kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:24/456)

Smażony ryż z warzywami i pieczonym kurczakiem 626

suszony czosnek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 50 min. Po pierwszych 30 min wyciągamy kurczaka i odwracamy na drugą stronę, wkładamy do piekarnika na dalsze 20 min.  Kurczak gotowy :) Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie z dwóch stron- ma być

Smaki Edyty
Pierś kurczaka w cytrynowo tymiankowej glazurze 179

cytryny (starta skórka i sok) 1/2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki świeżego tymianku (same listki) pieprz, sól Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, w tym przypadku preferuję aluminiowe jednorazowe tacki:) Do miseczki włożyć skórkę z cytryny, sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, łyżkę tymianku. WYmieszać i polać(...)kurczaku. Doprawić solą i pieprzem. Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku. SMACZNEGO !!! Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i miód w marynacie zrobił swoja robotę - tak bardzo

Blondynka Gotuje
Udka kurczaka w porach 127

bardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Składniki: 6 udek z kurczaka 500 g ziemniaków 200 g marchewki 2 białe części pora 2 łyżki oleju 5 łyżek mleka 200 g startego sera żółtego kiełki rzodkiewki koperek papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie:   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą 166

Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)łyżeczki z każdej przyprawy) i ponownie mieszamy *** *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed

Blog z Apetytem
Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami 198

wymaga w zasadzie tylko od nas tego, abyśmy zamarynowali wcześniej kurczaka, pokroili warzywa i przygotowali zalewę – zajmie to Wam w sumie około 15 minut, maksymalnie. Kurczak natomiast musi się piec w piekarniku około 1 godziny i 15 minut. Danie będzie najbardziej efektowne, kiedy podacie je na stół w naczyniu, w jakim było zapiekane, posypane świeżymi ziołami, które nadadzą świeżości(...)łyżeczki cukru oraz masło. Zagotowujemy i doprawiamy solą do smaku. Tak przygotowaną zalewą polewamy ryż z warzywami i kurczakiem. 4 Jeżeli zalewa całkowicie zmyje z kurczaka przyprawy, posypcie go nimi ponownie przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny, aż ryż wchłonie wodę i mięso będzie przypieczone.   Artykuł Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami

Kuchnia Bazylii
Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami 137

oliwą i delikatnie posypać odrobiną cukru. Pomiędzy kurczaka włożyć listki laurowe, cebulę pokrojoną na ćwiartki lub ósemki oraz plastry boczku. Na kurczaka rozłożyć odrobinę masła. Naczynie nakryć pokrywą. Kurczaka wstawić po piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec pod przykryciem 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia  i dopiec około(...)opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia z kurczakiem i piekę obok do zarumienienia. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Nóżki kurczaka w Coca Coli 401

wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem. 2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy kilka minut do rozpuszczenia cukru. Polewamy kurczaka i wkładamy do piekarnika na 40 minut rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza; w między czasie obracamy 1-2 razy. 3. Sos przelewamy do rondelka (kurczaka wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika) i gotujemy

My Culinary Art
Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 208

dodajemy żurawinę i miód, mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny i wino. Na małym ogniu całość po woli dusimy, aż cebula będzie miękka.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( ja górną część grilla )  Pierś z kurczaka nacinamy tak aby uzyskać kieszonkę. Do kieszonki(...)łyżeczką delikatnie tak aby nie dać za dużo nakładamy naszą czerwoną cebulę. Pierś zamykamy wykałaczkami i owijamy plasterkami boczku.  Na patelni rozgrzewamy Ramę i obsmażamy pierś z kurczaka, przekładamy do piekarnika i pieczemy pierś przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al’dente.  Na talerzu układamy makaron na nim pokrojoną w plasterki i obok dokładamy cebulę

Kuchnia na wzgórzu
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 179

roli głównej: w niedzielę, a w poniedziałek stanowili zgraną kompanię z pieczonymi batatami i ceciorką w przysznej i prostej sałatce. Bataty upiekliśmy w niedzielę, wykorzystując nagrzany piekarnik, w którym piekliśmy kurczaka. W piecu znalazła się też papryka do wtorkowego pęczotto i zupy paprykowo-pomidorowej na czwartek. Tylko sałatkę na piątek zrobiliśmy dzień wcześniej od podstaw, ale jest to bardzo prosta(...)pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone

Niedzielny kucharz
Pieczone udka z kurczaka z dynią i pikantną pumpkin spice – MediEvil 127

razem i przyprawienie słynną pumpkin spice nie byłoby idealne w tym przypadku? Powiem Wam więcej – ono jest idealnie przepyszne! Jeśli lubicie przyprawy korzenne, dynię i pieczonego kurczaka, to czym prędzej rozgrzewajcie piekarniki i przyrządźcie sobie ten prosty, acz niecodzienny rarytas! Sir Daniel jadłby, gdyby nie to, że brakuje mu żuchwy… PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I PIKANTNĄ(...)pieczony kurczak z dynią w pikantno-korzennej marynacie CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5h CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 3 porcji POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ piekarnik forma do pieczenia patelnia folia aluminiowa ręcznik papierowy SKŁADNIKI: udko z kurczaka – 6 szt. dynia hokkaido – 1 szt. czerwona cebula – 2 szt. NADZIENIE olej – 4 łyżki miód wielokwiatowy – 2 łyżki natka

Nerds Kitchen
Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami 838

etykiety, np. namaczając zamkniętą (!) butelkę w ciepłej wodzie. Następnie odlać 3/4 szklanki piwa. Do naczynia żaroodpornego wstawić butelkę i wbić na nią kurczaka (spójrz na zdjęcie powyżej) . Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 60 minut, co jakiś czas mięso podlewając odlanym piwem. W międzyczasie marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć(...)Uwaga : podczas pieczenia utworzy się bardzo duża ilość sosu, w której będą się gotowały młode warzywa.  Ewentualnie pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200ºC, aby mocniej zrumienić skórkę z kurczaka. Młode warzywa i wygląd kurczaka po godzinie pieczenia

Ugotować
Smaki Indii: Kurczak Tandoori 188

wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie nacieramy z każdej strony. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 4/ Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia nacieramy olejem. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy na blaszce (nadmiar marynaty wylewamy, nie będzie nam potrzebna). Kurczaka pieczemy 40-60 minut, przewracając co 10 minut

Tajskie smaki
Chrupiący kurczak jak z KFC 185

pysznej panierce, doprawione magiczną mieszanką przypraw. Kurczak, który jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Cała tajemnica tkwi we wspomnianej mieszance przypraw i sposobie przygotowania. Zanim kurczak trafi do piekarnika, wcześniej trzeba go podgotować w mleku z cebulą i czosnkiem. Dzięki temu po upieczeniu jest wspaniale soczysty i aromatyczny. Przepis pochodzi z bloga everynookandcranny. Czas: 40 minut Poziom trudności(...)najlepiej na tackę z rusztem, który trzeba wcześniej posmarować delikatnie olejem, żeby mięso do niego nie przywierali podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Jeśli udka zaczną się mocno przypiekać, możesz skrócić czas pieczenia Artykuł Chrupiący kurczak jak z KFC pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 191

dzięki pieczeniu nie zawiera tłuszczu – w przeciwieństwie do smażonych kotletów. Kaloryczną panierkę zastąpiliśmy pyszną marynatą. A żeby nie było nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania. Poziom trudności: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut (w tym 25 minut pieczenia i 15 marynowania) Liczba porcji(...)niej filety z kurczaka, dokładnie obtocz marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut lub pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dodaj do filetów umyte pomidorki. Po 3 minutach dołóż umyte szparagi (pozbawione

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania