kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:21/456)

Duszony kurczak w warzywach 113

Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i  smarujemy wcieramy w mięso. Następnie  posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu  w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie  wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa

Viola cooks with passion
Sałatka makaronowa z pieczonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami. 246

Wczoraj na obiad piekłam całego kurczaka w piekarniku a że była nas tylko trójka do prawie dwóch kilogramów mięsa, to nie daliśmy mu rady. Została cała pieczona pierś i kawałek nóżki. Postanowiłam wykorzystać mięso i przygotować sałatkę na dzisiejsza kolację. Wyszła bardzo smaczna, wiec postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Polecam :) Składniki - upieczone mięso z kurczaka ( u mnie pierś

Kuchnia z widokiem na ogród
PIECZONY KURCZAK 171

łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku  1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny  Przygotowania: Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C, kurczaka wyjmuję z lodówki, aby się ocieplił.  Przygotowuję marynatę: do miseczki wlewam olej, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy, całość dokładnie mieszam. Kurczaka(...)naczynia żaroodpornego, do środka wlewam 1 łyżkę marynaty, dodaję plasterek cytryny, nogi kurczaka wiążę sznurkiem. Dokładnie nacieram kurczaka marynatą, posypuję jeszcze majerankiem i solą. Tak przygotowanego Kurczaka wkładam do nagrzanego piekarnika, początkowo na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez 2 godziny, co jakiś czas polewam wytapiającym się tłuszczem. Kurczaka piekę bez pokrywki.  Upieczone mięso

Kukuleczki
Kurczak z pieczonymi ziemniakami na oleju rzepakowym. 156

rzepakowy ziemniaki Wykonanie:Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Obsypujemy przyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy na 2-4 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i wlewamy olej rzepakowy na blachę. Układamy tam kawałki mięsa(...)wsuwamy blachę do piekarnika.Ziemniaki osuszamy z nadmiaru wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak i blaszkę wstawiamy do piekarnika razem z naszym kurczakiem. Pieczemy całość

Malinowe Pocałunki
Pieczone młode ziemniaczki w piekarniku 301

Młode ziemniaczki z piekarnika- smakują tak dobrze, jak ziemniaki pieczone w ognisku ;) Często robię takie ziemniaczki, gdy na obiad mam coś z piekarnika- typu kurczak, żeberka czy pieczeń. Wtedy godzinę przed końcem pieczenia mięsa przygotowuję takie ziemniaczki i pieką się razem z mięsem. Składniki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych), 3 łyżki oleju, sól. Przygotowanie:  Ziemniaczki im mniejsze(...)dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy olejem i posypujemy solą, dobrze wcieramy w ziemniaczki olej i sól. Takie ziemniaczki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni od 40 do 60 minut. Ja zazwyczaj wkładam 40-60 min (w zależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki

Aga w kuchni
Kurczak z warzywami z piekarnika. 220

ząbkach Kurczaka w całości włożyć do rękawa, skropić oliwą, obłożyć warzywami, rękaw zamknąć klipsem, pozostawić na kilka minut w chłodzie Piekarnik nagrzać do 190 *C, włożyć foremkę z kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz. Moje uwagi: Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :) Ziemniaki, cebula i czosnek upieką

Proste Potrawy
Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 158

tych, którzy lubią zdrowy makaron żytni razowy.... ale napisało się do rymu :) Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 20 dag makaronu żytniego razowego 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 3 żółtka 3 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka siemienia lnianego 1 duża cebula 3 łyżki rodzynków szczypiorek(...)odsączamy.  Żółtka mieszamy z jogurtem dokładnie, dodajemy rodzynki po czym wszystko  razem dodajemy do mięsa.  Mieszamy jeszcze raz i zostawiamy na kilka minut w piekarniku.  Podajemy kurczaka z sosem na warstwie makaronu udekorowane posiekanym  szczypiorkiem lub bazylią

Gotuj Sam!
Dlaczego mięsa nie lubię... 210

tego, przecież to wszystko w mięsie i tak zostaje) ubój - byłam nie raz w rzeźni (jestem lekarzem weterynarii) i nigdy nie widziałam tych strasznych obrazów typu trzepiące się kurczaki podwieszone za nogi czy jeszcze żywe świnie trafiające do szczeciniarki, ale rzeźnia nie jest przyjemnym miejscem. Zwierzęta naprawdę się stresują! A wydzielane podczas stresu hormony i inne substancje zostają w mięsie(...)powstać nawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta

pyszne zdrowości
KURCZAK CAPRESE 192

łyżek oleju lub oliwy SKŁADNIKI NA KREM BALSAMICZNY: 0,5 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżeczki brązowego cukru (w oryginale 1 łyżeczka) WYKONANIE: Umyte i osuszone filety z kurczaka obierz z błonek, posól, popieprz i posyp słodką papryką. Odstaw na bok.   W międzyczasie podgrzej ocet balsamiczny z cukrem, aż do zredukowania jego objętości i lekkiego zgęstnienia, aby uzyskać krem(...)wsadzić do piekarnika, wtedy niepotrzebne Ci naczynie). Na kurczaka ułóż po 2 plastry mozzarelli i obłóż pomidorkami.  Zapiekaj danie 5 minut do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie kurczaka wyjmij z piekarnika, posyp siekaną bazylią i podawaj z kremem balsamicznym i ulubionym dodatkiem, np. makaronem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak z ryżem zdrowe danie w mniej niż 10 minut. 134

minut zaczynamy. Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki ryżu jaśminowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 ½ szklanki rosołu 1 szklanka wody 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka kminku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka cebuli 1 łyżka tymianku sól i pieprz rękaw do pieczenia. Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebule i czosnek szatkujemy(...)masło i wstawiamy na 10 minut do piekarnika (wszystkie czynności zajęły jakieś 3 minuty). Mieszamy wszystkie przyprawy i wcieramy w kurczaka (max 2 minuty). Wyciągamy brytfankę z piekarnika, dosypujemy ryż, układamy kurczaka, dolewamy wodę oraz rosół. Brytfankę przykrywamy lub wsadzamy w rękaw do pieczenia (max 3 minuty). Pieczemy około 40 minut, po tym czasie odkrywamy lub przecinamy rękaw i pieczemy

PaleoLife
Kurczak po tajsku – tajskie kokosowe curry z kurczakiem 225

limonki to wbrew pozorom bardzo zgrana para. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych faktur i smaków, które potrafi — jak żadna inna — niesamowicie połączyć. Zobaczcie! Rozgrzewamy piekarnik do 180-190⁰C. Kurczaka pozbawiamy nadmiaru tłuszczu, luźnych fragmentów kości, błonek. Mocno pieprzymy i solimy. W dużym rondlu, takim który możemy włożyć potem do piekarnika, rozgrzewamy olej lub masło (3 łyżki). Wkładamy kawałki kurczaka(...)limonki, sos rybny, cukier i połowę drobno pokrojonej chili. Wsypujemy zielony groszek. Do sosu w rondlu wkładamy kawałki kurczaka, skórką do góry, lekko polewamy kurczaka z wierzchu sosem i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim

Karo in the Kitchen
Pieczony kurczak po portugalsku? 163

całej blasze. Paprykę kroimy na duże plastry i wrzucamy na blachę. Z chili usuwamy gniazdo nasienne i wrzucamy na blachę w dwóch kawałkach - jeden przy ziemniakach, drugi przy kurczaku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Temperatura nie jest za niska - kurczak ma się dłuuuugo piec. Po 30-40 minutach obracamy kurczaka i ziemniaki. Kawałki papryki układamy na ziemniakach(...)kurczaku. Nie mogą leżeć na blasze, bo się spalą. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze kwadrans lub dłużej - mięso powinno rozpadać się przy byle dotknięciu widelcem. Po wyjęciu z piekarnika polewamy całość (jeszcze na blasze) sokiem wyciskanym z pomarańczy. Podajemy np. z pomidorami. ----------- Podobne: I jeszcze zdjęcia z niezapomnianych miejsc w Portugalii

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 149

wilgotne. Butelka ma jednak kilka wad. Nie możemy wstawić zimnego szkła do nagrzanego piekarnika bo po prostu strzeli. Z puszką nie ma tego problemu. Można rozgrzać piekarnik i do już gorącego wstawić kurczaka ‚posadzonego’ na puszce. Puszka nie wystaje ponad szyjkę kurczaka jak butelka i piwo, które z niej paruje, idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy, odcinamy mu szyjkę(...)czosnek obieramy. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy je między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Co jakiś czas obracamy kurczaka i nakłuwamy go ostrym nożem w kilku miejscach – będzie mniej tłusty. Mieszamy pod nim warzywa, żeby nie przywarły do formy i równo się piekły. Ja piekę

Karo in the Kitchen
Udka pieczone z warzywami 215

sierpnia postanowił nas dopieścić upałami, więc znów odeszła ochota od przesiadywania w kuchni, ale zjeść czasem by coś wypadało. Więc może skusicie się na udka z kurczaka pieczone z warzywami? Wiem wiem, od piekarnika jest jeszcze goręcej, ale wystarczy przygotować warzywa, doprawić mięso i siup do pieca, a reszta robi się sama, a my przychodzimy na gotowe. Smacznie, prosto(...)czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i obsypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać. Na wierzchu poukładać mięso z kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec pod przykryciem ok. 45-50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, włączyć termoobieg i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż mięso delikatnie się

Simply Food