Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam
Stare Garybulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko z podudzi, pokrojone wplastry marchewki, groszek.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami
Z Majeczką w kuchnistylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :) Sałat raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello). Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym(...)ciepło i zimno. Smacznie polecamy :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: Kasza jabłkowo-bazyliowa 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit, 250 ml kaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soli, garść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit
SzczyptaSmaQoleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego
Kuchnia w czekoladzieFilet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej
Eli GotowanieZupa warzywna, zupa jarzynowa, jarzynówka, czy śmieciówka – zwał jak zwał – ważne, że smaczne i pożywne :) Składniki Por 1 por Marchew 5 marchewek Pietruszka 2
Kulinarne Przebojepiersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka. Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak(...)formy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło do dna – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego garnka. Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą
Karo in the Kitchenpiersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące
Gotowanie jest łatweszturmują lokalne targi i biednych rolników. Ceny marchewki obżartej przez myszy sięgają 9 zł za kilo. Podobno jak myszy rąbią marchew to znaczy nie ma chemii tylko kupa krowia, tak przynajmniej twierdzą hipsterzy i hipisi. Fora internetowe pełne są klątw rzucanych na mięsożerców i wizji śmierci w męczarniach po zjedzeniu kawałka kurczaka. Moda spowodowała, że największym wzięciem cieszy się drób
ladykitchenusiekany koperek i będzie koperkowy bulion kaszkowy. Kurczaka można obrać od kości , chrząstek i skórek i podać na drugie danie z warzywami z bulionu i ziemniakiem z wody - skropione odrobiną rozpuszczonego masła. * Popijałam ( a czasami wyjadałam łyżeczka bo jednak jak postał chwilę od ugotowania to zgęstniał bardziej niż chciałam ) , przegryzając ugotowaną marchewką .Świeża gałązka naci selera to tak dla zapachu
Buniabaje w kuchnidużo zdrówka i pomyślności dla niej! A dziś, bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad, ale jak i do lunchboxa. Nietypowa, biorąc pod uwagę stały zestaw studentów jakim jest kurczak + ryż + EWENTUALNIE jakieś warzywka. Jesiennie, zdrowo i lekko. Z przepisu wychodzi z 6-8 porcji, także starczy dla całej rodzinki. Na pewno wszystkim zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie(...)kusi niesamowicie. Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć) - 1 łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry - 4-5 łyżek
Be Fit Be Strongprzyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka
Walijskie Pichceniewywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba rezygnować z weekendowego rosołu mając przytarganą(...)drobiu. A i resztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus
Fiolka w kuchniwołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej(...)łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki
Wyprawy kulinarneSkładniki: woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą gotować do miękkości składników
W Mojej Kuchni Lubię