdy jest jej dużo) się przypala. Gdy poleży troszkę w przyprawach kładę na rozgrzany grill i nie przewracam aż się upiecze z jednej strony, przewracam i ponownie odczekuję aż się upiecze. Paprykę pokroić i poukładać na patelni z dodatkiem masła(...)posolić i na niezbyt mocnym ogniu piecz z dwóch stron. Pod koniec pieczenia można podlać odrobinką wody. Fileta podałam z ryżem
harrisaCzasem nachodzi mnie ochota, żeby zjeść na obiad coś innego niż kurczak czy schabowy. Ten przepis na aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem jest bardzo prosty i co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu (coś dla głodomorów takich jak ja kiedy jestem bardzo głodna i obiad muszę mieć na za chwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam(...)wypróbowania tego przepisu! Składniki: Opakowanie krewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki) płaska łyżka masła łyżeczka posiekanej natki pietruszki plasterek cytryny sól 1 ząbek czosnku Dodatki: Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus) brokuł gotowany (najlepiej na parze) Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte
Anielska Kuchnia Ani