sosie z papryką i pieczarkami możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu. Do sosu pieczarkowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast(...)zabielić go słodką śmietanką. Jeśli lubicie pikantne smaki, dodajcie trochę chili albo wędzonej papryki, która nada całości wyjątkowego charakteru. Klopsiki w sosie z pieczarkami i papryką świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem i surówką lub sałatką. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój
Lekcje w kuchnimiotełki do ubijania) . Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlety i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle drobiowe, nie musisz ich rozbijać tłuczkiem – powinny być wystarczająco cienkie W mięso wtarłam przyprawę gyros, dlatego późniejsze doprawianie ciasta lub usmażonych kotletów nie jest już konieczne(...)buraczkami, ogórkiem kiszonym lub przetworami warzywnymi. Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu
Kulinarny S.O.S.miotełki do ubijania) . Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlety i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle drobiowe, nie musisz ich rozbijać tłuczkiem – powinny być wystarczająco cienkie W mięso wtarłam przyprawę gyros, dlatego późniejsze doprawianie ciasta lub usmażonych kotletów nie jest już konieczne(...)buraczkami, ogórkiem kiszonym lub przetworami warzywnymi. Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu
Kulinarne S.O.S.serwuje dzisiaj kurczaka w pomidorach, z dodatkiem mozzarelli i bazylii. Mmmm ;)) Potrzebujemy - pierś z kurczaka (u mnie 2 sztuki) pomidory w puszcze kulka mozarelli świeża bazylia ulubione przyprawy do kurczaka - u mnie była to sól, pieprz i czosnek Pierś z kroimy na małe części, przyprawiamy, smażymy w ulubionych przyprawach (sól, pieprz, czosnek) na łyżce oliwy. Gdy będą gotowe(...)Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze części lub startą mozzarellę - trzymamy na małym ogniu do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy świeżą bazylię (ewentualnie suszoną) ii podajemy z ziemniaczkami, ryżem albo makaronem. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaświeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól Przygotowanie Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim, imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 20 minut. Seler po umyciu pokroiłem(...)paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem
R'n'G KitchenSkładniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też(...)odwrócić w połowie pieczenia. Udka podałam z ryżem jaśminowym oraz surówką z ogórka i cebuli
Moja Galeria SmakuTeriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu ryżowego ⅓ szklanki cukru 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru 2½ cm kawałek skórki z cytryny Przygotowanie: Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy użyć(...)polania pod koniec czasu grillowania, ponieważ wysoka zawartość cukru sprzyja przypaleniu. Pozostałość sosu podawać do stołu z ryżem gotowanym na parze. Wymieszać sos sojowy, wino, ocet, cukier, czosnek, imbir i skórkę z cytryny w rondelku. Na bocznym palniku grilla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zostanie z niego połowa i stanie się gesty. Ostudzić i wyjąć czosnek
naRuszciekaczki 2 gruszki obgotowane lub ze słoika 2 owoce kiwi 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z gruszek 2 plasterki świeżego imbiru sól,pieprz klarowane masło Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem. Piersi usmażyć na maśle. Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi(...)przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu. Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż. To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu
Kulinarny karnet Christopheramożesz przygotować resztę obiadu i nakryć do stołu. Potem wystarczy tylko polać zapieczone pulpety sosem koperkowym i podać na stół. Z czym podawać pulpety z indyka? Doskonale smakują z ryżem. kaszą gryczaną niepaloną oraz makaronem. Nam smakują podane klasycznie z ziemniakami i surówką. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na proste i sprawdzone(...)pieczarkowym . Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym , to świetny pomysł na obiad “jak od Chińczyka”. Warto również sprawdzić przepis na kotlety mielone w sosie grzybowym oraz na kurczaka z makaronem w sosie . Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym? Zapraszamy na przepis! Pulpety z indyka w sosie koperkowym Składniki Na pulpety: mielone mięso z indyka
Kuchnia Na Wypasiewarzywa. 8. Gdy będą już rozmrożone, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i sos ostrygowy - mieszamy całość. 9. Do warzyw dolewamy szklankę wody i wrzucamy usmażonego kurczaka. 10. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. 11. Doprawiamy całość do smaku sosem sojowym i chili. 12. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody(...)zależności od preferencji można zagęścić bardziej lub mniej, dlatego w czasie wlewania mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu. 13. Podgrzewamy, mieszając ok 1-2 minuty. Podajemy z białym lub brązowym ryżem, albo z makaronem chińskim sojowym, pszennym lub ryżowym. Danie po wierzchu można posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą. Smacznego
Prosto z KotłaJak w tytule jest to danie szybkie ale i do tego pyszne, aromatyczne, dla wielbicieli chińszczyzny będzie znakomite. Ja tutaj dodałam mięso z podudzi kurcząt bez
Moje Małe Czarowanieszklanki wody Sposób przygotowania : Filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, dynię w kostkę, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, dynię, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki papryczki chili ( bez pestek). Dusić na małym ogniu 15 min mieszając, następnie dolać mleko kokosowe i pół(...)szpinak i gałkę. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 min aż szpinak zmięknie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego
Gosia gotujebiegać za tym kurczakiem i pozbawiać go wszystkich zbędnych elementów :) Udka z kurczaka w miodzie Składniki: 4 udka łyżeczka miodu łyżka keczupu przyprawa do kurczaka przyprawa do kurczaka po węgiersku papryka pieprz ziołowy Przygotowanie: Udka pozbawiamy skórki (tak żeby zostało nam samo mięsko :). Miód i keczup mieszamy razem z przyprawami i nacieramy taką marynatą udka. Wstawiamy całość(...)oleju z pestek winogron na patelni z obu stron. Kiedy mięsko jest podsmażone, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Można podawać właściwie ze wszystkim - hit dla mnie - ryż z curry i buraczki ćwikłowe ze słoika ;) Paluszki lizać
Lawendowe Niebooliwek Wymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko(...)smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem
wyzwania kuchennemała podwójna pierś z kurczaka pół dużej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ciemny sos sojowy 10 dag żółtego sera pieprz, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym(...)Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku powinno smakować tak samo dobrze. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i Ekspresowo w kuchni
Pasja Smakułyżkę oleju. Marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę lekko dodając 1/2 łyżeczki i cukru i soląc. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut(...)miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, bulion i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem. Smacznego
dom-agi.plpłaski garnek) z rozgrzanym masłem. Po 2 minutach smażenia dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Podgrzewamy mieszając do momentu zeszklenia. Dorzucamy na patelnię pokrojone w paski mięso z kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż mięso ze wszystkich stron się zetnie. Następnie zalewamy całość 1,5 litra wrzącej wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut(...)marchewką. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy powoli cały czas mieszając do potrawki. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną dużą ilością natki pietruszki
Qchnia po prostuprzepisie, a raz z dodatkiem musztardy – tutaj znajdziecie przepis na żołądki w sosie musztardowo-chrzanowym . Podroby kocham od dziecka, uważam, że to pyszna alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kurczaków czy już znudzonych kotletów schabowych czy mielonych. Żołądki zawierają bardzo dużo białka, co będzie istotne na pewno dla osób aktywnych. Jeżeli nigdy nie próbowaliście, szczerze Was zachęcam, w tej wersji(...)ogórkiem kiszonym. Mój przepis obejmuje proporcje składników dla dwóch osób. Jeżeli chcecie przygotować danie dla większej ilości, po prostu pomnóżcie składniki. Smacznego! Zobacz też: Wieprzowina po chińsku z ryżem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Przepis na żołądki w sosie chrzanowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 500 g żołądków drobiowych średnia cebula 4 ziarna ziela angielskiego
Kuchnia Bazyliikażdą pojedynczą pierś podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Roztłuc jak na kotlety, ale nie za cienko, żeby się nie porozrywała i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka. Mozzarellę pokroić na plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Na każdym kawałku piersi równomiernie rozłożyć kilka kawałków sera oraz pomidorów i zawinąć w rulonik. Na końcu można spiąć(...)tartej. Smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym na patelni tłuszczu, ale na niedużym ogniu, aby wszystkie warstwy się usmażyły a wierzch nie spalił. Podawać na ciepło z ziemniakami/ ryżem/ kaszą i surówką
Simply Foodsmażenia W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały(...)Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili). Smacznego
Codzienne Gotowanieczasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy(...)około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i Waniliaolej do smażenia Przygotowanie: Piersi należy umyć i pousuwać z nich wszystkie białe części a następnie każdy gruby kawałek przekroić tak by uzyskać dwa lub nawet trzy cieńsze filety. Kurczaka umieszczamy w dużym naczyniu, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą, przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek (lub dodajemy płaską łyżeczkę granulowanego) i wyrabiamy wszystko dokładnie łyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki(...)się przegryzło. Smażymy na rozgrzanym oleju, zazwyczaj utrzymując przez cały czas maksymalną temperaturę przez około 5 minut z każdej strony. Podajemy jako główny składnik obiadu z ziemniakami, kaszami, ryżem i surówką, lub w wersji typowo studenckiej: w bułce z ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie bez akompaniamentu, przepraszam za jakość zdjęcia. Koszt całości: 18 zł (z kilograma uzyskujemy
Tanie przepisy studenckiepokroić w paseczki . Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pora pokroić w pół talarki. Ogórki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki . Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć. Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko(...)przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody. Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili