kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:19/456)

Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 163

godziny przed końcem gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego

Stare Gary
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 189

pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę i ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy tymianek z papryczką, dodajemy na kilka sekund łyżkę miodu. Polewamy tym masłem kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni, na czas odpowiadający wadze kurczaka. Moj ważył 1,46 kg, więc piekę go 1,5h.Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka(...)przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Porcjujemy. Ziemniaki wrzucamy do sosu, który został po kurczaku, obtaczamy je i przekładamy do drugiego naczynia, gdzie odpoczywa kurczak. Dodajemy pieczarki i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika

BaRepas
Kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami 170

cebula 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 10 g koperku lub natki sól, pieprz   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Kurczaka umyć i osuszyć.  Obsypać solą i pieprzem.  Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki(...)obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki.  Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami.  Posmarować pozostałym sosem.  Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką.  Polać sosem kurczaka.  Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut.  Następnie włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans

Sto kolorów kuchni
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 120

wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy pęczek ziół i 4 ząbki czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozkładamy resztę czosnku. Wkładamy naczynie (bez kurczaka) do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez 5 minut. Wyjmujemy, wkładamy kurczaka i obracamy nim tak, aby równomiernie pokrył się oliwą. Przykrywamy naczynie szczelną pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Marder&Marder Manufacture
Kreolski kurczak , pomysł na obiad 410

pomysł na obiad Kreolski kurczak , to doskonała aromatyczna potrawa jednogarnkowa . Smakuje wyśmienicie , a do tego jest prosty w przygotowaniu . Ułożony na warzywach i zapieczony w piekarniku smakuje doskonale . Moja rodzinka lubi takie obiady , wiadomo kurczak to najbardziej popularne mięso w naszych domach . Ten fakt sprawia ,że jego przyrządzenie wymaga dużo kreatywność od gotującego ,żeby nie wiało nudą Ale jak już(...)ząbkami czosnku , 2 łyżeczkami ostrej papryki , 3 łyżkami oleju i solą do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na blaszce do pieczenia , wlewamy 1/2 szklanki wody. Na wierzchu kładziemy kurczaka . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C . Pieczemy około 1,5 godziny , gdyby zbyt mocno brązowiała skóra kurczaka , można ją lekko przysłonić folią aluminiową . Serwujemy na gorąco , chociaż odgrzany też

Ogrodnik w podróży
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 125

kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). Wspaniały aromat i przepiękny czerwony kolor kurczak tandoori zawdzięcza mieszance przepraw tandoori masala, którą w Indiach czy na Bliskim Wschodzie można kupić w każdym sklepie spożywczym (w Polsce jest(...)lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 151

kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). Wspaniały aromat i przepiękny czerwony kolor kurczak tandoori zawdzięcza mieszance przepraw tandoori masala, którą w Indiach czy na Bliskim Wschodzie można kupić w każdym sklepie spożywczym (w Polsce jest(...)lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyczny kurczak w naczyniu żaroodpornym 260

zimnego piekarnika  i ustawić temperaturę 200C - grzałka góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Piec 40 minut bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie naczynie z kurczakiem wyjąć na chwilę z piekarnika - stawiać na drewnianą deskę, w żadnym wypadku na zimny blat czy metal, bo szkło pęknie; analogicznie postępować z pokrywka naczynia.   Odlać trochę sosu z pieczenia do kubka(...)łyżki zimnej wody i dosypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, po czym dokładnie wymieszać. Taką miksturą oblać kurczaka, aby zagęścić sos. naczynie żaroodporne wstawić z powrotem do piekarnika - już bez pokrywki, aby skórka na kurczaku się zezłociła - i piec jeszcze 15 minut. Serwowałam z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem

Grunt to przepis!
Szaszłyki z kurczaka 189

już ciut inaczej, bo jakiś wiaterek delikatny jest. Nie chce się gotować, ani wchodzić do kuchni, ale trzeba. U nas dawno nie było szaszłyków, zrobiliśmy takie pieczone w piekarniku z kurczaka i reszta to tak naprawdę co było w lodówce. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2  większe filety z kurczaka  średnia cukinia większa czerwona cebula większa czerwona papryka(...)wcześniej marynujemy (wszystkie składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej filety lub już pociętego w kostkę kurczaka, mieszamy, żeby kurczak ładnie zanurzył się w marynacie). Warzywa kroimy. 2. Na patyki do szaszłyków nabijamy po kolei wszystkie składniki. 3. Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe szaszłyki i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Podajemy z sałatką

kruche babeczki
Kurczak pieczony na ziemniakach z kapustą i pieczarkami 2235

misce i przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą czosnkiem w proszku i dokładnie mieszamy. Mieszankę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jeżeli przygotowujemy większą ilość można użyć blaszki z wyposażenia piekarnika. Podudzia z kurczaka obsmażamy na patelni z każdej strony  następnie układamy na warzywach. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać pół szklanki wody, wymieszać i dodać do potrawy.  Przykryć folią aluminiową(...)zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut.( piekę na drugim poziomie od dołu piekarnika) Po tym czasie zdjąć folię, podudzia obrócić na drugą stronę i pieczemy do momentu aż się przyrumienią. Smacznego :) Polecam równie pyszne➥  Kurczak pieczony na ryżu ⬇  ➥  Kurczak pieczony na jarzynach z rozmarynem

Andzia Pichci
Pikantne skrzydełka 154

znane i lubiane danie w Polsce dzięki słynnej sieciówki z kurczakami. Jest to danie, które sprawdzi się na imprezie, podczas oglądanie meczu z przyjaciółmi czy wspólnego grilla. Pieczone kurczaki w piekarniku to idealny zamiennik dla osób lubiących KFC. Skrzydełka przygotowane w domu na pewno będą pyszne ale również o wiele zdrowsze. Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka 1 łyżka miodu(...)koncentrat, miód oraz wszystkie przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gdy powstanie nam gęsta masa, rondelek odstawiamy z ognia do ostudzenia. Po ostudzeniu każdą część skrzydełka maczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Skrzydełka układamy na blaszce i pieczemy przez ok 15-20 minut. Pieczemy je, aż skórka będzie zarumieniona. Gotowe skrzydełka możemy podawać z różnymi dipami

CookMag
kapsalon domowy 106

pokr oić  na frytki . Poł ożyć  frytki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i posypać odrobiną soli i oliwy z oliwek . Piec w piekarniku przez 20-25 minut .Piersi kurczaka doprawic gyrosem . Rozgrzać  trochę oleju na patelni i smażyć   piersi kurczaka pokrojone w kawałki. Gotowe frytki wyjąć z piekarnika i wł ożyć(...)żaroodpornego naczynia. Na wierz frytek położyć  kawałki kurczaka  i ser żółty. Obni ż temperaturę piekarnika do 180 ° C , wł ożyć  naczynie do piekarnika na 5 -6 minut, aż ser się stopi. W międzyczasie wymieszać jogurt z majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokr oić pomidora w kostkę i ogórka na cienkie plasterki. Wyjąć  kapsalon

mojej kuchni
kapsalon domowy 126

pokr oić  na frytki . Poł ożyć  frytki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i posypać odrobiną soli i oliwy z oliwek . Piec w piekarniku przez 20-25 minut .Piersi kurczaka doprawic gyrosem . Rozgrzać  trochę oleju na patelni i smażyć   piersi kurczaka pokrojone w kawałki. Gotowe frytki wyjąć z piekarnika i wł ożyć(...)żaroodpornego naczynia. Na wierz frytek położyć  kawałki kurczaka  i ser żółty. Obni ż temperaturę piekarnika do 180 ° C , wł ożyć  naczynie do piekarnika na 5 -6 minut, aż ser się stopi. W międzyczasie wymieszać jogurt z majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokr oić pomidora w kostkę i ogórka na cienkie plasterki. Wyjąć  kapsalon

w mojej kuchni
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 177

Skarmelizowany, na chrupko zapieczony sos barbecue na aromatycznym kurczaku z piekarnika Sos barbecue serwowany do upieczonego czy grillowanego mięsa to nic dziwnego. Wyśmienicie komponuje się z karkówką, żeberkami czy schabem - osobiście przetestowałam :)  Ale gdyby tak pójść o krok dalej i sos barbecue podać w towarzystwie kurczaka ? Mało tego! A co jeśli drób w tym sosie się najpierw zamarynuje(...)kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju na patelni - najlepiej na silnym ogniu, wtedy szybciej i skuteczniej zamkną się soki w mięsie . Po obsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać tłuszczem poozostałym ze smażenia z patelni oraz kilkoma łyżkami wody. Na wierzch mięsa można jeszcze rozsmarować dodatkowo trochę Sosu barbecue od Folwark . Naczynie żaroodporne przykryte pokrywką włożyć do zimnego piekarnika

Grunt to przepis!
C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 272

najważniejsze,  w międzyczasie można zająć się innymi, pilnymi sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;)Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;)Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na  kolację i  kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad.Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie(...)zasiadamy do stołu!Wspomniane danie obiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo. Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt cukinia, 10 szt ziemniaki, 10 dag ser żółty (gouda), 6 łyżek majonez, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała