kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:13/456)

Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 157

kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam(...)zdjęcie to mięso przygotowane na mojej starej patelni. Drugie zdjęcie to ta sama potrawa przygotowana na patelni WOLL. Wcześniej pisałam, że patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku. Przy okazji smażenia piersi kurczaka zapomniałam o tym, ale i tak udało mi się przetestować patelnię w formie naczynia żaroodpornego. Zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 114

kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam(...)zdjęcie to mięso przygotowane na mojej starej patelni. Drugie zdjęcie to ta sama potrawa przygotowana na patelni WOLL. Wcześniej pisałam, że patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku. Przy okazji smażenia piersi kurczaka zapomniałam o tym, ale i tak udało mi się przetestować patelnię w formie naczynia żaroodpornego. Zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem i serowym beszamelem pośrodku. Patelnię odłożyłam

Smaki Na Talerzu
Kurczak w jarzynach 69

Kurczak w jarzynach – to przepis, który można by rzec przechodzi z pokolenia na pokolenie ;) Ale nie takiego z babki, na matkę i córkę :) Lecz w

Kulinarne Przeboje
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem 173

Potrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem. Do tego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kozim serem i figami 178

Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym 226

Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa shoarma z kurczaka 217

Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 177

agawy i podgrzewamy do zagotowania – kończymy z sosem, którym będziemy kurczaka smarować w czasie pieczenia żeby zamknąć pory jego skóry i zachować wilgotność mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka (można go związać dla równego(...)pieczenia) wkładamy piersiami do góry na kratkę brytfanny (jeśli takiej nie macie – wyłóżcie kurczaka na kratkę z piekarnika, a pod nią włóżcie blachę) i umieszczamy na środkowej półce piekarnika. Tej wielkości kurczaka piekłam dwie godziny. Po 30 minutach pieczenia smarujemy go sosem po raz pierwszy – przyda się miękki, szczeciniasty pędzel. Pieczemy kolejne 30 minut i znowu smarujemy sosem. To samo

Karo in the Kitchen
Kurczak w boczku nadziewany suszonymi pomidorami 197

farszem z oliwek, suszonych pomidorów i pestek dyni mięso nabiera niesamowitego smaku. Kurczak w boczku doskonale smakuje z domowymi frytkami z piekarnika . Zarówno frytki, jak i kurczaka, możemy przygotować w piekarniku w tym samym czasie. 1 podwójna pierś kurczaka ok 250 g boczku (surowego bądź parzonego) 75 g suszonych pomidorów w oleju (bez zalewy) 20 oliwek garść pestek dyni(...)masą z suszonych pomidorów i oliwek. Na desce do krojenia układamy plasterki boczku tak, by delikatnie na siebie nachodziły. Nafaszerowaną pierś kurczaka układamy w poprzek plastrów boczku i ściśle zawijamy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Mięso powinno piec się przez około 50 minut pod przykryciem. Gotowe

Dieta bez mleka
Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami 184

został dobrze doprawiony i  z ziemniakami, pieczarkami oraz brokułami upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak 🐔 porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się” ☀  znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie.  Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami i ziołami(...)musztardą. Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw, ziół, zawijamy w folię (spożywczą lub aluminiową) i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Następnie na dużej brytfance od piekarnika układamy płasko kurczaka skórą do góry. Wlewamy ok. 2 szklanki wody i wkładamy do piekarnika (niższe półki) rozgrzanego do 200°C. Kurczak będzie się piekł ok. 1 godz. i 40 min. Rada

Moniki Smakołyki
Kurczak pieczony na słoiku 594

Jeżeli macie ochotę na pieczonego kurczaka, a nie macie piekarnika z rożnem to zachęcam do przygotowania kurczaka pieczonego na słoiku. Tak, tak - wystarczy kurczaka "nabić" na słoik i uwierzcie mi na słowo - jest to rewelacyjny sposób na upieczenie mięsa drobiowego, ponieważ kurczak będzie miał soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kurczaka pieczonego na butelce(...)wymieszać). Do słoika wlać zimną wodę (do połowy wysokości słoika). Do naczynia żaroodpornego wstawić słoik wraz z wodą i wbić na niego kurczaka (spójrz na zdjęcie poniżej) . Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 30 minut. W międzyczasie marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Przygotowane warzywa przyprawić solą

Ugotować
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 159

mrozić i rozmrażać. Całe menu na tydzień – mało czasu, mało składników – wygląda tak: Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Pobierz menu(...)tydzień Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Jak gotowaliśmy Planowanie menu na tydzień jak zwykle zaczęliśmy od niedzielnego obiadu. Wybór padł na diabelskie

Niedzielny kucharz
Skrzydełka z kurczaka w miodzie 97

Skrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska Skrzydełka z kurczaka w miodzie. Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. Wyprobowany, pyszny przepis na chrupiące skrzydełka z kurczaka marynowane w miodzie z dodatkiem musztardy i piwa. Skrzydełka doprawione mieloną papryką, czosnkiem i nutą świeżej mięty- proste, szybkie i tanie danie na obiad dla całej rodziny. Absolutna rewelacja :) Jak zrobić skrzydełka(...)składniki marynaty i polać nią skrzydełka, wymieszać- można odstawić na jakiś czas do zamarynowania - kurczak będzie wówczas jeszcze smaczniejszy. Krok 3. Skrzydełka z kurczaka, wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni - piec  ok. 1h lub do czasu, aż skrzydełka będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać skrzydełka pozostałą

Moja Książka Kucharska
Gyros z kurczaka 176

dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak  gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach: - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku , sos czosnkowy , sałatka z ogórków kiszonych , - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos  tzatziki , Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Smak mojego domu
Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 184

garść prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podania kolendra do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą(...)blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut. Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj. Smacznego! English version Roasted chicken satays (4 servings) Ingredients: 4 chicken legs, thighs separated (or just chicken thighs only) 3 tablespoons peanut butter

karmelowy
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 147

Szybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. I obiad gotowy. Pomysł na szybki obiad Jeśli szukacie pomysłu na prosty, szybki obiad, to trafiliście idealnie. Ziemniaków do zapiekanki nie trzeba nawet(...)Wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch wyłóż kawałki kurczaka skórą do góry. Polej po bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Krok 3 Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill. Opiekaj przez około 10 minut. Pilnuj, żeby nie spalić dania. Wyciągnij z pieca

Niedzielny kucharz