kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:9/456)

Domowe nuggetsy z kurczaka 127

Domowe nuggetsy z kurczaka to zdrowa wersja popularnej wersji kurczaka sprzedawanej w barach szybkiej obsługi. Nuggetsy to małe kawałki kurczaka w złocistej panierce najczęściej smażone na głębokim tłuszczu. Nasza wersja nuggetsów będzie pieczona w piekarniku, dzięki czemu nie będą aż tak tłuste, a za to zdrowe i smacznego. Z całą pewnością Wasze pociechy będą zachwycone. Składniki 2 piersi z kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczę pieczone. BLW na obiad. 146

cytryny i miód. Wymieszać marynatę. Kurczaka nasmarować marynatą wewnątrz i na zewnątrz. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Można na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 150℃ góra dół.  Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego(...)wetknąć do środka kurczaka, oraz poukładać na górze pocięte masło. Piec 2 godziny. Zdjąć przykrywkę i piec w 170℃ przez 10-15 minut, kontrolując stopień zrumienienia. Wyłączyć piekarnik, przykryć kurczaka pokrywką i zostawić w piekarniku na 10 minut

Krupeczki
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 136

Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju(...)pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i cały środek owocu, cebulę obrać i wszystko pokroić w kosteczkę.Przełożyć do naczynia. Upieczoną w piekarniku paprykę włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż warzywo się" spoci", wtedy skórka łatwo się obiera, również drobno pokroić. Dodać tuńczyka razem z oliwą bazylię i , drobno pokrojony szczypiorek.Jajka ugotować

Gosia gotuje
Nadziewane ćwiartki z kurczaka 170

pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 ćwiartki z kurczaka 1 kulka mozzarelli 4 suszone pomidory + olej suszone oregano do posypania sznurek do związania lub wykałaczki FRYTKI: 2 ziemniaki 1 marchew 1 burak olej z pomidorów suszonych 1/2 łyżeczki(...)cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas mieszamy. Po 30 minutach pieczenia zamieniamy je miejscami z udkami i ściągamy folię, aby płyn wyparował. Pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. Jeśli

Kuchnia od dwojga
Menu na tydzień: 3x wege, fishburger i kurczak 90

pieca trafiło też wtedy pęczotto i składniki sałatki z batata i kapusty. Wieczorem zrobiliśmy burgery – poświęciliśmy wieczór, bo burgery były swego rodzaju kulinarnym eksperymentem – szczegóły opiszemy w przepisie. Kurczak został częściowo skonsumowany na obiad niedzielny. Resztę spakowaliśmy na poniedziałek. Generalnie, porcjowanie i pakowanie jedzenia zrobiliśmy dosłownie przed chwilą. Większość obiadów zamroziliśmy: sos bolognese (makaron ugotujemy na świeżo), kaszotto i burgery(...)żeby się zaczęły rozmrażać. W pracy odgrzewamy je w mikrofali ( tu znajdziesz poradnik jak mrozić jedzenie) Wracając do gotowania, polecamy Wam przygotowywanie dwóch obiadów równocześnie. Spróbujcie np. wstawić do piekarnika kurczaka i warzywa na sałatkę, albo bułki hamburgerowe i warzywa, albo pęczotto i kurczaka. Wystarczy tylko włączyć termoobieg, żeby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu:) Życzymy smacznego i spokojnego tygodnia

Niedzielny kucharz
Kurczak z ziemniakami-danie z piekarnika 188

Kolejne z tych dań , które bardzo lubię- z piekarnika. Kurczak przyrządzony tak, jak na Sycylii. Jak? Ano tak...że nie zdążyłam zrobić zdjęcia końcowego...bo został rozpracowany do cna i to migiem! Ale najpierw składniki... -udka kurze i podudzia -ziemniaczki -sól himalajska różowa -vinaigrette classico- ocet balsamiczny z Modeny+oliwa z oliwek -sos pomidorowy sambal Folwark -pieprz ziołowy ,Karahi Chicken(...)Masala,Kuchmistrz od  Skworcu Kurczak kupiony musi zostać przegryziony. Jak mawiała moja teściowa, w zamrażarce musi poleżakować całą noc. Będzie lepszy i ta skóra , która go otacza , łatwo z niego zlezie. I tak faktycznie jest. Wkładamy udka na noc do zamrażary, wyciągamy na drugi dzień i gdy będą już prawie odmrożone ,ale nie do końca, ściągamy skórę z mięsa

Z Kuchni Do Kuchni
Cebulowe paluszki grissini 137

znalazł. Zawsze staram się coś tam dla gości przygotować, żeby tak nie tylko samo to chlanie było, ale żeby i zęba wbić było w co. Więc właśnie dochodzi w piekarniku kurczak. Ale o kurczaku pisać nie będę. Kurczak jak kurczak, każdy kiedyś widział, pewnie nawet i jadł. Ale oprócz kurczaka zrobiłem też włoskie paluszki grissini. Takie z ciasta chlebowego(...)pieczenia. Nie za blisko siebie, bo jeszcze trochę nam wyrosną. I znowu odstawiamy na 30 minut. Potem dokładnie każdy wałek spryskujemy wodą i posypujemy solą morską gruboziarnistą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Możemy podać z ulubionymi sosami. Ja użyłem sosu czosnkowego . Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym 258

mieszam z bulionem (lub wodą) i wylewam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia, dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.  Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron.  Smacznego

Cook&Love
Wtorek: Kurczak huli huli 104

tackę z udkami. Piecz w wysokiej temperaturze przez 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij tackę, posmaruj marynatą kurczaka i obróć udka skórką do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Znowu wyjmij tackę, posmaruj marynatą, obróć udka skórką do góry i wstaw pod sam gril na 5 minut. Wyjmij(...)sprawdź czy mięso jest już upieczone – po nakłuciu widelcem lub wykałaczką z kurczaka powinien wypłynąć przejrzysty sos. Jeśli jest mętny, wstaw udka jeszcze na 5 minut do piekarnika. Podawaj kurczaka ze świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Kurczak huli huli pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kurczak huli huli 172

tackę z udkami. Piecz w wysokiej temperaturze przez 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij tackę, posmaruj marynatą kurczaka i obróć udka skórką do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Znowu wyjmij tackę, posmaruj marynatą, obróć udka skórką do góry i wstaw pod sam gril na 5 minut. Wyjmij(...)sprawdź czy mięso jest już upieczone – po nakłuciu widelcem lub wykałaczką z kurczaka powinien wypłynąć przejrzysty sos. Jeśli jest mętny, wstaw udka jeszcze na 5 minut do piekarnika. Podawaj kurczaka ze świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Kurczak huli huli pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kurczak z cytrynowym ryżem 159

kupić kurczaka dobrej jakości. Odrobinę zmieniłam przepis (oryginalny  tutaj  ), dodając kiszoną cytrynę, którą akurat miałam w lodówce. Nie jest to konieczne, ale świetnie podkręca smak. Mój kurczak spędził w piekarniku nieco więcej czasu niż przewidywał przepis, tak więc po zdjęciu pokrywki warto co jakiś czas zerknąć czy danie gotowe a w razie potrzeby czas wydłużyć. Najlepszy(...)kurczakiem w plastikowej torebce ( najlepiej z zamknięciem strunowym) wymieszać, torebkę zamknąć  i odstawić na co najmniej 20 minut, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C Wyjąć kurczaka z marynaty, marynatę zostawić. W głębokiej żeliwnej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, zaczynając od strony ze skórą. Patelnię przetrzeć

Stare Gary
Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią 110

godziny mamy wolne. Nam zastaje tylko wyłożenie na talerze dania. Przygotowanie to kwestia 10 minut. Kurczak zamarynowany w ziołach prowansalskich z dynią piżmową pieką się razem  w piekarniku. 1 kurczak zagrodowy 3 łyżeczki ziół prowansalskich ( lub własna kompozycja: rozmaryn, tymianek, cząber, szałwia) 2 łyżeczki soli olej rzepakowy do natarcia mięsa czosnek 2 ząbki skórka z cytryny ok 1 łyżeczki(...)skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc. Kurczaka włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia mięsa włożyć brytfankę z dynią

AZgotuj!
Pieczony kurczak taco 131

kurczak w całości Przyprawa taco – tu dowiecie się jak zrobić przyprawę taco 5 łyżki oleju Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy do przepisu. Przepis – Pieczony kurczak taco Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza. Zabieramy się za nasz drób. Dla naszego kurczaka musimy wykroić kręgosłup razem z szyją. W tym celu wykonujemy dwa cięcia zaraz obok kręgosłupa kurczaka. Powinniśmy(...)mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wcieramy w naszego kurczaka. Co ważne, kurczaka w marynacie możemy odstawić na ok. godzinę, tak by nieco lepiej się zamarynował. Całość wstawiamy do piekarnika. 1,5-kilogramowy kurczak (ważony przed wykrojeniem kręgosłupa) w przyprawie taco powinien piec się 1 h 20 minut. Uwaga jeśli mamy kurczaka o wadze 2 kg, wstawcie

Kuchennyviral.pl